Πολιτικη

KKE Αρκαδίας: Επίκαιρες ερωτήσεις για παιδικούς και επαναπροσλήψεις σε τουρισμό, επισιτισμό

Από τους βουλευτές Χρήστο Κατσώτη και Μανώλη Συντυχάκη.

Θέμα: Επαναπρόσληψη εποχικά εργαζομένων στον Τουρισμό-επισιτισμό

Όπως γνωρίζετε, για την επαναπρόσληψη των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικώς κατ’ έτος, προβλέπονται ειδικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και συλλογικών συμβάσεων. 

Ειδικότερα, με βάση τις διατάξεις των νόμων 1346/1983, 1545/1985 και 1836/1989 που ισχύουν για εργοδότες και εργαζομένους και τις διατάξεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και Διαιτητικών Αποφάσεων που ισχύουν σε συνδυασμό με τους παραπάνω νόμους και έχουν κηρυχθεί υποχρεωτικές με Υπουργικές Αποφάσεις, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να επαναπροσλάβουν το προσωπικό που εργάστηκε κατά την προηγούμενη τουριστική περίοδο, το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες, που ξεκινούν για ορισμένες περιοχές στις 15 Μαΐου και ορίζονται το αργότερο για τις 10 Ιουνίου κάθε έτους. 

Όπως επίσης είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αίρεται η απαγόρευση λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας την 1η Ιουνίου, των εποχικών ξενοδοχείων στις 15 Ιουνίου, καθώς και των επισιτιστικών επιχειρήσεων στις 25 Μαΐου. 

Η απόφασή σας καθιστά, μετά τις ανωτέρω ημερομηνίες, ως ενεργή τη σχέση εργασίας των εποχικών εργαζομένων στις παραπάνω επιχειρήσεις, που υποχρεούνται να τους επαναπροσλάβουν, εφόσον λειτουργήσουν. 

Σε περίπτωση που δε λειτουργήσουν ή σε περίπτωση που δε θα επαναπροσλάβουν το σύνολο του προσωπικού, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενταχτούν στο καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους, ώστε να δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού και πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

• Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι που δε θα επαναπροσληφθούν θα μπουν στο καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους, θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και θα καλυφθούν πλήρως οι ασφαλιστικές τους εισφορές;

• Με ποιο τρόπο θα υποχρεώσει τους εργοδότες να συμπληρώσουν το εισόδημα αυτών των εργαζομένων, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους, με δεδομένο ότι εργάζονται κάθε έτος από τέσσερις ως έξι μήνες;

• Τί θα κάνει η κυβέρνηση μετά τις 31 Ιουλίου για το σύνολο των εργαζομένων στον επισιτισμό τουρισμό, ημερομηνία που θα αποσύρει το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων;

• Πώς θα εξασφαλίσει το επίδομα ανεργίας των εποχικών εργαζομένων μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και μέχρι την έναρξη της επόμενης, χωρίς να ισχύσουν οι περιοριστικοί όροι που προβλέπονται σήμερα;

Ο Βουλευτής
Χρήστος Κατσώτης

Θέμα: Η επόμενη χρονιά για τους παιδικούς σταθμούς, το Πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής και η αγωνία των λαϊκών οικογενειών. 

Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο τα νεαρά λαϊκά νοικοκυριά βιώνουν έντονη αγωνία για την τύχη των παιδιών τους, για το αν θα καταφέρουν τελικά να βρουν μια θέση στις δομές της προσχολικής αγωγής των Δήμων, καθώς διαχρονικά ο αριθμός τους, το προσωπικό, οι διαθέσιμες θέσεις συνεχίζουν να υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών. 

Το λεγόμενο Πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν επιλέξει διαχρονικά οι κυβερνήσεις, για να καλύψουν κατά ένα μέρος τις μεγάλες και διαπιστωμένες ελλείψεις στη φροντίδα και την αγωγή του παιδιού. Πρόγραμμα που αυξομειώνεται ανάλογα με τις συγκυρίες και που δίνει μόνο σε χρονιάτικη βάση διέξοδο για ένα μέρος των παιδιών από τα πιο φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να βάζουν το χέρι στην τσέπη για τροφεία στους Δήμους ή να οδηγούνται ως πελάτες στις ιδιωτικές προσχολικές δομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το επόμενο έτος δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το ύψος της χρηματοδότησης για τη φετινή χρονιά, τις προσφερόμενες θέσεις και τι θα γίνει με το προσωπικό που είναι για χρόνια στην ομηρία των συμβάσεων, αλλά παραπάνω από αναγκαίο ώστε να λειτουργήσουν στο σύνολο τους οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί στους Δήμους και οι δομές των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, που το δίκτυο τους παραμένει από ισχνό έως ανύπαρκτο .

Μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, προστίθενται οι συνθήκες όπως διαμορφώθηκαν εν μέσω πανδημίας, με τους παιδικούς σταθμούς να κλείνουν επ’ αόριστον και τα παιδιά να μένουν σπίτι χωρίς την παραμικρή φροντίδα από την πλευρά της κυβέρνησης για τους όρους ασφάλειας, όπως αυτοί ορίζονται από την επιστημονική κοινότητα, με τους οποίους αυτοί μπορούν να ανοίξουν. Για παράδειγμα απαιτούνται ολιγομελή τμήματα για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, άρα πολλαπλάσιο μόνιμο προσωπικό, ανάλογες αίθουσες, μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, επιστημονικό προσωπικό για την επαρκή ιατρική παρακολούθηση των παιδιών καθώς είναι ευάλωτη ηλικιακή ομάδα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

• Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη λειτουργία, και με ποιους όρους στο ενδεχόμενο κύματος πανδημίας, των βρεφικών - παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ Αμεα στους δήμους το Σεπτέμβριο. Ποιο σχεδιασμό έχει για τη διεύρυνση του δικτύου όλων των δομών

• Ποιο θα είναι φέτος το ύψος χρηματοδότησης τους και αν θα καλυφθούν όλες οι αιτήσεις των γονιών. 

• Αν θα προχωρήσει επιτέλους η κυβέρνηση στη μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με βάση το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» στις αντίστοιχες δομές.

Ο Βουλευτής
Συντυχάκης Μανώλης

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.