Πολιτικη

Παπαηλιού: Ξεσπιτώνονται οι παραγωγοί και επιβαρύνονται επιπλέον

Δεν τους επιτρέπεται να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητά τους, με συνέπεια, εκτός των άλλων, να  απολέσουν και την εν όψει καλλιεργητική περίοδο, σημειώνει βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπ΄ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.23451/7.4.2020 (ΦΕΚ Β΄ 1210/7.4.2020)  κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία επιτρέπεται η «άπαξ» μετακίνηση αγροτών από Περιφέρεια σε Περιφέρεια και χωρίς δυνατότητα επιστροφής, προκειμένου να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές  αγνοεί ή παραγνωρίζει το γεγονός, ότι ο πωλητής στις λαϊκές αγορές παραγωγός (ο λαϊκατζής) είναι ο μικρομεσαίος αγρότης της Αρκαδίας και των άλλων περιοχών της Πελοποννήσου, ο οποίος  μεταβαίνει με το αγροτικό αυτοκίνητό του στην Αθήνα΄συνήθως αυθημερόν,  μία ή το πολύ δύο ημέρες την εβδομάδα, και μετά επιστρέφει στον τόπο του, στο  «χωράφι» του, για να συνεχίσει την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητάς του

Η κυβερνητική απόφαση, με το πρόσχημα προστασίας της δημόσιας υγείας, προωθεί, ενισχύει και συνακόλουθα ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα που αντιτίθενται σε αυτά των μικρομεσαίων αγροτών και της υπαίθρου. 

Ζητείται η ανάκληση ή την τροποποίηση της συγκεκριμένης απόφασης

Με την υπ΄ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.23451/7.4.2020 (ΦΕΚ Β΄ 1210/7.4.2020)  κοινή υπουργική απόφαση διατηρείται το καθεστώς απαγόρευσης μετακίνησης των αγροτών-παραγωγών από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, προκειμένου να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές, εκτός αν ο παραγωγός  εντός τριών ημερών από τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης μετακινηθεί άπαξ προς την Περιφέρεια όπου βρίσκεται η λαϊκή αγορά, υποβάλει δήλωση ότι δεν θα μετακινηθεί πλέον προς την Περιφέρεια όπου δραστηριοποιείται (στον αγροτικό τομέα) και θα διαμείνει στην Περιφέρεια, όπου βρίσκεται η λαϊκή αγορά για όσο διάστημα διαρκέσουν τα    περιοριστικά μέτρα !!!

Η κυβερνητική ρύθμιση αγνοεί ή παραγνωρίζει το γεγονός, ότι   ο πωλητής στις λαϊκές αγορές παραγωγός (ο λαϊκατζής) είναι ο μικρομεσαίος αγρότης της Αρκαδίας και των άλλων περιοχών της Πελοποννήσου, ο οποίος  μεταβαίνει με το αγροτικό αυτοκίνητό του στην Αθήνα΄συνήθως αυθημερόν,  μία ή το πολύ δύο ημέρες την εβδομάδα, και μετά επιστρέφει στον τόπο του, στο  «χωράφι» του, για να συνεχίσει την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητάς του. 

Αν παραμείνει στην Αθήνα ποιός θα  τον αντικαταστήσει ;  Και τι ποσότητα θα μπορέσει να μεταφέρει από την παραγωγή του, αν μετακινηθεί «άπαξ» ; Το υπόλοιπο της παραγωγής τι θα απογίνει ;  

Και επιπλέον, με τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση : 

- ξεσπιτώνονται οι παραγωγοί και επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα (διαμονής  κ.α.) 

- δεν τους επιτρέπεται να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητά τους, με συνέπεια, εκτός των άλλων, να  απολέσουν και την εν όψει καλλιεργητική περίοδο, 

- αποψιλώνεται η ύπαιθρος από αυτούς που διαμένουν μόνιμα σ΄ αυτήν, δραστηριοποιούμενοι στην πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή από τους ενεργούς αγρότες

συνεχίζεται-εξακολουθεί, να μη διασφαλίζονται  η αγροτική παραγωγή και η διάθεσή της, ιδίως των ευπαθών και ευαλλοίωτων προϊόντων και κατά συνέπεια η επιβίωση των μικρομεσαίων παραγωγών και να μην  υπηρετείται το καταναλωτικό κοινό, στο οποίο τα προϊόντα θα διατίθενται μόνον από επαγγελματίες πωλητές και σε υψηλότερες τιμές, λόγω περιορισμού του ανταγωνισμού.

Βάσει αυτών, είναι προφανές, ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση, με το πρόσχημα προστασίας της δημόσιας υγείας, προωθεί, ενισχύει και συνακόλουθα ευνοεί  συγκεκριμένα συμφέροντα που αντιτίθενται σε αυτά των μικρομεσαίων αγροτών και της υπαίθρου. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητείται η ανάκληση ή την τροποποίηση της συγκεκριμένης  απόφασης,  με τρόπο ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς-αγρότες των Π.Ε. που βρίσκονται πλησίον της Αττικής (ενδεικτικά αυτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Αρκαδίας και άλλων) να μετακινούνται αυθημερόν, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, και να επιστρέφουν στον τόπο όπου δραστηριοποιούνται, στο «χωράφι» τους. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.