Πολιτικη

Παπαηλιού: Παράδοση και του τομέα ενέργειας σε μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα

Δήλωση του βουλευτή Αρκαδίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για την απένταξη του έργου του φυσικού αερίου.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε προγραμματιστεί από τη ΔΕΔΑ, στη δεύτερη φάση επέκτασης των δικτύων διανομής  φυσικού αερίου, να περιληφθούν και πόλεις της Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων και η Τρίπολη. Το δίκτυο θα τροφοδοτούνταν από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, με μηδενικά τέλη σύνδεσης και χαμηλό κόστος χρήσης για τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές

Η τελευταία απόφαση της ΡΑΕ για απένταξη του παραπάνω έργου δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. 

Συνδέεται απολύτως με την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, και ειδικότερα την παράδοση  (και) του τομέα της ενέργειας σε μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα, αφού με το Ν. 4643/2019 αποφασίστηκε, μεταξύ των άλλων, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΑ. Τα δίκτυα φυσικού αερίου, εκχωρούμενα σε ιδιώτη, θα λειτουργούν πλέον ως ιδιωτικό μονοπώλιο, με μόνο κίνητρο το κέρδος και όχι  τα συμφέροντα της κοινωνίας, των πολιτών, της επιχειρηματικότητας και της ελληνικής περιφέρειας.  

Εν προκειμένω, ο αρχικός σχεδιασμός και η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ανατρέπονται, με ολιγωρία ή μάλλον με συνειδητή ανοχή της κυβέρνησης. Και αυτό γίνεται εις βάρος της  Τρίπολης και άλλων πόλεων της Πελοποννήσου, από τις οποίες αφαιρείται ένα συγκριτικό αναπτυξιακό μέσον και μέσον καθημερινής διαβίωσης των κατοίκων, η παροχή φυσικού αερίου, που καλύπτει νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ΒΙΠΕ, δομές υγείας και εκπαίδευσης.   

Επειδή από την αρχή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, οι   ενέργειές της και η εν γένει πολιτική της αποσκοπούν  στην προώθηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, διερωτώμεθα ποιοί συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι βρίσκονται πίσω από αυτές τις κινήσεις. 

Εν πάση περιπτώσει, ζητείται από την κυβέρνηση «να ανακρούσει πρύμναν» και να πράξει ό,τι πρέπει, ώστε οι πόλεις της Πελοποννήσου και η Τρίπολη να μην εξαρτώνται από μονοπωλιακά επιχειρηματικά συμφέροντα. Και πάντως, να ενημερώσει υπεύθυνα, αν και τι προτίθεται να πράξει, ώστε να διασφαλιστεί το έργο επέκτασης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Πελοποννήσου και στην Τρίπολη, κατά τρόπο επωφελή για τους καταναλωτές.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.