Πολιτικη

Παπαηλιού: Εξ αποστάσεως διδασκαλία μόνο για τους οικονομικά ισχυρούς

Για αλλοπρόσαλλη στάση του υπουργείου Παιδείας κάνει λόγο ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης της ΝΔ αποκλείει από την εξ αποστάσεως διδασκαλία τους οικονομικά αδύναμους και την ελληνική περιφέρεια  

Για την κυβέρνηση της ΝΔ, ακόμη και εν μέσω κρίσεως,  «λεφτόδενδρα» υπάρχουν για τους οικονομικά ισχυρούς (καναλάρχες, κλινικάρχες κ.α.), όχι όμως για την εκπαίδευση, την ελληνική περιφέρεια και τα λαϊκά στρώματα.  

1) Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οδήγησε στην εξ αποστάσεως διδασκαλία-εκπαίδευση. Αυτή προϋποθέτει την προμήθεια του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού (ηλεκτρονικών υπολογιστών και τάμπλετς) και από τους διδάσκοντες και από τους μαθητές. 

 Το Υπουργείο Παιδείας-το «Επιτελικό Κράτος» της κυβέρνησης της ΝΔ ούτε που το σκέφτηκε. Μόνον μετά από παρέμβαση της εκπαιδευτικής κοινότητας,   των συνδικαλιστικών εκπροσώπων δασκάλων και καθηγητών και των συλλόγων γονέων, με καθυστέρηση φάνηκε να ανταποκρίνεται στο εύλογο  αίτημα, να καλυφθεί η έλλειψη του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές, με την επιδότηση αγοράς του. Όμως αμέσως μετά υπαναχώρησε, αναφέροντας ότι ο εξοπλισμός δεν αφορά τους μαθητές, αλλά το σχολείο, το «κλειστό» σχολείο» !!! και προκαλώντας σύγχυση με την έκδοση αλλεπάλληλων αντικρουόμενων μεταξύ τους εγκυκλίων και τη θέση  ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Είναι προφανές, ότι υφίσταται απουσία κυβερνητικής πρόθεσης να καλυφθούν οι απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους μαθητές που έχουν ανάγκη. Συνακόλουθα  τίθεται εν αμφιβόλω η ισότιμη συμμετοχή σ΄ αυτήν χιλιάδων μαθητών, οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και απομακρυσμένες περιοχές και δεν διαθέτουν τεχνολογικό εξοπλισμό και  οικονομικούς πόρους για την προμήθειά του.   .

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση και την ισότιμη συμμετοχή όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικά αδύναμων και των μαθητών της ελληνικής περιφέρειας. 

Όμως, για την κυβέρνηση της ΝΔ, ακόμη και εν μέσω κρίσεως,  «λεφτόδενδρα» υπάρχουν για τους οικονομικά ισχυρούς (καναλάρχες, κλινικάρχες κ.α.), ό χ ι όμως για την εκπαίδευση, την ελληνική περιφέρεια και τα λαϊκά στρώματα.  (Βάσει αυτών κατατέθηκε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών και του βουλευτή Αρκαδίας Γιώργου Παπαηλιού) προς την αρμόδια Υπουργό Παιδείας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου). 

2) Η μεταγενέστερη, με νεώτερη ΠΝΠ, παραπομπή της προμήθειας του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού στις Σχολικές Επιτροπές,  προφανώς και δεν δίδει λύση στο πρόβλημα, αφού αυτός, αποτελώντας εξοπλισμό της σχολικής μονάδας, παραδίδεται προς προσωρινή χρήση στους δικαιούχους μαθητές, οι δε διατιθέμενοι πόροι αφαιρούνται από τα ταμεία των Σχολικών Επιτροπών που προορίζονται για την κάλυψη άλλων αναγκών (αναλώσιμα, καθαριότητα, θέρμανση κλπ) ή επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων.

Το Υπουργείο Παιδείας, μετά την αλλοπρόσαλλη στάση του, για μία ακόμη φορά,  απεκδύεται των ευθυνών του, «νίπτοντας τας χείρας του».  

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.