Πολιτικη

Μήνυμα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η εφετινή 1η Μαΐου ας γίνει αφετηρία για τους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Η φετινή επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς μας βρίσκει μέσα στην κρίση της πανδημίας. Μια κρίση που ο λαός μας αντιμετώπισε με ψυχραιμία και ευθύνη, με εμπιστοσύνη στις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων. Με θετικά αποτελέσματα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Αξίζει ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους ανθρώπους, γυναίκες και άντρες, που έδωσαν την μάχη της πρώτης γραμμής σε αντίξοες συνθήκες, μη έχοντας πάντα τα αναγκαία μέσα για την αυτοπροστασία τους, στα Δημόσια Νοσοκομεία, στα Super Market, στα Φαρμακεία, στις τράπεζες, σε όλες τις επιχειρήσεις που λειτούργησαν για να γίνει πράξη το «Μένουμε σπίτι».

Τα διδάγματα της πανδημίας ανέδειξαν τον αναντικατάστατο ρόλο του κράτους, για την καθολική παροχή των Δημοσίων αγαθών και την προστασία των πολιτών, ιδιαίτερα των ασθενέστερων. Ανέτρεψαν όλη την νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα κατά του Εθνικού Συστήματος Υγείας και υπέρ της ασύδοτης αγοράς, που δήθεν θα έδινε σε όλα λύσεις. Η πανδημία φέτος, περισσότερο από ποτέ, ανέδειξε την ανάγκη εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στην διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων οι ειδικοί γιατροί εργασίας.

Βγαίνοντας από την πανδημία θα αναμετρηθούμε με τα μεγάλα προβλήματα στην Οικονομία, στις επιχειρήσεις, στα μαγαζιά, στην εργασία. Οι προβλέψεις είναι ζοφερές. Ύφεση, κλείσιμο επιχειρήσεων, μείωση εισοδημάτων, ανεργία.

Ήδη τα στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ του Μαρτίου χτυπάνε την καμπάνα. 42.000 περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις σε μισό μήνα πανδημίας. 

Σε αυτές τις συνθήκες η Ευρώπη, αλλά και οι κυβερνήσεις δεν μπορεί να παραμένουν παθητικοί παρατηρητές. Η Ευρώπη οφείλει γενναία χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και ιδιαίτερη μέριμνα για τους/τις πιο αδύναμους/ες. H ελληνική κυβέρνηση, με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες της και τα πρωθυπουργικά διαγγέλματα δείχνει ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη για το κόσμο της εργασίας. Η υποκριτική δήθεν στήριξη του ΕΣΥ με προσωπικό συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η επιδότηση της ανεργίας, το φιάσκο με την οικονομική ενίσχυση του επιστημονικού κόσμου, η επιστροφή σε μισθούς 533 ευρώ, η πρόθεση κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων είναι ενδεικτικά κάποια από τα επώδυνα μέτρα της επόμενης μέρας.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει ΤΩΡΑ, γενναία, στοχευμένα μέτρα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, την αποτροπή των απολύσεων, με επιδότηση της εργασίας, την στήριξη των εργαζομένων, των μακροχρόνια ανέργων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των ελληνικών νοικοκυριών. ΤΩΡΑ, γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε έγκαιρα ένα ολιστικό και πλήρως κοστολογημένο σχέδιο με τον τίτλο «Μένουμε Όρθιοι».

Στο πρόγραμμα αυτό, μεταξύ άλλων, προτείνονται:

* Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. επιπλέον χρηματοδότηση - 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού - επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής - κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων - ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

* Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

* Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

* Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος (που μπορεί να δοθεί σε δύο φάσεις) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας -τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ- αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχοι.

* Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δισ. ευρώ

* Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.

* Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

* Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο τους και τους απασχολούμενους.

* Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

* Πρόγραμμα «Ηρακλής» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε αυτά τα μέτρα, επιλέγοντας να κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση με περίσσευμα ανευθυνότητας, καθώς επιχειρεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για να νομοθετεί δίχως έλεγχο και λογοδοσία, για να προωθήσει μια σκληρή αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας και στην οικονομία και για να προχωρήσει σε σκανδαλώδη διαχείριση των δημόσιων πόρων.

Η 1η ΜΑΗ ΑΣ ΓΙΝΕΙ Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΟΒΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ!

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.