Πολιτικη

Παπαηλιού: Η ΝΔ επαναφέρει τις πολιτικές των μνημονίων

Τοποθέτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του  νομοσχεδίου για «το επίδομα γέννησης». 

1) Η πολιτική κοινωνικής πρόνοιας-η πολιτική κοινωνικής προστασίας, που αποτελεί έναν από τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους, δεν περιορίζεται σε κάποια μεμονωμένα και αποσπασματικά μέτρα αλλά συνιστά ένα ενιαίο και συνεκτικό σύνολο συνδυαστικών δράσεων, μέτρων και πολιτικών, με τρόπο που να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στον όρο «πολιτική κοινωνική πρόνοιας»-«πολιτική κοινωνικής προστασίας». 

Η ΝΔ  ένα νεοφιλελεύθερο-συντηρητικό κόμμα, που, όπως φαίνεται και από τις εξαγγελίες της και από τις ασκούμενες πολιτικές της κυβέρνησής της, επαναφέρει τις πολιτικές των «μνημονίων». Και αυτό διότι δεν έκρυψε την ταύτισή της με τις «μνημονιακές» πολιτικές, για τις οποίες επιφανή στελέχη της επαίρονται, λέγοντας μάλιστα ότι ακόμη και αν δεν υπήρχαν έπρεπε να τις είχαμε εφεύρει. 

Ταυτόχρονα, η ΝΔ προσπάθησε και προσπαθεί να αποκρύψει το «μνημονιακό» πρόσωπό της και την κατεύθυνση που θέλει να προσδώσει και προσδίδει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία : Ενίσχυση των ολίγων και ισχυρών και αντίστοιχα περιθωριοποίηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, όπως έπραξε με τη φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων και την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων.

2) Με το νομοσχέδιο, προτείνονται σημειακά, αποσπασματικά  μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, προκειμένου να αποκρυβεί ή να  επικαλυφθεί η πραγματική πολιτική της, η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. 

Έτσι θεσμοθετείται το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ. Ένα μέτρο που χωρίς αμφιβολία  βοηθά το ζευγάρι τη στιγμή που αποκτά παιδί και εκ των πραγμάτων έχει πολλά έξοδα. Βέβαια είναι προφανές, ότι αυτό από μόνο του δεν αποτελεί κίνητρο για τη δημιουργία οικογένειας.  

Πάντως, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το επίδομα γέννησης θα χορηγείται σε 2 δόσεις, των 1.000 ευρώ η κάθε μία. Όμως  το συγκεκριμένο επίδομα πρέπει να χορηγείται εφάπαξ. Εξάλλου δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα χορηγηθεί η δεύτερη δόση. Άραγε θα χορηγηθεί εντός του 2020 ;

Το νομοσχέδιο  προβλέπει για τους αλλοδαπούς δωδεκαετή νόμιμη και μόνιμη παραμονή στη χώρα, προκειμένου να λάβουν το επίδομα γέννησης. Η προϋπόθεση αυτή αποκλείει ένα μεγάλο μέρος οικογενειών που διαβιούν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα, εργάζονται και φορολογούνται εδώ και έχουν μεγάλη ανάγκη συνδρομής κατά τη γέννηση ενός παιδιού. Η διάκριση αυτή πρέπει να απαλειφθεί, ώστε  το επίδομα γέννησης  να χορηγείται σε όλους που έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος το έτος πριν τη γέννηση του παιδιού.   

3) Αντικείμενο του νομοσχεδίου δεν είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Αυτό  ούτε στην επιγραφή του νομοσχεδίου αποτυπώνεται («Επίδομα γέννησης …»), ούτε συνολική επίλυση  (του δημογραφικού προβλήματος) προωθεί. 

Το δημογραφικό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ανάπτυξη της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας, τη δημιουργία σταθερών πλήρους απασχόλησης θέσεων εργασίας, την αύξηση των αμοιβών για τους εργαζόμενους, ιδίως τους νέους, και την προώθηση της κοινωνικής πρόνοιας, σύμφωνα και με το  πόρισμα  της έκθεσης της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό (του 2018). 

