Πολιτικη

ΚΚΕ για Μεγαλόπολη: Ο λαός να κρατήσει πολύ μικρό καλάθι

Οι απαντήσεις για το ΣΔΑΜ.

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού της χώρας για την απολιγνιτοποίηση και τον εξοστρακισμό του λιγνίτη και οδεύοντας στο 2021 έχει εξαπολυθεί ένα όργιο προπαγάνδας και παρεμβάσεων από κυβερνητικούς παράγοντες, κόμματα που σε αγαστή συνεργασία με την περιφερειακή και δημοτική αρχή προσπαθούν να πείσουν τους Μεγαλοπολίτες που είναι υποψιασμένοι από την ροή των εξελίξεων ότι η κατάσταση στο βιοτικό επίπεδο  των κατοίκων του Δήμου Μεγαλόπολης όχι απλώς δεν θα χειροτερεύσει αλλά μπορεί να γίνει και καλύτερη!!! 

Μεγάλα και παχιά λόγια σαν αυτά που ακούγαμε  το 1998 όταν ξεκινούσε η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας ξανακούμε και τώρα από όλους αυτούς. Βέβαια τώρα μπορούμε να κάνουμε «ταμείο».    

Ποιος κέρδισε από αυτή την πολιτική; Μήπως οι καταναλωτές με φθηνή ενέργεια; Οι εργαζόμενοι στον κλάδο με θέσεις σταθερής εργασίας με δικαιώματα; Το τι τελικά συνέβη είναι γνωστό. Μείωση στους μισθούς, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αύξηση στα τιμολόγια κατανάλωσης ρεύματος. 

Οι 4000 θέσεις εργασίας έγιναν 1000 και με σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις. Με το κλείσιμο των μονάδων  οι θέσεις εργασίας στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή θα απαριθμούνται σε μερικές δεκάδες. Η ενεργειακή φτώχεια ήδη «χτυπάει» και την Μεγαλόπολη με δεκάδες κομμένα ρεύματα σε λαϊκά νοικοκυριά και επιπλεον, δρομολογείται και το κλείσιμο της τηλεθέρμανσης. 

Μάλιστα, για να δικαιολογηθούν αυτές  οι στοχεύσεις, επιστρατεύουν και την προστασία του περιβάλλοντος. Ποιοι; Αυτοί που προτείνουν μέχρι και την καρκινογόνα καύση και τον ΧΥΤΕΑ . Αυτοί που συζητάνε την πρόταση της ΕΤΒΑ που ζητεί να φτίαξει το Βιοτεχνικό Πάρκο πάνω σε 2500 στρέμματα δάσους.

Καλούμε το λαό της Μεγαλόπολης να κρατήσει πολύ μικρό καλάθι από τη μεριά του  για τα εκατομμύρια ευρώ που λένε ότι θα έρθουν από το σχέδιο της  «δίκαιης  μετάβασης». Και βέβαια θα έρθουν όπως λένε αλλά για ποιους; Θα είναι επιδοτήσεις, προνόμια, οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Αντίθετα για τους εργαζόμενους έρχονται τα δεκάωρα του Βρούτση, απλήρωτές υπερωρίες, χαμηλοί μισθοί, εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Μια πόλη ειδική οικονομική ζώνη. Εργατική γαλέρα σε σχέση με αυτό που ήταν πριν.

Το ΚΚΕ απορρίπτει τα πλαστά και εκβιαστικά διλλήματα  κυβερνητικών παραγόντων και άλλων πρόθυμων που καλούν τα λαϊκά στρώματα της Μεγαλόπολης να αποδεχθούν τα τετελεσμένα και να συμβιβαστούν με την αναζήτηση μιας εφήμερης και κακοπληρωμένης θέσης εργασίας για να αποφύγουν δήθεν τα χειρότερα. Και οι δυο αυτές όψεις είναι τα αποτελέσματα της ίδιας καπιταλιστικής ανάπτυξης που συμφέρει μόνο τα κέρδη των λίγων. 

Έχει συμφέρον ο λαός της Μεγαλόπολης να παραμείνει το Ενεργειακό Κέντρο ως κέντρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση και του λιγνίτη και να μην μετεξελιχτεί σε κέντρο διανομής τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται από αυτή την μετατροπή.

Η  ενεργειακή επάρκεια της χώρας μπορεί να εξασφαλιστεί αξιοποιώντας όλες τις ενεργειακές πηγές (λιγνίτης, ανανεώσιμες πηγές, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά κ.α). Ο κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας θα εντάσσει τις κατάλληλες αναλογίες όλο αυτό το ενεργειακό μείγμα  συνδυάζοντας  μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των κατοίκων. Σε αυτό το πλαίσιο,  ενεργειακές πηγές, παραγωγή, μεταφορά και διανομή της ενέργειας πρέπει να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία. Μόνο έτσι η ενέργεια θα μπορεί να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. 

Στις σημερινές συνθήκες πρέπει να οργανωθεί και να ενταθεί η πάλη για να αποκρουστεί η περαιτέρω εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών. Να συνδυαστεί ο αγώνας για την επιβίωση και την αξιοπρεπή ζωή με τον αγώνα για βαθύτερες πολιτικές αλλαγές, για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.