Πολιτικη

Ανακοίνωση ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τις 27 Απρίλη 1941

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι ήταν το ΚΚΕ που σάλπισε την Αντίσταση.

Εβδομήντα εννιά χρόνια πριν, στις 27 Απρίλη 1941, τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα έμπαιναν στην Αθήνα - προηγούμενα κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας- καθώς οι στρατηγοί του δικτατορικού καθεστώτος της κυβέρνησης Μεταξά υπέγραψαν την άνευ όρων παράδοση της χώρας στους ναζί κι ενώ ακόμα ο Ελληνικός στρατός αμύνονταν σθεναρά τόσο στο μέτωπο της Ηπείρου, όσο και στη Μακεδονία απέναντι στους ναζιστές εισβολείς.

Με την είσοδο των ναζί στην πρωτεύουσα άρχιζε για τον Ελληνικό λαό μια μακριά νύχτα βαρβαρότητας 3,5 χρόνων υπό την "μπότα του κατακτητή", νύχτα ανείπωτων βασάνων, πείνας, θανάτου, εκτελέσεων, φυλακίσεων, ολοκαυτωμάτων σε βάρος αμάχων, γενοκτονίας κατά των Ελλήνων Εβραϊκής καταγωγής και εγκληματικών αντιποίνων με μπλόκα δολοφονίας αμάχων και με στόχο να καμφθεί το φρόνημα και η Αντίσταση του αδούλωτου λαού μας ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή.

Στις 27 Απρίλη 1941 η βασιλομεταξική φασιστική ηγεσία παρέδωσε την Ελλάδα στο ναζί κατακτητή και ο αστικός πολιτικός κόσμος συναίνεσε στη δημιουργία κατοχικής κυβέρνησης από Έλληνες πολιτικούς. Στις οποίες, βεβαίως, συμμετείχε ένα μέρος του, συνεργαζόμενο και στηρίζοντας τους ναζί κατακτητές σε βάρος του λαού μας. 

Ένα άλλο μέρος της αστικής πολιτικής ηγεσίας εγκατέλειψε τη χώρα μεταβαίνοντας στο Λονδίνο και, κυρίως, στη Μέση Ανατολή μαζί με τους Άγγλους ιμπεριαλιστές συμμάχους των αστών. Ενώ ένας αριθμός αστών πολιτικών «κάθησε στην άκρη».

Όλος ο αστικός πολιτικός κόσμος, βεβαίως, καλούσε το λαό μας να «κάτσει φρόνημα» αρνούμενοι να συμμετέχουν στην Αντίσταση για την απελευθέρωση της χώρας από τον κατακτητή. Άλλοι αστοί πολιτικοί που έμειναν στην Ελλάδα -μαζί με εκείνους που έφυγαν στο εξωτερικό- επιδόθηκαν ανοιχτά στην υπονόμευση του αντιστασιακού αγώνα του λαού μας προσβλέποντας στην νίκη των Άγγλων στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη στήριξή τους για να επανέλθουν στην εξουσία μετά την απελευθέρωση και την ήττα του ναζιστικού τέρατος.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), οι Αγωνιστές, οι απόγονοι και φίλοι της Αντίστασης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ:

-ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι ήταν το ΚΚΕ που σάλπισε την Αντίσταση, ο πρωτοπόρος οργανωτής, η ψυχή και ο νους του αγώνα, συσπειρώνοντας τη συντριπτική πλειοψηφία της εργατικής τάξης και του λαού μας. Πήρε την ευθύνη και την πρωτοβουλία για την ίδρυση του ΕΑΜ, αλλά και του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της ΟΠΛΑ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, δημιουργώντας ένα μεγαλειώδες κίνημα που έσωσε τον ελληνικό λαό από τον εξανδραποδισμό, την πείνα και απελευθέρωσε τη χώρα από την τριπλή φασιστική σκλαβιά. Βεβαίως στη συνέχεια ο αστικός πολιτικός κόσμος που δεν είχε λαϊκό έρεισμα, προκειμένου να επαναφέρει την αστική εξουσία, δε δίστασαν να χτυπήσει με τα όπλα το ΕΑΜικό λαϊκό κίνημα που απελευθέρωσε τη χώρα. Το χτύπησαν καλώντας τους Αγγλους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους να επέμβουν, με τη συμμετοχή και των ελληνικών κατοχικών δυνάμεων και των ταγμάτων ασφαλείας. Το λαϊκό κίνημα πάλεψε ηρωικά στην ταξική αυτή μάχη το Δεκέμβρη του 1944 και στη συνέχεια στη μεγάλη εποποιία του ΔΣΕ.

-ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα των ναζί και τις ευθύνες της Ελληνικής αστικής τάξης για την εγκατάλειψη του λαού στην κατοχή, τη συνεργασία με το ναζί κατακτητή, αλλά και το ένοπλο χτύπημα του λαού μετά την απελευθέρωση.

-ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι 75 χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών -επέτειος που τιμάται την 9η Μάη- η Γερμανία δεν έχει ακόμη εξοφλήσει και αρνείται να εκπληρώσει το χρέος της να εξοφλήσει τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις -που έχουν αναγνωριστεί και κατακυρωθεί, επίσημα σε διεθνείς συσκέψεις (Παρίσι, Λονδίνο)- για τις τεράστιες ανθρώπινες θυσίες και τα φρικιαστικά ναζιστικά εγκλήματα, τις υλικές καταστροφές που προκάλεσαν τα κατοχικά στρατεύματα, να επιστρέψει τους αρχαιολογικούς και άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που λεηλατήθηκαν από τους ναζί. Όλως υποκριτικά, οι Γερμανοί ηγέτες δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν την ηθική ευθύνη για τα εγκλήματα των ναζί, εκφράζουν ένα τυπικό συγνώμη, αλλά αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη και το ηθικό χρέος να εξοφλήσουν τις πολεμικές επανορθώσεις...

-ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι για αυτή την άρνηση των Γερμανικών κυβερνήσεων, όλες οι μέχρι σήμερα Ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν απόλυτη την ευθύνη γιατί στην πράξη, ποτέ δε διεκδίκησαν τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις -αποζημιώσεις για να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες της ελληνικής αστικής τάξης που συνδέονται με τα συμφέροντά της.

-ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι το ΚΚΕ που στάθηκε αιμοδότης και ψυχή των αγώνων του λαού μας, που συσπειρωμένος στο ΕΑΜ -ΕΛΑΣ αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές, από την πρώτη στιγμή ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων από την Γερμανία σε κοινή δράση με την οργάνωση των αντιστασιακών, την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης- Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, την ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ, απαιτώντας από τις ελληνικές κυβερνήσεις να τις διεκδικήσουν. Έκανε δεκάδες παρεμβάσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ερωτήσεις και επερωτήσεις και επιστολές στους Προέδρους και Πρωθυπουργούς της Γερμανίας, κοινή επιστολή της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ προς την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις μόνιμες αντιπροσωπείες των κρατών - μελών της, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις πρεσβείες των κρατών - μελών της ΕΕ στην Ελλάδα.

Τελευταία ενέργεια είναι η κατάθεση της Αναφοράς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τις Γερμανικές Επανορθώσεις από το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο. Αναφορά που, ουσιαστικά, δεν στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και αρνήθηκε να συζητήσει καν η Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με αφορμή τη μαύρη Επέτειο των 79 χρόνων από την 27η Απρίλη 1941, μέρα εισόδου των κατακτητών ναζί στην Αθήνα και τιμώντας τα 75 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διαδηλώνουμε μια ακόμη φορά πως:

- Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ διεκδικώντας την πληρωμή των Γερμανικών επανορθώσεων -πολεμικών αποζημιώσεων και των άλλων οφειλών της Γερμανίας στη χώρα μας. 

- Αντιπαλεύουμε την επικίνδυνη για τους λαούς πολιτική διαστρέβλωσης και αναθεώρησης της ιστορίας από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που ταυτίζουν ναζισμό-κομμουνισμό, αθωώνοντας τους φασίστες.

- Τιμάμε τις εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς του πολέμου, τα θύματα των ολοκαυτωμάτων και των μπλόκων, όλους όσοι πάλεψαν στην κατοχή για την απελευθέρωση της Ελλάδας από το φασιστικό ζυγό, για μια καινούρια Ελλάδα που θα ανήκει στο λαό της.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.