Πολιτικη

Πρόταση-λύση από Οδυσσέα για κυνηγούς, ψαράδες

Τρεις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ αυτών και ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ζητούν να ενταχθούν «κυνήγι» και «ερασιτεχνικό ψάρεμα» στην κατηγορία της άθλησης σε εξωτερικό χώρο.

Με ερώτησή μας στη Βουλή ζητήσαμε να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη καθολική απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία και να ληφθεί υπόψη ό,τι ενώ για τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας ακολουθείται κατά το πλείστο η γνωμοδότηση της αρμόδια επιτροπής των επιδημιολόγων, δεν φαίνεται να συμβαίνει αυτό με το κυνήγι και το ερασιτεχνικό ψάρεμα κατά μόνας όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους οι σχετικές πανελλήνιες οργανώσεις.

Η απόφαση της Κυβέρνησης για απαγόρευση του κυνηγιού, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που προβλέπονται από το καθολικό Lockdown έχει προκαλέσει την αντίδραση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) και όλων σχεδόν των κυνηγετικών συλλόγων της χώρας.

Στην ίδια λογική, και η παράκτια αλιεία αναψυχής, που ως δραστηριότητα είναι μοναχική, δίνει όμως μια ξεχωριστή ψυχική διέξοδο και αποφορτίζει τους πολίτες σε μια κρίσιμη συναισθηματικά στιγμή, ειδικά στις μικρές νησιωτικές περιοχές, όπου οι κάτοικοί τους έχουν μάθει να ζουν με τη θάλασσα και έχουν συνδέσει τη ζωή τους με το ψάρεμα.

Γι αυτούς τους λόγους το Κίνημα Αλλαγής ζητά από την Κυβέρνηση να επιλύσει το συγκεκριμένο ζήτημα με βάση την πρακτική που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της ΕΕ και την εισήγηση των επιδημιολόγων πριν μάλιστα λήξει η κυνηγητική περίοδος, εντάσσοντας τις δραστηριότητες του κυνηγιού και του ερασιτεχνικού ψαρέματος στις κατ’  εξαίρεση Μετακίνηση Πολιτών κατά μόνας εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας, ώστε να τηρούνται και τα μέτρα προστασία από την πανδημία.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη

Θέμα: Αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης καθολικής απαγόρευσης του κυνήγιού και του ψαρέματος στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία.

Ενώ για τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας  ακολουθείται κατά το πλείστο η γνωμοδότηση της αρμόδια επιτροπής των επιδημιολόγων δεν φαίνεται να συμβαίνει αυτό με το κυνήγι και το ερασιτεχνικό ψάρεμα κατά μόνας όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους οι σχετικές πανελλήνιες οργανώσεις.

Συγκεκριμένα η Πανελλήνια  Κυνηγητική Συνομοσπονδία με ανακοινώσεις στις 2 και 12 Ιανουαρίου 2021 αναφέρει μεταξύ άλλων:

Στις 2.1.2021: «υπενθυμίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι στις περισσότερες άλλες χώρες της Ε.Ε. και της Ευρώπης γενικότερα, το κυνήγι αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται ως μία δραστηριότητα που ΔΕΝ μπορεί να προκαλέσει συνθήκες διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, ή να ενοχοποιηθεί για τη διασπορά του κορωνοϊού.

Στις 12.1.2022 «Πριν λίγες ημέρες η ειδική παθολόγος και Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κα Ματίνα Παγώνη, δήλωσε ευθαρσώς ότι «η συγκεκριμένη απαγόρευση ΔΕΝ έχει καμία λογική», αλλά και πάλι η κυβέρνηση επέδειξε… επιλεκτική όραση και κατά περίπτωση ακοή! Πιο πριν, η ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων είχε εισηγηθεί την υπό όρους άρση των ολικών απαγορεύσεων μετακίνησης για τους κυνηγούς και τους ψαράδες, αλλά ούτε και αυτή λαμβάνεται υπόψη από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες»

Είναι προφανές ότι η  καθολική απαγόρευση ακόμη και της κατά μόνας δραστηριότητας  όσων ασχολούνται με το κυνήγι, το ερασιτεχνικό ψάρεμα, υποβρύχιο και αθλητικό, δημιούργησε ήδη σημαντικά προβλήματα σε όλους όσους ασχολούνται με αυτά δηλαδή τους κυνηγούς και τους ερασιτέχνες ψαράδες. Αυτό γιατί τόσο το κυνήγι όσο και το ψάρεμα ασκούνται αποκλειστικά στην ύπαιθρο, εκτός δηλαδή αστικού ιστού και στη μεγάλη πλειοψηφία  ατομικά, όπως άλλωστε και η ορειβασία και η αναρρίχηση, αθλητικές δραστηριότητες, για τις οποίες, ωστόσο, προβλέπεται εξαίρεση από την απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

1) Θα επιλύσετε το συγκεκριμένο ζήτημα με βάση την πρακτική που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της ΕΕ και την εισήγηση των επιδημιολόγων πριν μάλιστα λήξει η κυνηγητική περίοδος, εντάσσοντας τις δραστηριότητες του κυνηγιού και του ερασιτεχνικού ψαρέματος στις κατ’  εξαίρεση Μετακίνηση Πολιτών κατά μόνας εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας, ώστε να τηρούνται και τα μέτρα προστασία από την πανδημία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Απόστολος Πάνας

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.