Πολιτικη

Συνταξιούχοι: Τι παίρνουν και τι.."χαρίζουν" στο Κράτος

Κατατέθηκε η σχετική τροπολογία μετά και τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ουσιαστικά, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εφαρμοστεί μόνο για "παράνομες περικοπές" που αφορούν τις κύριες συντάξεις και όχι τις επικουρικές ή τα επιδόματα αδείας και εορτών. 

Οι δικαιούχοι των αναδρομικών θα λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν έως το τέλος του χρόνου και δεν θα έχουν άλλες αξιώσεις από το Κράτος.

Αναλυτικά, η τροπολογία προβλέπει:

1. Ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ' εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.

2. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ρυθμίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και η λεπτομέρειες της καταβολής των ποσών που θα ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος,

3. Με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβέννυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016).

4. Η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το παραπάνω καταβαλλόμενο ποσό.

 

Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, δήλωσε πως πρέπει να εκτιμηθεί από τους συνταξιούχους η απόφαση αυτή, προσθέτοντας πως ενδεχόμενη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για το σύνολο των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών, θα έθετε σε κίνδυνο άλλες κοινωνικές παροχές- όπως το επίδομα ανεργίας.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.