4) Σε αυτό το πλαίσιο η αντιπαραβολή των πεπραγμένων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  με το συνεχιζόμενο «έργο κατεδάφισης» της ΝΔ είναι καταλυτική.  

Η οικονομία, το 2015, επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και πριν την ανάληψη της  διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε απολέσει το 25 % του ΑΕΠ της. Το 2019, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την κυβέρνηση στη ΝΔ, η χώρα είχε  ανάπτυξη που «έτρεχε»  με ρυθμό 1,9 %  και με αυξητική τάση. Ελάχιστους μήνες  μετά, η υπόσχεση της ΝΔ για ανάπτυξη 4  %, θα περιοριστεί, βάσει του αμφιλεγόμενου προϋπολογισμού του 2020, σε ποσοστό 2,8 %, και αν.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ :

-) η ανεργία  από 27 % μειώθηκε στο 17,5 %, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εκ των οποίων το 70 %  πλήρους απασχόλησης. Τους τελευταίους μήνες της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων είναι αρνητικό.

-) αποκαταστάθηκε η συλλογική αυτονομία, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μισθοί σε πολλούς κλάδους. Τους πρώτους μήνες  της διακυβέρνησης της ΝΔ επανήλθαν  σχετικές «μνημονιακές» ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα την μείωση των μισθών. 

-) αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός από το ποσό  των  586 στο  ποσό των 650 ευρώ, συμπαρασύροντας και τα επιδόματα που εξαρτώνται από αυτόν  και καταργήθηκε ο υποκατώτατος. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προβαίνει σε περαιτέρω αυξήσεις, όπως είχε υποσχεθεί. 

5) Στον τομέα της πρόνοιας, επί ΣΥΡΙΖΑ, θεσπίστηκαν τα σχολικά γεύματα, η δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, το επίδομα στέγασης, το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης και αναβαθμίστηκε το επίδομα παιδιού. Επιπλέον το προνοιακό κράτος μετατρέπεται σταδιακά σε  ψηφιακό και διαφανές, αφού η όλη διαδικασία αρχίζει και ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά, απαλλάσσοντας τον πολίτη από εξαρτήσεις μικροπολιτικού χαρακτήρα.  

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση της ΝΔ τροποποιεί  τους όρους χορήγησης των επιδομάτων παιδιού και στέγασης, με σκοπό τη μείωση των δικαιούχων. Πρόκειται για επιδόματα που αντιμετωπίζουν το δημογραφικό πρόβλημα, καταπολεμώντας την υπογεννητικότητα. 

6) Το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης (ΚΕΑ)   μετονομάζεται σε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, χωρίς να αλλάζουν οι όροι και η διαδικασία χορήγησής του. Όμως υφίσταται μία ουσιαστική διαφορά. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα  περιορίζεται σε μία εισοδηματική παροχή για την εξασφάλιση ενός ελάχιστου εισοδήματος και δεν καλύπτει, όπως το ΚΕΑ  ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υποχρεώσεων της πολιτείας, με σκοπό την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών. Τη συνταγματοποίηση του ΚΕΑ είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά  τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, την οποία όμως η ΝΔ απέρριψε. 

7) Συμπερασματικά, με το  νομοσχέδιο, η ΝΔ επιχειρεί να αποκρύψει τις πραγματικές προθέσεις της, διότι λειτουργεί ιδεοληπτικά και ταξικά, μονομερώς υπέρ των ισχυρών και ολίγων.

Παρά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ  θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα, ζητώντας ταυτόχρονα την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης και την υπερψήφιση των εκ μέρους του κατατεθεισών τροπολογιών, οι οποίες τα συμπληρώνουν, τα βελτιώνουν και τα ολοκληρώνουν. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.