Πολιτικη

Παπαηλιού: Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Η τοποθέτησή του στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής (16.12.2019), κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού,  είπε μεταξύ των άλλων, τα εξής:

Ο προϋπολογισμός 2020 είναι ο δεύτερος μετά την έξοδο της χώρας από τα «μνημόνια» τον Αύγουστο 2018, μετά το σχεδιασμό και την εφαρμογή  «μεταμνημονιακών» πολιτικών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα μικρό χρονικό διάστημα ολίγων μηνών, μετά τις βουλευτικές εκλογές και την εκλογή νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας διαφορετικής από την προηγούμενη.   

Η ΝΔ, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015,  όχι μόνον δεν παρέλαβε «καμμένη γη», αλλά μία χώρα χωρίς «μνημόνια», ρυθμισμένο το χρεός της με ελεύθερο διάδρομο δεκαπενταετίας,  απόθεμα 37 δις ευρώ, συνεχόμενη, επί 9 τρίμηνα, ανάπτυξη, ανεργία, η οποία είχε μειωθεί στο 17 % από το 26 % που είχε παραληφθεί το 2015. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο προϋπολογισμός 2020 : 

α) Προβλέπει σημαντικές φοροελαφρύνσεις για τους οικονομικά εύρωστους. 

Από τους «29 άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ» –  έτσι διακήρυσσε ψευδώς η ΝΔ –  μειώνονται μόνον 

-) ο φόρος επί των κερδών των επιχειρήσεων (από το 28%  στο 24 %), την οποία μείωση θα  καρπωθούν εν τέλει  περίπου 6.000 επιχειρήσεις ή το 2,5% του συνόλου των επιχειρήσεων και το σχεδόν 40 % από το όφελος θα το καρπωθούν περίπου 200 επιχειρήσεις (0,07% του συνόλου) με ετήσια κέρδη άνω των 7,5 εκ ευρώ

και -) ο φόρος επί των διανεμομένων μερισμάτων (από το 10 % στο 5 %). 

β) Επιβαρύνει  τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Επιβαρύνει τα   φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να ελαφρύνει τα νομικά, ενώ προβλέπει αύξηση από τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ σε αγαθά και υπηρεσίες, δηλαδή αύξηση των εμμέσων φόρων. 

γ) Όχι μόνον δεν  ανακουφίζει τα μεσαία στρώματα, αλλά αντίθετα, διαψεύδει τις ελπίδες για βελτίωση της εισοδηματικής  κατάστασής τους που προεκλογικά είχε εξαγγείλει και καλλιεργήσει η ΝΔ.

Έτσι προβλέπονται (ενδεικτικά) :

ι) Mεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που όχι μόνο ακυρώνουν τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα στο 13 %, η οποία είχε ψηφιστεί επί διακυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, οι επιβαρύνσεις αυτές θα αυξηθούν στο άμεσο μέλλον εξαιτίας της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα που μετακυλίεται στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.   

ιι) υπόρρητες-κρυφές επιβαρύνσεις 22 % βάσει του πρόσφατου φορολογικού νόμου, σε όσους δεν δαπανήσουν το 30 % του εισοδήματος  με ηλεκτρονικές αποδείξεις 

ιιι) οι δε επικείμενες αυξήσεις-επιβαρύνσεις των ασφαλιστικών εισφορών, μέσω της σχεδιαζόμενης επαναφοράς των ασφαλιστικών κλάσεων, θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. 

Εξάλλου μέσω του προϋοπολογισμού του 2020 :

δ)  Οι εισοδηματικές ανισότητες ενισχύονται. Ανατρέπεται  η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε αρχίσει να αμβλύνει τις ανισότητες αυτές, μετά τη λαίλαπα  των «μνημονίων», η οποία οδήγησε σε φτωχοποίηση τα μεσαία στρώματα και σε περιθωριοποίηση  τα λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση ακυρώνει-καταργεί μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχαν σχεδιαστεί, εξαγγελθεί και επρόκειτο να εφαρμοστούν εντός του 2020, και συγκεκριμένα ακυρώνει 

-) τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50 % για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

-) την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ και τη δραστική μείωση της για μεγαλύτερα εισοδήματα.

-) Τη μείωση του ΦΠΑ από το 13 % στο 11 %

-) την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150 %

-) την ελάφρυνση στη φορολογία των συνεταιρισμένων αγροτών

-) την έκπτωση στο αγροτικό πετρέλαιο

-) τη μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές περιοχές και άλλα μέτρα

Το ερώτημα που τίθεται, είναι αν  ο προυπολογισμός, μέσω των φοροελαφρύνσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις, έχει αναπτυξιακή–επενδυτική διάσταση. 

