Παπαηλιού: Συνταγματική αναθεώρηση σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές
"Είναι υποχρέωση όλων προς την "ξεχασμένη" Ελλάδα να υποχρεωθούν ο νομοθέτης και η διοίκηση να ασκήσουν πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης, με σκοπό την προαγωγή της περιφερειακής συνοχής."
"Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Aναθεώρηση του Συντάγματος της 22.11.2019, με αντικείμενο την αναθεώρηση της διάταξης του άρθρου 101 παρ. 4 του Συντάγματος για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Η. Παπαηλιού είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον προσδιορισμό του προσανατολισμού της ανάπτυξης ως «ολόπλευρης κοινωνικής και οικονομικής» για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές και για την εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγματος αποσκοπούν στη συγκεκριμενοποίηση, στην εξειδίκευση και στην ενίσχυση της συγκεκριμένης συνταγματικής διάταξης για την ιδιαίτερη αντιμετώπιση αυτών των περιοχών. Μέσω αυτών αναδεικνύεται το πρόβλημα της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας και κατευθύνονται ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση να ασκήσουν θετικές πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης, με σκοπό την προαγωγή της περιφερειακής συνοχής.
Είναι γνωστό, ότι στη χώρα μας, εκτός των κοινωνικών ανισοτήτων, υφίστανται και μεγάλες περιφερειακές και βέβαια ενδοπεριφερειακές ανισότητες, που αποτυπώνονται κυρίως στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Αυτές έχουν ιδιαίτερα χωρικά, δημογραφικά και κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά, λόγω της απόστασης και της δυσχερούς πρόσβασής τους από και προς το κέντρο και τα αστικά κέντρα εν γένει, της δημογραφικής γήρανσης και της επιταχυνόμενης ερημοποίησής τους. Έτσι δεν γίνονται πάντοτε και εύκολα αποδέκτες των γενικών κυβερνητκών πολιτικών και χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση, κατ΄ αρχάς για να επιβιώσουν και εν τέλει να παραμείνουν «ζωντανές». Μόνον μέσω της μείωσης ή της εξάλειψης των περιφερειακών και ενδοπεριφεριακών ανισοτήτων, μπορεί να επιτευχθεί η ολόπλευρη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή τους, δεδομένου ότι έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει, αναδεικνυόμενα, να αποτελέσουν γι΄ αυτές (την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή) την αιχμή της αντίστοιχης στρατηγικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, και η πρόταση για την προσαρμογή του διοικητικού μοντέλου στο ιδιαίτερο περιβάλλον αυτών των περιοχών, ώστε να εξασφαλίζονται «η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης» και η προσαρμογή της στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις εκεί επικρατούσες συνθήκες. Αυτό σημαίνει, ότι κρατικές ή άλλες δομές, όχι μόνον πρέπει να «είναι παρούσες» σε αυτές τις περιοχές, αλλά και να είναι προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Όπως επίσης είναι επιβεβλημένη η κατάρτιση ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων διοίκησης και η παροχή κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν σ΄ αυτές, αλλά ακόμη και η κατάρτιση ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων-σχεδίων, τα οποία, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτών των περιοχών, να τους δίδουν προοπτική ζωής.
Επομένως, ο προσδιορισμός του αναπτυξιακού προσανατολισμού των ορεινών και νησιωτικών περιοχών ως ολοκληρωμένου από πλευράς κοινωνικής και οικονομικής και η προς την παραπάνω κατεύθυνση προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στη συνταγματική διάταξη του άρθρου 101 παρ. 4 του Συντάγματος είναι αναγκαίες και δεν αποτελούν «βερμπαλισμό» ή «περιττολογία», όπως ισχυρίζεται η ΝΔ. Η συγκεκριμένη εξειδίκευση δεν περιλαμβάνει περιοριστικά στοιχεία, όπως ανεφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, αλλά ενδεικτικά που καλύπτουν και την πρόταση του προηγηθέντος στο βήμα συναδέλφου βουλευτή της ΝΔ. Συνεπώς, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει αποδεκτή από την παρούσα αναθεωρητική βουλή, αφού μάλιστα στην πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης έλαβε 174 ψήφους.
Είναι υποχρέωση όλων προς την «ξεχασμένη» Ελλάδα να ασκηθούν πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης, με σκοπό την προαγωγή της περιφερειακής συνοχής."
Δ.Τ.
Σχόλια