Πολιτικη

Τζιούμης: Πάθος για την προβολή της Τρίπολης και των χωριών μας!

Ιδιαίτερη αναφορά του δημάρχου στην Πελοπόννησος EXPO στις προετοιμασίες για τον εορτασμό των 200 χρόνων της μεγάλης επανάστασης.

Στην έκθεση Πελοπόννησος EXPO, που οργανώνεται στην Τρίπολη από 13-17 Νοεμβρίου 2019, συμμετέχει ο Δήμος Τρίπολης. 

Στα εγκαίνια της έκθεσης την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 στην ομιλία του ο Δήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμης παρουσίασε συνοπτικά την ιστορία της Τρίπολης και της ευρύτερης περιοχής, τη σημερινή εικόνα και κατάστασή της, τα πλεονεκτήματα και τις ομορφιές της, τους λόγους για τους οποίους έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζει να επισκεφτεί κανείς. 

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προετοιμασίες για τον εορτασμό των 200 χρόνων της μεγάλης επανάστασης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το τουριστικό μέλλον του Δήμου προδιαγράφεται θετικό, αν όχι λαμπρό.

Ακολουθεί η ομιλία του δημάρχου Τρίπολης:

Είναι, πράγματι, από τις ευτυχισμένες στιγμές ενός δημάρχου, από τις καλές συγκυρίες, το να βρίσκεται σ´ αυτό  το βήμα, σε ένα τέτοιο χώρο, μπροστά σε μια τέτοια εικόνα. Δεκάδες εκθέτες, δεκάδες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, επιχειρήσεις μικρότερες ή μεγαλύτερες, καινούργιες ή παλιότερες, φιλόδοξες ή καταξιωμένες, αρμονικά συνταιριασμένες σε μια Έκθεση που παρέχει ελπίδες και αισιοδοξία για το οικονομικό μέλλον και την ανάλογη ανάπτυξη του τόπου μας – της Τρίπολης, της Αρκαδίας, της Πελοποννήσου και, γιατί όχι ; της πατρίδας μας γενικότερα. Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  EXPO», η έκθεση επιχειρήσεων που συνδιοργανώνουν τα Επιμελητήρια και των επτά νομών της Πελοποννήσου, είναι ήδη ένας θεσμός που έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα στην επιχειρηματική και οικονομική προοπτική της περιοχής μας και όχι μόνον.  

Έρχομαι, σχεδόν κατ΄ ευθείαν, από μία άλλη έκθεση, διεθνή αυτή, την «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 2019» της Θεσσαλονίκης, όπου ο Δήμος Τρίπολης ήταν ο τιμώμενος και συνεπώς, εξαιρετικά προβαλλόμενος Δήμος, και θεωρώ την παρούσα ως συνέχεια μιας προσπάθειας και μιας ευκαιρίας για την προβολή και την συνακόλουθη, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, πάντως βέβαιη, ωφέλεια της Τρίπολης και της ευρύτερης περιοχής και της Αρκαδίας στο σύνολό της. Φυσικά, ως δήμαρχος Τρίπολης, έχω υποχρέωση αλλά και δικαίωμα να νοιάζομαι και να μιλάω, πρωτίστως ή αποκλειστικά, για τις δυνατότητες, για το μέλλον, για τα πλεονεκτήματα ή τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τόπος μου. 

Η Τρίπολη, λοιπόν, έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται στην καρδιά του Μοριά, απ` όπου εύκολα και με ασφάλεια και σε χρόνο μικρότερο της μιας ώρας φτάνει κανείς στις γειτονικές πρωτεύουσες – Καλαμάτα, Σπάρτη, Κόρινθο, Άργος και Ναύπλιο. Μόνον η Πάτρα και ο Πύργος βρίσκονται σε μία απόσταση, ενώ η πρόσβαση στην πρωτεύουσα της χώρας ή στο μεγαλύτερο λιμάνι της, στον Πειραιά, είναι εξαιρετικά εύκολη. Καταλαβαίνει, επομένως, κανείς εύκολα τα πλεονεκτήματα που παρέχει η γεωγραφική μας θέση και μόνο πλεονεκτήματα τόσο για την οικονομική – επιχειρηματική ανάπτυξη, στην οποία πρωτίστως στοχεύει η παρούσα έκθεση, όσο και για την τουριστική ανέλιξη, την οποία προωθεί η «ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ 2019» που προανέφερα. 

Παράλληλα τα προϊόντα μας , υλικά και πολιτιστικά, φυσικά και κατεργασμένα ή βιομηχανοποιημένα, δεν περιμένουν παρά μόνον την προβολή και προώθησή τους, ώστε να κατακτήσουν ξεχωριστή θέση στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά. Τα κρασιά μας είναι ξεχωριστά, το μοσχοφίλερο μοναδικό, το μέλι, η  πατάτα, τα μήλα και άλλα φρούτα, τα κτηνοτροφικά μας και άλλα προϊόντα είναι περιζήτητα από όσους τα έχουν δοκιμάσει, από όσους τα έχουν γνωρίσει. Πρέπει να τα γνωρίσουν περισσότεροι ….. Όπως πρέπει να γνωρίσουν τα προϊόντα που προσφέρει η ΒΙ.ΠΕ Τριπόλεως, από το ρόδι μέχρι την ξυλεία, από τα υλικά οικοδομής μέχρι τον όποιο οικιακό εξοπλισμό…

