Πολιτικη

Παπαηλιού: Η ΝΔ αγνοεί την κοινωνική πραγματικότητα

Οσα ανάφερε ο βουλευτής Αρκαδίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.  

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Η. Παπαηλιού, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης-Δημόσιας Τάξης-Δικαιοσύνης   και της Ολομέλειας της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη σωφρονιστική πολιτική,  είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής :

Η εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση της ΝΔ σωφρονιστική πολιτική διαπνέεται από τιμωρητική-εκδικητική διάθεση και χαρακτηρίζεται από τη λογική της καταστολής. Μέσω αυτής της  πολιτικής, μεταφέρονται το πνεύμα και ρυθμίσεις της πολιτικής κατά του εγκλήματος στο πεδίο της σωφρονιστικής πολιτικής. 

Όμως είναι γνωστό, ότι η επιβολή της ποινής, που  έχει να κάνει με την απαξία της πράξης, διακρίνεται σαφώς από την  έκτιση-την εκτέλεσή της, που συνδέεται  με το πρόσωπο. Το πρόσωπο πλέον, μετά την καταδίκη του από το Δικαστήριο και τον εγκλεισμό του στη φυλακή (στη φυλακή μπαίνει γιατί τιμωρήθηκε όχι για να τιμωρηθεί επιπλέον), πρέπει να σωφρονιστεί και να ετοιμαστεί για την κοινωνική επανένταξή του. 

Η συγκεκριμένη σωφρονιστική πολιτική είναι απόρροια της μεταφοράς των σχετικών αρμοδιοτήτων  από το φυσικό χώρο τους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο με την αυστηροποίηση του καθεστώτος των αδειών των κρατουμένων και της ρύθμισης για τη μεταγωγή τους στις αγροτικές φυλακές. 

Η αυστηροποίηση του καθεστώτος των αδειών γίνεται χωρίς ουσιαστική αιτιολογία, αφού δεν στηρίζεται σε κάποια επιστημονική  έρευνα. Το επιχείρημα για κακή χρήση της άδειας από πολλούς κρατούμενους δεν ευσταθεί. 

Η μόνη λογική για την αυστηροποίηση, είναι να βρει εφαρμογή η ακροδεξιά αντίληψη για το σωφρονισμό και να ικανοποιηθεί το πιο συντηρητικό ακροατήριο της ΝΔ. Μάλιστα, μέσω των σχετικών ρυθμίσεων, θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στο ισχύον σωφρονιστικό σύστημα που βρίσκεται στα όριά του, αφού οι εν ισχύει ρυθμίσεις  λειτουργούν και αποσυμπιεστικά.

Εξάλλου οι προϋποθέσεις  του θεσμικού πλαισίου για τη μεταγωγή κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές γίνονται αυστηρότερες, με τρόπο που οδηγούν στην υπονόμευση, τη συρρίκνωση και προοπτικά   ακόμη και την κατάργηση των αγροτικών φυλακών, που έχουν προσφέρει σημαντικά στη σωφρονιστική πολιτική. 

Οι αγροτικές φυλακές δεν είναι η αχίλλειος πτέρνα του σωφρονιστικού συστήματος, όπως ελέχθη από τον   κοινοβουλευτικό εκπρόσωποι της ΝΔ, αλλά ένας θεσμός που υπηρετεί τη σύγχρονη φιλοσοφία του σωφρονισμού (ασφάλεια, ανθρωπισμός, κοινωνική επανένταξη). Το επιχείρημα για πολλές αποδράσεις από τις αγροτικές φυλακές δεν ευσταθεί.  

Ο υπερπληθυσμός-υπερσυνωστισμός στις ελληνικές φυλακές είναι διαχρονικά σημαντικό πρόβλημα. Η υπερσυγκέντρωση θεωρείται παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, υπαγόμενη «στα βασανιστήρια, την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση».     

Οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας επιβάλλουν ιδιαίτερες ρυθμίσεις, ειδικά σε κλειστές δομές, όπως οι φυλακές, στις οποίες η διασπορά του ιού, λόγω συνωστισμού, είναι σφόδρα πιθανή και πάντως πολύ μεγαλύτερη από αυτήν σε ανοιχτούς χώρους. 

Εν προκειμένω, η αυστηροποίηση του πλαισίου, τόσο για το καθεστώς των αδειών όσο και για τη μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όχι μόνον δεν αντιμετωπίζεται το φαινόμενο του υπερπληθυσμού στις φυλακές αλλά αυτό, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, επιτείνεται. 

Η αποσυμφόρηση των φυλακών με την έκτιση της ποινής  κατ΄ οίκον ή με την ηλεκτρονική επιτήρηση, θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα.   

Με τη  «γιγάντωση» της ΓΓ Αντιεγκληματικής Πολιτικής, την πρόβλεψη για νέες υπηρεσίες και θέσεις δημιουργείται ένα «υπουργείο μέσα στο υπουργείο». Μεταξύ των θέσεων που  δημιουργούνται είναι και 30 θέσεις διοικητικών γραμματέων (κατηγορίας ΔΕ), ενώ δεν προβλέπονται θέσεις επιστημονικού προσωπικού όπως εγκληματολόγου, κοινωνιολόγου ή ψυχολόγου και θέσεις στις περιφερειακές υπηρεσίες, εν προκειμένω στις φυλακές, που τόσο ανάγκη έχουν και από επιστημονικό και από προσωπικό φύλαξης, δεδομένης της υποστελέχωσής τους.

Διαψεύδεται κάθε προσδοκία για ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης των αστυνομικών. Απλώς θεσπίζεται κάποιος πρόσθετος χρόνος σπουδών. 

Όμως οι αστυνομικοί χρειάζονται εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, αλλά και διαπαιδαγώγηση στη Δημοκρατία, το πολίτευμα και τα δικαιώματα, με τρόπο ώστε να μην αντιμετωπίζουν τους ασκούντες τα δικαιώματά τους πολίτες ως «εχθρούς του κράτους». 

Με όσα ελέχθησαν από τον Υπουργό («η μεγάλη πλειοψηφία δεν ασχολήθηκε με τη χθεσινή μέρα», την επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου από αστυνομικό όργανο, «το θέμα έχει λήξει», «θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι», «ζει και βασιλεύει ο» αντισυνταγματικός «νόμος για τις συναθροίσεις»)  γίνεται εμφανές ότι η ΝΔ «ζει και βασιλεύει» εκτός της ζέουσας πραγματικότητας. 

Αγνοεί την κοινωνική πραγματικότητα, τις κοινωνικές διεργασίες και τις κοινωνικές δυνάμεις που τις ενεργοποιούν και τις κινούν.    

Εκτός από την υγειονομική και την απορρέουσα από αυτήν, τις «μνημονιακές» πολιτικές και τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη,  οικονομική κρίση, υφίσταται και θεσμική κρίση που η ΝΔ «οικοδομεί» βήμα-βήμα. Και τελευταία, με βήμα ταχύ, με πρόσχημα την πανδημία.    

Ο αυταρχισμός, και προληπτικά και κατασταλτικά, αποτελεί την καθημερινή πρακτική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.