Πολιτικη

Παπαηλιού: Η αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας αγροτικού τύπου και των περιφερειακών ιατρείων.

Είναι αναγκαία η δρομολόγηση ισχυρής στήριξης των Κέντρων Υγείας αγροτικού τύπου και των περιφερειακών ιατρείων, με τη  στελέχωσή τους με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τον εξοπλισμό τους, τη σταθερή λειτουργική σύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ και άλλες παρεμβάσεις,   προκειμένου να επιτελούν την αποστολή τους και καλύπτονται αποτελεσματικά οι κάτοικοι της υπαίθρου.

Με τις κινήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, οι δομές της ΠΦΥ αποδυναμώνονται, με το ενδεχόμενο να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους της υπαίθρου, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, χρόνια πάσχοντες, καρκινοπαθείς, έκτακτα περιστατικά κλπ. 

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) λειτουργεί, εκτός των άλλων, και ως ασπίδα των νοσοκομείων. Η καθιέρωση του θεσμού του «οικογενειακού γιατρού» και η ίδρυση των ΤΟΜΥ και νέων Κέντρων Υγείας αστικού τύπου επί ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τη βάση μιάς σημαντικής τομής στο δημόσιο σύστημα υγείας  η οποία πρέπει να περιφρουρηθεί. 

Παράλληλα είναι αναγκαία και η δρομολόγηση ισχυρής στήριξης των Κέντρων Υγείας αγροτικού τύπου και των περιφερειακών ιατρείων, με τη στελέχωσή τους με μόνιμο ιατρικό κα νοσηλευτικό προσωπικό, τον εξοπλισμό τους, τη σταθερή λειτουργική σύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ και άλλες παρεμβάσεις,   προκειμένου να επιτελούν την αποστολή τους και καλύπτονται αποτελεσματικά οι κάτοικοι της υπαίθρου.        

Η σημασία της ΠΦΥ αναδεικνύεται εντονότερα την τρέχουσα περίοδο της   κρίσης λόγω κορονοϊού, κατά την οποία η εύλογη ανησυχία οδηγεί πολλούς πολίτες στα ΤΕΠ των νοσοκομείων. Ο εξοπλισμός  και η στελέχωσή τους με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές και η δημιουργία νέων ΜΕΘ πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

Φαίνεται όμως, ότι οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ είναι άλλες, ιδίως ως προς τη στελέχωση των δομών υγείας. Αντί της δρομολόγησης μόνιμων προσλήψεων και πάντως της επιτάχυνσης προσλήψεων επικουρικού προσωπικού, επιχειρεί να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες των νοσοκομείων στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας, μόνο με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες θέσεις, και κυρίως θέσεις των δομών της ΠΦΥ. 

Έτσι οι δομές της ΠΦΥ  αποδυναμώνονται, με το ενδεχόμενο να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους της υπαίθρου, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, χρόνια πάσχοντες, καρκινοπαθείς, έκτακτα περιστατικά κλπ. 

Βάσει αυτών κατατέθηκε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών και του βουλευτή Αρκαδίας Γιώργου Παπαηλιού), η οποία έχει ως εξής :

«... Σύμφωνα με τους ιατρούς, ο ρόλος των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε αυτή την πανδημία μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η πλειονότητα των περιστατικών (80%) παρουσιάζει ελαφρά ή μέτρια συμπτωματολογία και αυτό που χρειάζεται είναι σωστή αξιολόγηση από τον οικογενειακό τους ιατρό, κατ’ οίκον νοσηλεία με ενισχυμένη παρακολούθηση και μέσα προστασίας και έγκαιρη παραπομπή των βαρύτερων περιστατικών στο ειδικό κέντρο ή/και στο νοσοκομείο αναφοράς, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ο στόχος για την μείωση της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα και για την υποστήριξη των ασθενών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενισχυμένη λειτουργία των υπηρεσιών της ΠΦΥ.  

