Πολιτικη

Περιφέρεια: Εγκρίθηκε πρόταση Γόντικα για την "Πελοπόννησος Α.Ε."

O επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ήταν "πρωταγωνιστής" της τελευταίας συνεδρίασης του Πε. Συ για το 2020.

Το διακύβευμα ήταν αν θα "λυθεί" και θα "εκκαθαρισθεί" η "Πελοπόννησος Α.Ε.", θα αυξηθεί το μετοχικό της κεφάλαιο ή θα "εξυγιανθεί" εν λειτουργία.

Γι' άλλη μια φορά, λοιπόν, το "ακανθώδες" ζήτημα της αναπτυξιακής επιχείρησης "Πελοπόννησος Α.Ε."- ένα ζήτημα που είχε, πλειστάκις, γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης προεκλογικά-, απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Μετά την, από καιρό, δημοσιοποίηση του πορίσματος των ορκωτών ελεγκτών και της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής είναι η δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής επιχείρησης Ο.Τ.Α. με την ονομασία "Μοριάς Α.Ε." Ωστόσο, αυτό θα μπορέσει να υλοποιηθεί εφόσον "λυθεί" και "εκκαθαρισθεί" η "Πελοπόννησος Α.Ε." 

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημάνθηκε από πολλούς Περιφερειακούς Συμβούλους, η εν ενεργεία "λύση" της επιχείρησης δημιουργεί ποικίλα προβλήματα και, ουσιαστικά, όπως αναφέρθηκε, δημιουργεί μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται, τουλάχιστον, από "ασάφεια". Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε πως η "διελκυστίνδα" μεταξύ της Περιφέρειας και της Ένωσης Δήμων της Πελοποννήσου (ΠΕΔ) - όπου Πρόεδρος είναι ο κ. Καμπόσος, Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών-, έχει περιπλέξει την κατάσταση.

Αρκετές παρατάξεις του Συμβουλίου- με επικεφαλής τους κ. Γόντικα, Πετράκο, Κάτσαρη, Δέδε και την κ. Λυμπεροπούλου- ζήτησαν πλήρη έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας και απόδοση ευθυνών σε φυσικά πρόσωπα, με παράλληλη λειτουργία της επιχείρησης. Ο έλεγχος θ' αφορά κάθε δραστηριότητα της επιχείρησης, συμπεριλαμβανόμενων και όσων έγιναν υπό την Περιφερειακή Αρχή του κ. Νίκα. Η πρόταση έγινε, καταρχάς, από τον κ. Γόντικα.

Στις 22:00 ακριβώς, συνέβη ένα απρόοπτο, καθώς το σύστημα με το οποίο διεξαγόταν η τηλεδιάσκεψη σταμάτησε να λειτουργεί ή "κόλλησε", λαϊκιστί, ενώ η συζήτηση βρισκόταν σ' εξέλιξη.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου (κεντρική φωτογραφία), χαριτολογώντας, απέδωσε τη βλάβη στον κ. Κάτσαρη- "Ανταρσυα"-, ο οποίος μιλούσε κατά τη στιγμή της διακοπής. "Δεν σε πάει το σύστημα, κάτι δεν λες καλά!" είπε ο κ. Σκαντζός, αστειευόμενος. Μετά από περίπου δέκα λεπτά, η συνεδρίαση επανέλαβε τις εργασίες της. 

Είναι χαρακτηριστικό πως η ίδια η διοίκηση της "Πελοπόννησος Α.Ε." δεν έχει κατορθώσει, σ' επανειλημμένες συνεδριάσεις, να λάβει κάποια απόφαση, λόγω της διαφοροποίησης μεταξύ Περιφέρειας και ΠΕΔ, γεγονός που, πιθανώς, δημιουργεί νομικό "κώλυμα" στην όλη διαδικασία της "λύσης". Αυτό επισημάνθηκε και από την κ. Νικολάκου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Μαλτέζος, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως είναι προς το κοινό συμφέρον να δημιουργηθεί ένας νέος αναπτυξιακός οργανισμός όπου η Περιφέρεια θα έχει τον απόλυτο έλεγχο- μέσω της πλειοψηφίας των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Η παράταξη του κ. Τατούλη, ως γνωστόν, αμφισβητεί την ύπαρξη πραγματικών ελλειμμάτων από πλευράς της εταιρείας και κατηγορεί την Περιφερειακή Αρχή για "μεθοδεύσεις" και "πολιτική δίωξη προσωπικά κατά του κ. Τατούλη". Αναφέρθηκε δε πως, μέχρι πριν κάποιους μήνες, η "Πελοπόννησος Α.Ε."  έπαιρνε κανονικά αναθέσεις έργων και από τη νυν Περιφερειακή Αρχή.

