Πολιτικη

Χείρα βοηθείας τείνει ο Οδυσσέας στους μικροϊδιοκτήτες

Ζητεί ίσες ευκαιρίες με τους μεγαλοϊδιοκτήτες και τις τράπεζες για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 στα πλαίσια του νόμου 4495/2017.

Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Αρκαδίας με το Κίνημα Αλλαγής και Ε' Αντιπρόεδρος της Βουλής αναφέρει: 

Με ερώτησή μου στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 είχα ζητήσει από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Χατζηδάκη την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της 30.9.2020 ώστε να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα, όπως τα περιέγραφαν σε υπόμνημά τους ο Σύλλογος Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αρκαδίας αλλά και άλλοι σύλλογοι μηχανικών σε όλη την Πελοπόννησο, ώστε  να δοθεί ο επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών νομιμοποίησης ειδικά της κατηγορίας 5 του νόμου 4495/2017 εν μέσω της κορύφωσης της πανδημίας. 

Αυτό γιατί οι περισσότερες μικρές αυθαιρεσίες σε χωριουδάκια και σε κέντρα πόλεων ανήκουν στην κατηγορία 5 (μικρές αυθαιρεσίες συνήθως στην άκρη του οικοπέδου ή παρακείμενες σε υφιστάμενες παλιές κατοικίες) και αυτό δεν το γνωρίζουν ακόμα οι ιδιοκτήτες τους αλλά θα το μάθουν με την ταυτότητα κτιρίου.

Τίποτα από αυτά που αφορούσαν μικροϊδιοκτήτες δεν έγινε.

Αντίθετα η Κυβέρνηση και ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης με το σχέδιο νόμου που για το χωροταξικό που κατέθεσε και συζητιέται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, με το άρθρο 128  επεφύλαξε αυτό το προνόμιο και την διευκόλυνση στις τράπεζες που ενδεχόμενα κατασχέσουν αυτά τα ακίνητα ή αυτούς που θα έλθουν στην κυριότητά τους μετά από πλειστηριασμό. 

Η προτεραιότητα της Κυβέρνησης δεν είναι οι μικροϊδιοκτήτες που εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αλλά οι τράπεζες και οι μεγαλοϊδιοκτήτες που θα κινηθούν στους πλειστηριασμούς που έρχονται.

Άμεσα να αλλάξει αυτό και να δοθεί η ίδια δυνατότητα σε όλους να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους στα πλαίσια του νόμου 4495/2017.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης όπως είχε κατατεθεί

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: Σε απόγνωση μηχανικοί και ιδιοκτήτες  από το αδιέξοδο στην νομιμοποίηση αυθαιρέτων στα πλαίσια του νόμου 4495/2017 – Ανάγκη άμεσης παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας της 30.9.2020.

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί τόσο ανάμεσα στους μηχανικούς που έχουν αναλάβει την διεκπεραίωση των διαδικασιών για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων  στα πλαίσια του νόμου 4495/2017 και της υποβολής δικαιολογητικών του Ν 4178/2013 καθώς και των ιδιοκτητών  των αντιστοίχων ακινήτων. Οι αιτίες είναι πάρα πολλές και οφείλονται και σε ελλείψεις και ολιγωρίες της δημόσιας διοίκησης οι οποίες επιβάρυναν το αδιέξοδο  λόγω της κρίσης της πανδημίας. Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει ο Σύλλογος Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αρκαδίας αλλά και άλλοι σύλλογοι μηχανικών σε όλη την Πελοπόννησο.

Διανύουμε μια περίοδο οικονομικής στενότητας, η οποία και πλήττει την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, και η οποία, λόγω πανδημίας, διαρκώς χειροτερεύει, με αποτέλεσμα οι ως άνω προαναφερθείσες ενέργειες να καθίστανται απαραίτητες, αφού αν ο πολίτης δεν έχει την δυνατότητα διευθέτησης του προστίμου, πολύ απλά δεν θα προχωρήσει στην τακτοποίηση αυτού.

Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν από την πλευρά του κράτους δεν έχουν ακόμα επιλυθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η έλλειψη αεροφωτογραφιών του 2011 οι οποίες έπρεπε να υπάρχουν από τον πρώτο νόμο των αυθαιρέτων, δηλαδή τον Ν 4014/2011.

Οι δασικοί χάρτες, τα αδήλωτα τετραγωνικά, το κτηματολόγιο και οι ρυθμίσεις των αυθαιρέτων είναι λίγοι μόνο από τους τεράστιους και παράλληλους τομείς που κλήθηκε να καλύψει ο ιδιώτης μηχανικός, να διορθώσει, δηλαδή, τεράστια λάθη δεκαετιών μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.

Το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ Ελλάδος αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο τεράστιο φορτίο που υπάρχει στις πλατφόρμες του τις τελευταίες είκοσι μέρες.

Η νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων, εφόσον είναι προαπαιτούμενη για τις μεταβολές εμπράγματων δικαιωμάτων και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, θα εξεταστεί και θα γνωστοποιηθεί στον κόσμο μαζί με την ταυτότητα κτιρίου.

Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να κατανοήσουν επαρκώς ότι, εάν έχει  (έχουν) αγοράσει ένα διαμέρισμα με συμβόλαιο και το δηλώνει (δηλώνουν) στο Ε9 « από πάντα», δεν αρκεί τυπικά, ώστε να είναι νόμιμο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ανήκει στην κατηγορία 5. Οι περισσότερες μικρές αυθαιρεσίες σε χωριουδάκια και σε κέντρα πόλεων ανήκουν στην κατηγορία 5 (μικρές αυθαιρεσίες συνήθως στην άκρη του οικοπέδου ή παρακείμενες σε υφιστάμενες παλιές κατοικίες) και αυτό δεν το γνωρίζουν ακόμα οι ιδιοκτήτες τους αλλά θα το μάθουν με την ταυτότητα κτιρίου.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι απόδημοι Έλληνες και στην Αρκαδία υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ιδιοκτήτες, δεν μπόρεσαν το φετινό καλοκαίρι όπως συνήθιζαν, λόγω της πανδημίας του Covid 19, να επισκεφθούν την χώρα μας για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες τακτοποίησης και κινδυνεύουν τώρα εάν το ακίνητό τους ανήκει στην κατηγορία 5  να είναι υποψήφιο για γκρέμισμα.

Επί πλέον όπως αναφέρει το ΤΕΕ  η ανάγκη της παράτασης πέραν της 30.9.2020 υπαγορεύεται και από την πλήρη λειτουργία της βάσης για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα και η οποία θα διευκολύνει όλες τις διαδικασίες τακτοποίησης στα πλαίσια του νόμου 4495/201.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

-Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί  και με ευθύνη της πολιτείας και ταλαιπωρεί μηχανικούς και ιδιοκτήτες. Θα δοθεί παράταση όπως ζητούν οι   επαγγελματίες μηχανικοί για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πλήρη λειτουργία της  βάσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτηρίων;

- Με ποιο τρόπο θα  επιλύσει (εκπληρώσει) η Κυβέρνηση τις θεσμικές της υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες και τους μηχανικούς οι οποίες απαιτούνται για την εφαρμογή του νόμου όπως το θέμα των αεροφωτογραφιών του 2011 ή των δασικών χαρτών που εμπλέκονται στην διαδικασία τακτοποίησης του νόμου 4495/2017;

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.