Η απάντηση είναι αποφατική, διότι παραγνωρίζεται η δομή της ελληνικής οικονομίας που στηρίζεται στη μικρο-μεσαία επιχειρηματικότητα και ενισχύονται μόνον μεγάλες επιχειρήσεις και  μεγάλοι ξένοι «επενδυτές». Μάλιστα οι «επενδύσεις» κατευθύνονται σε  μ η  παραγωγικούς τομείς και όχι τομείς που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες και παράγουν υπεραξία. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος το αποδεικνύει.

Για την επίτευξη ανάπτυξης, η κυβέρνηση της ΝΔ  θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που αντιστοιχεί στις μειώσεις του φόρου των επιχειρηματικών κερδών και των μερισμάτων με διαφορετικό τρόπο :

• Να λάβει στοχευμένα μέτρα που ενισχύουν τις επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς  (όπως αυτά είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150 %) 

• Να λάβει μέτρα (όπως π.χ. την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρις 20.000 ευρώ και τη δραστική μείωση της για μεγαλύτερα εισοδήματα (που επίσης είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), τα οποία και την κοινωνική συνοχή ενισχύουν και αναπτυξιακά είναι καθώς,  ενισχύουν τη ζήτηση  και  μειώνουν την ανεργία. 

• Και βέβαια να μην ασκεί αντεργατική πολιτική (υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής στη διαιτησία, κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων κ.λ.π.) η οποία οδηγεί σε μειώσεις μισθών, άρα και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, κάτι που υπονομεύει τη ζήτηση και ως εκ τούτου τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας.   

Μέσω του προϋπολογισμού,  το κοινωνικό κράτος,  που μέχρι το 2014 είχε ακυρωθεί, με τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «είχε σταθεί» και πάλι «στα πόδια του», δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα  που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. Αυτό αποτυπώνεται  στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό. 

Οι δύο βασικοί πυλώνες του κοινωνικού κράτους, η εκπαίδευση και η υγεία, τα μεγαλύτερα θύματα των «μνημονιακών» πολιτικών, βρίσκονται στο στόχαστρο της πολιτικής της ΝΔ, η οποία κατευθύνει τόσο την εκπαίδευση όσο και την υγεία σε παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα και συνακόλουθα σε εμπορευματοποίηση των αντίστοιχων κοινωνικών αγαθών. 

Για πρώτη φορά από το 2015, παρά την κατάργηση των «μνημονιακών» περιορισμών,  μειώνεται ο προϋπολογισμός που αφορά την πρόνοια. Ενδεικτικά, μειώνονται τα προνοιακά επιδόματα για τα ΑμεΑ, τα οικογενειακά επιδόματα,  το επίδομα ενοικίου.  

Προβλέπεται μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΦΚΑ και  μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη θέση της ΝΔ για υποβάθμιση και συνακόλουθα απαξίωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Σε αυτό να προστεθεί και το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραχώρηση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιώτες . 

Όσον αφορά την ανεργία, εκτός από την αρνητική εξέλιξη των τελευταίων μηνών (μείωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και αύξηση των απωλειών θέσεων εργασίας), με τον προϋπολογισμό  περιορίζονται οι δράσεις του ΟΑΕΔ. Μειώνεται η χρηματοδότησή του από το  ΠΔΕ,  που σημαίνει ότι δεν θα υλοποιηθούν  νέα προγράμματα. 

Η δε ανακοίνωση του προγράμματος brain drain για 500 επιστήμονες με 3.000 ευρώ συνοδεύεται με τη μη ανανέωση των συμβάσεων 4.000 απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα επιστημόνων που λήγουν τον Ιανουάριο 2020.  Οποία υποκρισία και αναντιστοιχία πραγματικότητας και επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις. 

Ο αναπτυξιακός και ο φορολογικός νόμος αλλά και όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ αποτελούν τις αιχμές που αντανακλούν τη νεοφιλελεύθερη αντίληψή της

Λέγεται, ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Οι μέχρι τώρα ασκούμενες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, όσες έχουν εξαγγελθεί μετά τις εκλογές και ο προϋπολογισμός του 2020 αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει  τάχιστα το  «παν» από την αρχή της θητείας της, για να εκμεταλλευτεί το χρόνο ανοχής που πάντοτε δίδεται στις νέες κυβερνήσεις, να δημιουργήσει τετελεσμένα και να προλάβει γενικευμένες αντιδράσεις των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων.

Φαίνεται όμως ότι δεν θα προλάβει. Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει, εισπράττοντας την προεκλογική εξαπάτηση και τη μετεκλογική στόχευση και εντός ολίγου βιώνοντας την πρακτική εφαρμογή των συγκεκριμένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.