Κατά τον κ. Τατούλη, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως "κλείνει ένας κύκλος φαυλότητας και μπαίνετε (σ.σ. η Περιφερειακή Αρχή) στην αποθήκη των αχρεωστήτως καταβληθέντων". Κατηγόρησε, επίσης, την Περιφερειακή Αρχή πως θέλει ν' αποκλείσει τον πρώτο βαθμό της Αυτοδιοίκησης από την αναπτυξιακή εταιρεία, αλλά "το σχέδιό σας πέφτει στα βράχια". Τέλος, "επιτέθηκε" προσωπικά στον κ. Νίκα- σχετικά με τη θητεία του τελευταίου στο Δήμο Καλαμάτας-, ανακοινώνοντας, ταυτόχρονα, πως θα προχωρήσει σε προσφυγές.

Ο κ. Σκαντζός, απαντώντας στον κ. Τατούλη, δήλωσε πως μπορεί να προχωρήσει σε όποιες ενέργειες επιθυμεί, τονίζοντας, ωστόσο, πως "εδώ υπάρχουν δεδομένα γι' αυτό και η υπόθεση πήγε στον Εισαγγελέα" (σ.σ. στην Αθήνα) και, μάλιστα, είπε πως δεν έχει να διαφωνήσει σε κάτι με την πρόταση του κ. Γόντικα. Τέλος, η τελική αποστροφή του κ. Σκαντζού ήταν: "Έχετε πολλά να φοβηθείτε, απ' ότι φαίνεται εδώ" (σ.σ. Στο επίμαχο πόρισμα).

Ο κ. Νίκας , από την πλευρά του, είπε, μεταξύ άλλων:

"Έχουμε ένα θεσμικό όργανο που έλαβε μια απόφαση. Τι θα κάνουμε; Θα το υπονομεύσουμε; Απόψε, είδαμε και τις δυο μορφές προπαγάνδας: τη "γκρίζα" και τη "φαιά". Εγώ "έστησα" την ΠΕΔ. Δεν θέλω να έρθω σε καμία σύγκρουση με Δημάρχους. Όταν γίναμε Περιφερειακή Αρχή, ξεκίνησε ο "μηχανισμός των μεθοδεύσεων". Ας αποφασίσει η Δικαιοσύνη, είτε σ' επίπεδο Τρίπολης είτε Αθήνας. Θέλω να σπιλώσω κάποιον εγώ και "εφηύρα" το έλλειμμα; Η αλήθεια δεν θα φανεί, δεν θα καταδειχθεί; Είναι πολλά θέματα, που φεύγουν για τον Εισαγγελέα. Η "Πελοπόννησος Α.Ε.", στην καλύτερη περίπτωση, έχει "ζωή" μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει να έχουμε ένα νέο αναπτυξιακό οργανισμό, για το καλό των υπαλλήλων. Δεν θα σηκώσω τα βάρη κανενός. Χρήματα οφείλονται. Αν δεν γινόταν έλεγχος (σ.σ. από τους μετόχους) αυτό θα πρέπει να καταδειχθεί. Αυτά που είπε ο κ. Τατούλης, εγώ ο ίδιος τα έστειλα για έλεγχο. Αλλά, συνεχίζουμε και λέμε τα ίδια και τα ίδια. Αυτή είναι η "φαιά" προπαγάνδα. Ακούστε, εσείς οι Αριστεροί, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεχόμαστε την πρότασή σας!"

Απόφαση

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία- ψήφοι: 33- να γίνει, εν λειτουργία, "συνολικός και εις βάθος" έλεγχος όλων των οικονομικών στοιχείων της "Πελοπόννησος Α.Ε.", λαμβάνοντας υπόψη του τα πορίσματα των ορκωτών ελεγκτών και της ΑΑΔ (ανεξάρτητης αρχής διαφάνειας). 

Επίσης, να μην υπογραφούν άλλες συμβάσεις με την εταιρεία και να επιστραφούν τα χρήματα που δεν έχουν ακόμα δαπανηθεί στην Περιφέρεια. 

Μειοψήφησε , με 15 ψήφους, πρόταση που κατατέθηκε από την παράταξη του κ. Τατούλη και αφορούσε, ουσιαστικά, παραχώρηση, προσωρινή, του ελέγχου της εταιρείας στην Π.Ε.Δ. και συνέχιση της λειτουργίας της.

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.