... Η επιλογή του Υπουργείου Υγείας  για αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) για να καλυφθούν θέσεις στα νοσοκομεία έχει θορυβήσει εκτός από τους γιατρούς και τους κατοίκους των περιοχών που στερούνται την ιατρική φροντίδα στην περιοχή τους. Οι δομές της ΠΦΥ περιθάλπουν ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, χρόνια πάσχοντες, καρκινοπαθείς, έκτακτα περιστατικά. 

.... Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω ενεργειών, πέρα από τη σύγχυση και ανασφάλεια που δημιουργούν στον πληθυσμό και στους υγειονομικούς, είναι να αναγκάζονται ασθενείς και πολίτες να προσέρχονται, για τακτικό ή έκτακτο υγειονομικό και ιατρικό έλεγχο ή συμβουλές, στα κεντρικά νοσοκομεία , πολλαπλασιάζοντας τις μετακινήσεις και τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού λόγω συγχρωτισμού. 

Λίγες μέρες αργότερα από τις εντολές μετακίνησης προσωπικού της ΠΦΥ στα νοσοκομεία στις 3.4.2020, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε δελτίο τύπου για την ένταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το  Υπουργείο έστω και με καθυστέρηση αναγνώρισε την μεγάλη σημασία των υπηρεσιών ΠΦΥ, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακληθεί οι εντολές για τη μετακίνηση του προσωπικού της ΠΦΥ και του κλεισίματος των Περιφερειακών Ιατρείων, προκαλώντας σύγχυση για το ποια είναι τελικά η κατεύθυνση που δίνει το Υπουργείο Υγείας. 

Επειδή όλοι οι πολίτες, ισότιμα, πρέπει να έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία και ένα γιατρό δίπλα τους.

Επειδή ακόμη και σήμερα, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την πανδημία, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην προκήρυξη των 4.000 μόνιμων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επειδή η μεταφορά ιατρών από τις Περιφερειακές Δομές και τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία έχει ως αποτέλεσμα να αφήνει κατοίκους κωμοπόλεων, ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες  αλλά και άλλους ευάλωτους ασθενείς χωρίς φροντίδα. 

Επειδή ακόμα και πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού, που πρέπει να έχουν κατ’ οίκον νοσηλεία, δεν  θα έχουν ένα γιατρό να τους συμβουλεύει και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα νέο πρόβλημα αντί να λυθούν τα υφιστάμενα  προβλήματα. 

1. Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: Θα στηρίξει η κυβέρνηση τις δημόσιες δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ και με ΠΙ) εφόσον αυτή αποτελεί ένα κρίσιμο πυλώνα του ΕΣΥ και ένα στήριγμα για τη δωρεάν περίθαλψη της πλειοψηφίας του  πληθυσμού, καθώς και το πρώτο «φίλτρο» προς τα νοσοκομεία των ύποπτων κρουσμάτων με Covid 19;

2. Θα ανακαλέσει και πότε τις εντολές των ΥΠΕ για περιορισμό λειτουργίας των ΠΙ και των ΚΥ;

3. Πως δικαιολογείται η αντίφαση ανάμεσα στις εντολές των ΥΠΕ για αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και στην ανακοίνωση της 3.4.2020 του Υπουργείου Υγείας για ενίσχυση της ΠΦΥ;

4. Θα δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ της ΠΦΥ να δώσουν την μάχη κατά της πανδημίας στον «φυσικό» τους  χώρο ή θα διακόψει το Υπουργείο και οι ΥΠΕ αυτή τη σχέση στη φροντίδα υγείας μεταξύ των γιατρών και των πολιτών της χώρας;

5. Θα αφήσει χωρίς υγειονομική στήριξη του πολίτες της περιφέρειας και ιδιαίτερα της επαρχίας και των μικρών και απομακρυσμένων οικισμών, όπου ο πολίτες, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες έχουν μόνο στήριγμα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της ΠΦΥ;

6. Πότε και σε ποιες περιοχές θα ενσωματωθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Υπουργείου περισσότερα «Κέντρα Υγείας αναφοράς» για κορωνοϊό και πόσοι γιατροί-νοσηλευτές  θα τα ενισχύσουν;»

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.