Πολιτικη

Τοποθέτηση Παπαηλιού για την ψήφο των Ελλήνων της ομογένειας

Τι είπε κατά την ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για τη «διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που  βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας …» (4.12.2019),  είπε μεταξύ των άλλων, τα εξής: 

Η προσπάθεια των μέσων ενημέρωσης και της ΝΔ να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ αρνητικός και αντίθετος προς τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (sic) συνεχίστηκε και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με τις τοποθετήσεις του Υπουργού και των βουλευτών της ΝΔ. 

Η πρωτοβουλία όχι για την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, το οποίο έχουν, αλλά για τη διευκόλυνση της άσκησής του στον τόπο διαμονής τους, ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και με την εκ μέρους του κατατεθείσα το 2018 πρόταση νόμου.

Προκειμένου να διασφαλίζεται η εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού στην ελληνική Βουλή, προτείνεται η καθιέρωση αυτοτελούς δικαιώματος του εκλέγεσθαι γι΄ αυτούς, μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας, με τρόπο ώστε ένας ορισμένος αριθμός βουλευτών επικρατείας να εκπροσωπεί τους Έλληνες του εξωτερικού. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η ΝΔ αυτό δεν γίνεται, αφού επαφίεται στη βούληση των κομμάτων.  

Από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προκύπτουν θέματα διαφάνειας και ασφάλειας δικαίου, αφού δεν προβλέπεται  η τακτική επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων, η εποπτεία της όλης διαδικασίας από διακομματική επιτροπή και άλλες ρυθμίσεις. Αυτές οι παραλείψεις μπορούν να οδηγήσουν σε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.