Πολιτικη

Λαϊκή Συσπείρωση: Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. για τον κορωνοϊό

Επιστολή προς τον δήμαρχο Τρίπολης και την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου υπογράφουν οι Β. Γούργαρης και Ν. Κωτσίρος.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι 2 με 3 επόμενες εβδομάδες  θα είναι πολύ κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού  στη χώρα μας.

Επιβάλλεται να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό μας Συμβούλιο και να εστιάσει στην Πανδημία και στην προστασία της υγείας του λαού. Θα μπορούσαν επίσης να συζητηθούν και 2 -3 έκτακτα θέματα.

Μέτρα προστασίας και στήριξης του λαού

Οι δημότες μας και συνολικά ο Ελληνικός λαός πειθαρχούν και με το παραπάνω στα μέτρα της κυβέρνησης. Όμως η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη. 

Για μας το κρίσιμο ζήτημα παραμένει το σύστημα υγείας, δηλαδή η συλλογική ευθύνη του κράτους. Είναι γνωστά τα μεγάλα κενά και οι ελλείψεις  που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο Δήμο μας αλλά και στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

Σε περίπτωση μεγάλης εξάπλωσης του ιού θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αρκετοί δημότες μας, θα είναι αδύνατη η φροντίδα και η αντιμετώπιση στο σπίτι όσων μολυνθούν από τον ιό. Το τραγικό συμβάν με με τη 41χρονη στην Καστοριά μας προειδοποιεί όλους.

Να ανοίξουν τώρα οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ (μαζί και αυτές του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και να αυξηθούν), με πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού και εξασφάλιση του κατάλληλου σύγχρονου εξοπλισμού. Όταν για τις τρέχουσες ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας απαιτούνται 3.500 κλίνες ΜΕΘ, με τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται χρειάζονται πολύ περισσότερες. 

Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για τους υγειονομικούς. Να στελεχωθούν άμεσα τα νοσοκομεία, με προτεραιότητα στα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ αλλά και οι δομές ΠΦΥ, ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους. 

Να επιταχθούν τώρα οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ώστε να ενταχθούν στο σχεδιασμό του κράτους για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Να ενταχθούν οι χιλιάδες έμπειροι ιδιώτες γιατροί στη μάχη μέσα από τις δομές της δημόσιας Υγείας.

Έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει τις θέσεις μας για δημιουργία μονάδας εκτός Παναρκαδικού νοσοκομείου. Ο χρόνος πιέζει. Πιστεύουμε ότι και εσείς θα συμφωνείτε για την δημιουργία τέτοιας μονάδας τώρα, να μην βρεθούμε απροετοίμαστοι όταν τα νοσοκομεία αναφοράς, το Ρίο και τα μακρινά Γιάννενα θα έχουν γεμίσει και θα πλεονάζουν οι κοντινοί ασθενείς. 

Είναι ανάγκη να αποκτήσει το Παναρκαδικό Νοσοκομείο δυνατότητα πραγματοποίησης τεστ για τον ιό. Υπάρχουν διαθέσιμες υποδομές, όπως το πρώην Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης, άλλες ιδιωτικές κλινικές που έχουν κλείσει και άλλοι χώροι.

- Να απαιτήσουμε την ενίσχυσης ΟΛΩΝ όσων πλήττονται  από τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και τις συνολικές επιπτώσεις της Πανδημίας.

- Μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

- Να απαιτήσουμε μέτρα  βελτίωσης των συνθηκών δουλειάς (μονάδες παραγωγής – Σούπερ Μάρκετ, διανομείς κ.α.) για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι  και να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

Μέτρα στο επίπεδο του Δήμου Τρίπολης

• Μέτρα εξειδίκευσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Δήμου, την προστασία των εργαζομένων και τη δυνατότητα της εφεδρείας σε περίπτωση κρούσματος μεταξύ των εργαζομένων.

• Πρόσθετα μέτρα για τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών.

• Απαλλαγή από τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί. 

• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα. 

• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους. 

• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, για το διάστημα που παραμένουν κλειστά. 

• Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

• Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. 

• Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του δήμου. 

• Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς και σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους. 

• Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους. 

• Διασύνδεση των υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του δήμου με τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που υπάρχουν στο δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος μας πρέπει να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση ώστε να διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Τέλος επειδή η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, να μεριμνήσετε για τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Βαγγέλης Γούργαρης

Δημοτικός σύμβουλος

Νίκος Κωτσίρος

Μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.