Πολιτικη

Με την υπογραφή Παπαηλιού η ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες

Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να (αντι)δράσει, να θέσει κανόνες και όρια στην αθέμιτη και μη σύννομη πρακτική των Τραπεζών, αναφέρει ο βουλευτής Αρκαδίας.

Μετά την επιβολή του μέτρου του περιορισμού της κυκλοφορίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού,  η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.) ενημέρωσε το συναλλακτικό κοινό  για τις συναλλαγές, οι οποίες δεν μπορεί να διενεργούνται με φυσική παρουσία στα τραπεζικά καταστήματα, αλλά πρέπει να διενεργούνται με άυλο τρόπο, είτε ηλεκτρονικά (internet-mobile banking) είτε μέσω ATM και APS. Αυτές οι  συναλλαγές, ενδεικτικά η πληρωμή  παγίων δαπανών-λογαριασμών προς τρίτους (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κλπ) αφορούν στη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.  

Παρά ταύτα, γι΄ αυτού του είδους τις συναλλαγές, οι Τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους συναλλασσομένους με αυθαίρετες, καταχρηστικές και υπέρογκες χρεώσεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες υπό τις οποίες ζουν και δραστηριοποιούνται (αν δραστηριοποιούνται) οι περισσότεροι.

Φαίνεται, ότι για τις Τράπεζες ακόμη και η περίοδος της τρέχουσας πρωτόγνωρης κρίσης εξακολουθεί «να αποτελεί ευκαιρία» για αθέμιτο και μ η σύννομο πλουτισμό, μέσω περαιτέρω αφαίμαξης των πολιτών.

Όμως το θέμα αφορά στην κυβέρνηση, η οποία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να (αντι)δράσει, να θέσει κανόνες και όρια στην αθέμιτη και μη σύννομη πρακτική των Τραπεζών.

Σε αυτό το πλαίσιο κατατέθηκε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών και του βουλευτή Αρκαδίας Γιώργου Παπαηλιού), η οποία έχει κατά λέξη ως εξής :

Θέμα: «Χρεώσεις τραπεζικών και διατραπεζικών εργασιών κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού COVID-19»

Μετά τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού COVID-19 στη χώρα μας, πάρθηκαν από την κυβέρνηση περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας των πολιτών για την ανακοπή της διασποράς του ιού σε μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των καθημερινών υποχρεώσεων και συναλλαγών των πολιτών να περιοριστούν ή να αλλάξουν ως προς τον τρόπο διεκπεραίωσής τους. 

Στην κατεύθυνση του περιορισμού της επιδημίας και της προστασίας του πληθυσμού, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.) εξέδωσε σχετικές ανακοινώσεις, προτρέποντας το συναλλακτικό κοινό να επιλέξει τον άυλο τρόπο πληρωμής και γενικότερα συνδιαλλαγής του με τις τράπεζες. Ειδικότερα, η Ένωση:

• Με την από 13.3.2020 ανακοίνωσή της καλεί το συναλλακτικό κοινό να περιορίσει τη διενέργεια συναλλαγών με φυσικό τρόπο, όπως επίσης και τη χρήση μετρητών, επιλέγοντας ένα από τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, ιδίως δε τις ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

• Με την από 18.3.2020 ανακοίνωσή της ενημερώνει το κοινό για τις συναλλαγές που μπορεί να διενεργεί χωρίς φυσική παρουσία στα τραπεζικά καταστήματα.

• Με την από 24,3.2020 ανακοίνωσή της ενημερώνει για συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας. Ειδικά δε ότι οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ.) θα εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS).

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι περισσότερες συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να χρεώνουν τους πολίτες:

• Για την επανέκδοση χρεωστικής κάρτας, λόγω απώλειας, φθοράς ή κλοπής.

• Για την πληρωμή πάγιων οικογενειακών δαπανών που αφορούν λογαριασμούς ενέργειας, ύδρευσης, δημοσίου, συνδρομητικής τηλεόρασης, ασφαλειών και τηλεπικοινωνιών. Σημειωτέον δε ότι υπάρχει χρέωση και όταν η εξόφληση γίνεται μέσω Internet ή mobile banking.

• Επίσης, όσοι είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν μηχανήματα (ΑΤΜ) άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, διαφορετικό αυτού στο οποίο διατηρούν λογαριασμό, συνεχίζουν να επιβαρύνονται με υπέρμετρες χρεώσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι τράπεζες δεν έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες και στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν πολίτες και επιχειρήσεις, ειδικά όταν 1,7 εκατ. εργαζόμενοι θα λάβουν αντί του μισθού τους ένα έκτακτο μηνιαίο βοήθημα 533 ευρώ, 800 χιλιάδες επιχειρήσεις πλήττονται και 700 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες δυσκολίες.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :

1. Ποια ακριβώς μέτρα έχετε λάβει ως τώρα για τον περιορισμό των παραπάνω χρεώσεων και ειδικά για την περίοδο κατά την οποία η χώρα λειτουργεί υπό τις έκτακτες συνθήκες αντιμετώπισης εξάπλωσης του κορωνοϊού; Θεωρείτε ότι επαρκούν αυτά;

2. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε άμεσες ενέργειες για τον περιορισμό ή ακόμα και την εξάλειψη των εν λόγω χρεώσεων κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο ; 

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Παππάς Νικόλαος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος

Αμανατίδης Ιωάννης

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαρδάκης ΣωκράτηςΚ

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτσης Αλέξης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.