Τα πολιτιστικά μας αγαθά, τα ιστορικά μνημεία, τα βαριά σαν την Ιστορία σημεία της Αρκαδίας, όπως τα αρχαία θέατρα Μαντινείας και Ορχομενού μαζί με αυτό της γειτονικής Μεγάλης Πόλης, Το Μαίναλο του Πάνα και των Μαιναλίδων Μουσών, τα ελατόδροσα μονοπάτια του τα χαραγμένα από αγνούς εθελοντές και ορειβάτες, Ιερές Μονές σαν τις Βάρσες και την Ανάληψη, τα Μουσεία της Τρίπολης και της Τεγέας  - όλα μαζί και καθένα ξεχωριστά και άλλα που ο χρόνος  δε μου επιτρέπει να απαριθμήσω, με μια φράση το Αρκαδικό Ιδεώδες βίου, συγκινούν πολλούς, Έλληνες και ξένους. Αρκεί να τους τα… θυμίζουμε,  να τα φέρνουμε μπρος στα μάτια τους, να τα υπενθυμίζουμε σε όσους (και είναι πολλοί αυτοί) τα γνωρίζουν λόγω της παιδείας τους και τα προβάλλουμε ολοζώντανα και σωστά σε όσους τα αγνοούν.

Ειδικά για την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού η Τρίπολη μόνη της έχει ξεχωριστές ομορφιές και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που ίσως δε γνωρίζουμε ή δεν προσέχουμε, πάντως δεν  φαίνεται να αξιοποιούμε ανάλογα, ούτε οι ίδιοι οι Τριπολιτσιώτες! Πόσο προβάλλουμε τα άγια κόκαλα του ελευθερωτή του Γένους, το σπίτι του Καρυωτάκη και του θεατράνθρωπου Συναδινού, τα μοναδικά πάρκα μας, τον επιβλητικό ναό του Αγίου Βασιλείου, το αρχαιολογικό και πολεμικό μουσείο, το Μουσείο Χαλκού στη Χρονά 18, έργο ζωής του Μπιρμπίλη, τον Λέοντα της Τρίπολης με τα ονόματα των Αρκάδων πεσόντων στον    Παγκόσμιο πόλεμο, έργο ες αεί του Αργύρη Πετρονώτη… Τα προσεγμένα ξενοδοχεία μας, τις ταβέρνες με την ξεχωριστή κουζίνα, τα όμορφα καταστήματα, το Μέγα Καφενείο, το Πανεπιστήμιό μας…

Έχει να δει και να θαυμάσει και να χαρεί πράγματα στην Τρίπολη ο επισκέπτης … Κι όμως η επισκεψιμότητα της Τρίπολης είναι ελάχιστη, ασήμαντη έως ανύπαρκτη! Γιατί;;; Διότι  δεν διαφημίζεται, δεν προβάλλεται, δεν αναφέρεται και δεν προτείνεται καν από τα τουριστικά γραφεία – από τα ελληνικά! Ας μη μιλάμε για τα ξένα, για διεθνή… Δυστυχώς, στην εποχή μας τα πάντα είναι και θέλουν διαφήμιση…   

Στον αγώνα αυτόν της προβολής της Τρίπολης και των χωριών της έχει ριχτεί με πάθος η παρούσα Δημοτική Αρχή. Πρώτα βήματα η «ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ 2019», προχθές, η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO» σήμερα… Ταυτόχρονα και συνεχώς η ΤΡΙΠΟΛΗ 2021…στις σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας η Τρίπολη δικαιούται και θα έχει ξεχωριστή θέση, πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο. Έχουμε ξεκινήσει ήδη, από την πρώτη μέρα της θητείας μας, την προετοιμασία και τον σχεδιασμό, συνεργαζόμαστε με τους σημαντικότερους φορείς της πόλης και του νομού, με έγκριτους πολίτες, με όλους όσους μπορούν και θέλουν να συνεισφέρουν – σε ιδέες, σε προτάσεις, με έργα. Και περιμένουμε και ελπίζουμε σε πρόσκληση και βοήθεια και συνεργασία από και με την Εθνική Επιτροπή του Εορτασμού, με την Ελλάδα 2021, η οποία δεν μπορεί να αγνοήσει ή να υποτιμήσει την προσφορά της Τριπολιτσάς στην Επανάσταση του 1821, στην εθνική αποκατάσταση…

Το 2021 αποτελεί για το Δήμο Τρίπολης ορόσημο και αφορμή και βήμα συνεχούς προβολής και υπόμνησης της παρουσίας μας… Όπως μας προβάλλει ο ΑΣΤΕΡΑΣ μας …και ο ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ και οι αθλητές μας …Όπως μας προβάλλει το Πανεπιστήμιό μας και Τριπολιτσιώτες επιστήμονες και καλλιτέχνες… Όπως  μας προβάλλει αυτό το πενθήμερο η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO, την οποία ευχαριστώ και στην οποία ως φιλοξενών Δήμος, εύχομαι κάθε επιτυχία.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.