Πολιτικη

Παπαηλιού: Η κύρωση της συμφωνίας για τον Eastmed χρειάζεται θωράκιση

Σημεία της ομιλίας του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια  της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Eastmed, είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :

Η διακυβερνητική συμφωνία Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και της Ιταλίας, παρούσας-απούσας συμμετέχουσας και μη συμμετέχουσας, για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη (Eastmed) είναι σημαντική, διότι καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, εντάσσοντάς την στο δίκτυο αγωγών και συνεπώς μεταφοράς φυσικού αερίου στην ευρύτερη   περιοχή.

Πρόκειται για γεωστρατηγική επιλογή – ξεκίνησε προ του 2015 συνεχίστηκε  στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και πολυμερούς εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται από την παρούσα κυβέρνηση – για την αλλαγή των γεωπολιτικών συσχετισμών, τη διαμόρφωση ισχυρών συμμαχιών, την προώθηση συνεργασιών για τη εμπέδωση της ειρήνης, τα οικονομικά οφέλη που βέβαια πρέπει να προσδιοριστούν και να εξειδικευτούν  και εν τέλει την ενίσχυση του γεωστρατηγικού, γεωπολιτικού και οικονομικού ρόλου της χώρας.

Παράλληλα με την κατοχύρωση της χώρας ως ενεργειακού και διαμετακομιστικού-εμπορικού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή, η κατασκευή  του Eastmed συνδέεται και με την αντιμετώπιση της διεκδίκησης από την Τουρκία αποφασιστικού ρόλου στους ενεργειακούς σχεδιασμούς εις βάρος της χώρας, όπως αποτυπώνεται στο παράνομο σύμφωνο  Τουρκίας-Λιβύης με την παράκαμψη της ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας και συνακόλουθα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Η κύρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας είναι ένα βήμα, που όμως χρειάζεται θωράκιση, προκειμένου «να λάβει σάρκα και οστά».

Απαιτούνται η επιδίωξη  ενεργού συμμετοχής της Ιταλίας στο έργο, χωρίς την οποία αυτό δεν μπορεί να έχει μέλλον, η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας που προβαίνει σε παράνομες ενέργειες εντός της περιοχής, στο πλαίσιο  της παράνομης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης και η διασφάλιση  ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες από πλευράς ΔΕΠΑ στην υλοποίηση του έργου μετά  την πλήρη εκχώρηση σε ιδιώτη του συνόλου του ποσοστού του δημοσίου στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.

Συνεπώς μόνον αν  αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα ανοιχτά θέματα και οι προκλήσεις, μπορεί η υπό κρίση κύρωση να έχει θετικά αποτελέσματα.

Ο Eastmed κινείται,  στο πλαίσιο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δρομολόγηση της μετάβασης στην εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης, την επέκταση του δικτύου διανομής του και τη νομοθετική κατοχύρωση της ισχυρής «ΔΕΠΑ», η οποία ελέγχεται κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο, ώστε να επιτευχθεί (και)  η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των σχετικών έργων, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των καταναλωτών.

Δυστυχώς, μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η ψήφιση νόμου για την πώληση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στις υποδομές φυσικού αερίου,  με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί τελικώς η προωθούμενη πώληση.

Η κυβερνητική επιλογή για την ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου έχει αρχίσει να έχει δυσμενείς συνέπειες, όπως την απένταξη από τον προγραμματισμό της ΔΕΔΑ, με απόφαση της ΡΑΕ, του έργου των δικτύων διανομής φυσικού αερίου  στην Πελοπόννησο που θα τροφοδοτούνταν από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, με μηδενικά τέλη σύνδεσης και χαμηλό κόστος χρήσης για τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές.

Είναι προφανές, ότι ο ιδιώτης-«επενδυτής» δεν κινείται  βάσει αναπτυξιακών και κοινωνικών κριτηρίων οπότε οποιοσδήποτε προγραμματισμός γίνει εκ μέρους του, εν προκειμένω, το εάν θα επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου στη χώρα μας και στην Πελοπόννησο  θα συνδέεται με την αποκόμιση κέρδους και όχι την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνίας, των πολιτών, της επιχειρηματικότητας και της ελληνικής περιφέρειας.

Αυτό θα συμβεί και στην  περίπτωση της Πελοποννήσου, αφού ο  σχεδιασμός και το έργο  ακυρώνονται.

Η Πελοπόννησος εν συνόλω πλήττεται από αυτή την πολιτική και της αφαιρείται ένα συγκριτικό αναπτυξιακό μέσον και μέσον καθημερινής  διαβίωσης των κατοίκων της, η παροχή φυσικού αερίου, που θα καλύπτει νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ΒΙΠΕ, δομές υγείας και εκπαίδευσης. Έτσι πλήττεται και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και το κοινωνικό συμφέρον.

Η διατυπωθείσα βούληση του αρμόδιου Υπουργού προς την αντίθετη κατεύθυνση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη βούληση ενός ιδιωτικού μονοπωλίου, της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Η αναφορά του  εισηγητή της ΝΔ για εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων από όσους διαφωνούν με την υπό κύρωση διακυβερνητική συμφωνία είναι απαράδεκτη και παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές. Δυστυχώς η ΝΔ φαίνεται ότι συνεχίζει να λειτουργεί με την επίκληση «εσωτερικών εχθρών», πράγμα που έχει αυτονοήτως και περαιτέρω αρνητικές συνέπειες.​

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.