Πολιτικη

Δήμος Τρίπολης: Διάλογοι "φωτιά" για ανεμογεννήτριες και χωριά

Σ' έντονο ύφος αντιπαραθέσεις περί χωριών και ανεμογεννητριών στη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Δέσμευση από την πλευρά του Δημάρχου για παράθεση αναλυτικού απολογισμού σχετικά με την υλοποίηση έργων σε χωριά στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι αναφορές εκ μέρους του κ. Γεωργανόπουλου- μέλους της παράταξης "Τρίπολη Πρωτεύουσα του Μοριά- και  του κ. Τσιαμούλου για "εγκατάλειψη των χωριών" εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και κακής συνεργασίας της τελευταίας με τους τοπικούς Προέδρους, αλλά και η κριτική σχετικά με την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος εκ μέρους του κ. Σμυρνιώτη, προκάλεσαν έντονη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παραπάνω και του κ. Δημάρχου.

Ο κ. Τζιούμης, ο οποίος δήλωσε πως στο επόμενο Συμβούλιο θα παραθέσει όλα τα στοιχεία, τόνισε πως η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει στοχοθετημένο προγραμματισμό για τα έργα στα χωριά, ανά έτος, και κάλεσε τους Συμβούλους που έγειραν ερωτήματα περί αποτελεσματικότητας να κάνουν λίγο υπομονή, καθώς οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων είναι συγκεκριμένες.

Οι αντιπολιτευόμενοι Σύμβουλοι αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τοπικών κοινοτήτων οι οποίες, όπως ειπώθηκε, ενώ υπάρχουν χρήματα- όπως περιγράφονται στο ανάλογο Τεχνικό Πρόγραμμα- που προορίζονται για την ενίσχυση των υποδομών τους και άλλες ανάγκες, δεν έχουν δει κανένα έργο, σύμφωνα με τους παραπάνω αιρετούς.

Το θέμα των ανεμογεννητριών, τοποθετήσεις των επικεφαλής.

Ο κ.Σμυρνιώτης δήλωσε, μεταξύ άλλων: Να γίνει, επιτέλους, χωροταξικό για τις Α.Π.Ε. Θα πρέπει να πιέσει η αυτοδιοίκηση. Είμαι αρνητικός για το Μαίναλο, αλλά πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, προσαρμοσμένο στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Ο κ. Τσιαμούλος απόρησε, καταρχάς, λέγοντας: "Γιατί συζητάμε το θέμα; Είμαστε γνωμοδοτικού χαρακτήρα- "ούτε γνωμοδοτικού", διευκρίνισε ορθά ο κ. Σμυρνιώτης-, η Αποκεντρωμένη θα βγάλει την απόφαση." 

Υπήρξε έντονη αντίρρηση εκ μέρους των κ. Σμυρνιώτη και Τσιαμούλου για την παρουσία του Αντιδημάρχου, κ. Κατσαφάνα, σε πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου, σχετικά με Αιολικό Πάρκο στην περιοχή των Βουρβούρων, όπου ο τελευταίος είχε εμφανιστεί "θετικός", παρά την αντίθετη άποψη του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας. 

Ο κ. Τζιούμης είπε πως ο Δήμος όφειλε να στείλει εκπρόσωπο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς ν' αποτελεί αυτό αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων. Προσέθεσε δε πως το θέμα των ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, τίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής.

Ο κ. Τσιαμούλος κατηγόρησε τον κ. Τζιούμη για "κατάχρηση εξουσίας", για "έλλειψη διαφάνειας και αξιοπιστίας" και ζήτησε, επανειλημμένα, να τοποθετηθεί ο ίδιος ο κ. Κατσαφάνας. Ο κ. Δήμαρχος, από την πλευρά του, τόνισε πως είναι μέσα στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αρχής ν' αποφασίσει η ίδια, μονομερώς, την εκπροσώπησή της σε κάποια διαδικασία όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν υφίσταται θέμα που άπτεται των συμφερόντων της πόλης.

Η απάντηση του κ. Κατσαφάνα ήταν "διευκρινιστικού" χαρακτήρα, καθώς ξεκαθάρισε πως δεν εκπροσώπησε το Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας, παράλληλα, πως είναι, ουσιαστικά, "προβληματικό" να λαμβάνονται ακόμα αποφάσεις απο αιρετά όργανα χωρίς να εξετάζονται σωστά οι διάφορες παράμετροι. "Η νομοθεσία έχει θέσεις, το θέμα είναι αν ποτέ η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάθισε ποτέ να συζητήσει και να δώσει λύσεις", είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσαφάνας. Περιέγραψε δε ως "μπάχαλο σε όλη την Ελλάδα" την απελευθέρωση των σχετικών επενδύσεων από τον πρώην Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Χατζηδάκη, δηλώνοντας "αρνητικός" σχετικά με το Μαίναλο.

Η τοποθέτηση του κ. Κατσαφάνα ήταν η πλέον ουσιαστική, κατά την άποψή μας, καθώς ο συγκεκριμένος αιρετός έχει ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα επί χρόνια και παρακολουθεί κάθε νέα εξέλιξη στο νομοθετικό πλαίσιο. Περιέγραψε, με σαφή τρόπο, τις στρεβλώσεις, τις διαδικασίες αλλά και την κρατική, ενίοτε, αυθαιρεσία που χαρακτηρίζει το θέμα των Α.Π.Ε.

Ο κ. Βόσνος συμφώνησε για τον "χωροταξικό σχεδιασμό" και προσέθεσε πως όντως θα πρέπει να πάμε σε ενίσχυση των Α.Π.Ε. ως πηγή ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας. Διαφώνησε, ωστόσο, με τη λογική της "πλήρους άρνησης", όπως εκφράστηκε από πρόσφατες ανακοινώσεις φορέων που, κατά τον κ. Βόσνο, ήταν "ισοπεδωτικού" χαρακτήρα. Τέλος, δήλωσε "αρνητικός" σχετικά με τη δημιουργία αιολικών πάρκων σε Μαίναλο και Λύκαιο Όρος.

Ο κ. Δήμαρχος, πάντως, επεσήμανε πως, εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει "κατά" του έργου, θα πρέπει να το δηλώσει επίσημα μέχρι το τέλος του μήνα, μέσω σχετικής πλατφόρμας της Ρ.Α.Ε. Δήλωσε πως "δεν είμαστε γενικά αρνητικοί στις ανεμογεννήτριες, αλλά δεν μπορούμε άκριτα να δεχθούμε καμία διαδικασία". Μάλιστα, επεσήμανε πως μπορεί η Κυβέρνηση να "βιάζεται" να γίνουν επενδύσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι δυνατόν οι τελευταίες να γίνουν ερήμην των βασικών κανόνων και παραμέτρων που αφορούν τις πιθανές συνέπειες.

Ο κ. Γούργαρης είπε, μεταξύ άλλων, πως αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, "δεν θα μείνει ραχούλα χωρίς ανεμογεννήτριες". 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.