Πολιτικη

ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας: (Ανα)ζητώντας λύσεις στη μεταλιγνιτική περίοδο!

"Εντείνεται η δυσπιστία και η αγωνία των τοπικών κοινωνιών", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Η βίαιη και χωρίς σχέδιο απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες της χώρας μας, βάσει των δεσμεύσεων του ίδιου του πρωθυπουργού πέρυσι τον Σεπτέμβριο από το βήμα του ΟΗΕ, αποτελεί ένα ακόμα μελανό σημείο της πορείας της κυβέρνησης της ΝΔ.

 Το Master Plan του κυρίου Χατζηδάκη, όπως αυτό παρουσιάστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, επιβεβαιώνει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο ότι δεν υπάρχει σχέδιο για τη “Δίκαιη” μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, καθώς αποτελεί στην ουσία ευχολόγιο και δεν εξασφαλίζει, σε καμία περίπτωση τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για να αναπληρωθούν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν άμεσα.

 Πίσω από το επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης, πίσω από το «πράσινο» προσωπείο του κυρίου Μητσοτάκη κρύβεται το πραγματικό πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ που δεν είναι άλλο από την αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από μονάδες φυσικού αερίου και άλλων ΑΠΕ ιδιωτών.

Αεριοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας και όχι απανθρακοποίηση είναι το πραγματικό σχέδιο καθώς, βάσει της απόφασης της κυβέρνησης, η χώρα μας θα «προσδεθεί» σε ένα ορυκτό καύσιμο, το φυσικό αέριο, μέχρι το 2050..

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη που σύστησε το εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και εξασφάλισε κονδύλια τα οποία, ακόμη και σήμερα, δεν έχουν αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε λάβει ήδη μέτρα για να ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, με:

- Το μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ στα νοικοκυριά και τη μελλοντική του επέκταση στις εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις.  

- Την επέκταση της τηλεθέρμανσης, αυτού του κοινωνικού αγαθού,  με τη δέσμευση δέκα εκατομμυρίων Ευρώ.

Με δεδομένο όμως ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη έχει αποδεχτεί τη μείωση των κονδυλίων του ταμείου της δίκαιης μετάβασης κατά 20 δισ. ευρώ από τα 30 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά προβλεφθεί, όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πως το όνειρο απομακρύνεται, αφού το εγκληματικό σχέδιο Χατζηδάκη- Μητσοτάκη κινείται στη λογική “βλέποντας και κάνοντας”.

Ακόμη το σχέδιο υποβαθμίζεται αφού όσον αφορά το ζήτημα των επενδύσεων από τη ΔΕΗ, δεν υπάρχουν προβλέψεις και πραγματικές λύσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αρκαδίας καταγγέλλει το εγκληματικό σχέδιο της ΝΔ, όπως αυτό αποτυπώνεται στο Σχέδιο “Άδικης Μετάβασης” διότι:

- Ανοίγει τον ορίζοντα των επενδύσεων σε όλο το νομό Αρκαδίας, πριμοδοτώντας εγκατάσταση βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης και δεν στοχεύει μόνο και μόνο στη περιοχή της Μεγαλόπολης που εκ των πραγμάτων έχει τη μεγάλη ανάγκη.. 

 Έτσι το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να εντείνεται η δυσπιστία και η αγωνία των τοπικών κοινωνιών, που πλέον βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο ενός μεγάλου αναπτυξιακού κενού, με συνέπειες τη μεγέθυνση της ανεργίας και μιας τελικά “άδικης Μετάβασης”.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.