Πολιτικη

Παπαηλιού: Δεν "θα καεί" η απλή αναλογική, "θα καεί" η ΝΔ

Τοποθέτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο.

1) Είναι προφανές, ότι η κυβερνητική πρόταση για εκλογικό σύστημα με μπόνους αποσκοπεί στην εκ μέρους της ΝΔ μονοπώληση της εξουσίας, με την κατάργηση της απλής αναλογικής που ψηφίστηκε με το Ν. 4406/ 2016 και συνακόλουθα τη μη αποτύπωση της λαϊκής βούλησης και των πραγματικών συσχετισμών του εκλογικού σώματος στο όνομα της «κυβερνησιμότητας». 

Έτσι δεν υπηρετούνται οι αρχές της αναλογικότητας και της ισοτιμίας της ψήφου. 

Το επιχείρημα ότι η κατάργηση της απλής αναλογικής λειτουργεί αποτρεπτικά για τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, που οδηγεί σε παραλυτικές καταστάσεις, ακυβερνησία και μη σχηματισμό ισχυρών-σταθερών  κυβερνήσεων δεν ευσταθεί. 

Ισχυρές-σταθερές κυβερνήσεις δεν είναι εξ ορισμού  και κυβερνήσεις (απόλυτης) κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα δεν είναι θέμα νομοθετικού πλαισίου αλλά πολιτικής βούλησης, πολιτικών θέσεων και προγραμματικών συγκλίσεων Μάλιστα  κυβερνήσεις απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. 

Εξάλλου ο σχηματισμός σταθερών κυβερνήσεων δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, αφού, στις δημοκρατίες,   η λαϊκή βούληση είναι η πηγή της ασκούμενης εξουσίας, η οποία θέτει τα δικά της προτάγματα και τις δικές της προτεραιότητες. 

Επομένως, στις δημοκρατίες, η λαϊκή βούληση δεν πρέπει να χειραγωγείται από το εκλογικό σύστημα και αυτό δεν πρέπει να διαμορφώνει αλλά να αποτυπώνει τους συσχετισμούς δυνάμεων. Η διαμόρφωση συσχετισμών, μέσω του εκλογικού συστήματος, αντίκειται στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και αλλοιώνει τα εκλογικά αποτελέσματα και συνακόλουθα τη λαϊκή βούληση.

2) Η απλή αναλογική συνιστά στοιχείο βαθύτατα πολιτικό, με πολλαπλές διαστάσεις-λειτουργίες :

Τη δημοκρατική, αφού μέσω αυτής αποτυπώνεται η γνήσια, η αληθινή βούληση του εκλογικού σώματος, ανταποκρινόμενη έτσι στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Η τελευταία, ως συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή, λειτουργεί ως μήνυμα σεβασμού στη λαϊκή βούληση, υλοποιούμενη στο πεδίο της πρακτικής πολιτικής.       

Τη θεσμική, αφού, μέσω της καθιέρωσής της, παύουν  η αλλοίωση της ψήφου του πολίτη και η έλλειψη λαϊκής νομιμοποίησης των εκλεγμένων εκπροσώπων του. 

Τη συνταγματική, αφού η απλή αναλογική, χωρίς να απορρέει άμεσα από την αρχή της ισότητας, είναι συνδεδεμένη με τη βασική φιλοσοφία της, της οποίας η ισοτιμία και η ισοδυναμία  της ψήφου αποτελούν εκφάνσεις της. Αυτές έχουν ως συνέπεια την αντιστοίχιση της λαϊκής βούλησης με την εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο.

Την παιδευτική, αφού, μέσω αυτής και συνακόλουθα της ισότιμης συμμετοχής στα πολιτικά πράγματα, τα πολιτικά κόμματα και  οι πολίτες διαπαιδαγωγούνται στο πεδίο της δημοκρατίας. Στο πλαίσιο της δημοκρατίας, οι ίσοι όροι και στο πλαίσιο αυτών η ισοτιμία της ψήφου συνιστούν εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση.

Έτσι εξαλείφονται και πάντως περιορίζονται συμπεριφορές απαξίωσης, δυσπιστίας, αποχής, απολίτικης στάσης και αποκαθίσταται η αξιοπιστία της πολιτικής, η αμοιβαία εμπιστοσύνη πολίτη-πολιτικών, η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά πράγματα, η σύνθεση θέσεων και η διαμόρφωση προγραμματικών συγκλίσεων και ευρύτερων συναινέσεων και μέσω αυτών η σταθεροποίηση του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.   

3) Η ΝΔ, στη λογική και την επιχειρηματολογία της,  επιμένει να παρακάμπτει τις επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτή η αγνόηση και η εξαγγελία για δεύτερες εκλογές, προκειμένου «να καεί» η απλή αναλογική, προσβάλλει το εκλογικό σώμα. 

Το «κάψιμο» της απλής αναλογικής μέσω «διπλών» εκλογών, όπως «απειλούν» ο ίδιος ο πρωθυπουργός και στελέχη της ΝΔ, συνιστά προσβολή του εκλογικού σώματος, των πολιτών, του λαού. Ο λαός δεν ψηφίζει και δεν θα ψηφίσει προκειμένου «να κάψει» την απλή αναλογική, αλλά για να σχηματισθεί κυβέρνηση. Ας είναι  βέβαιη η ΝΔ, ότι από τις επόμενες εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής πλειοψηφίας που θα είναι κυβέρνηση κοινωνικής πλειοψηφίας. Ας είναι βέβαιη η ΝΔ, ότι, επιχειρώντας «να κάψει» την απλή αναλογική, «θα πάει για μαλλί και θα βγει κουρεμένη». Δεν «θα καεί» η απλή αναλογική. «Θα καεί» η ΝΔ και οι ολίγοι που την προστατεύουν και την στηρίζουν. Η κυβέρνηση της κοινωνικής μειοψηφίας-των ολίγων «θα καεί».  

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.