Πολιτικη

Ο Δήμος Γορτυνίας για την Ημέρα κατά της νόσου Πάρκινσον

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Αρκαδικού Δήμου.

11/4: Παγκόσμια Ημέρα κατά την νόσου του Πάρκινσον

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Νόσο Πάρκινσον (E.P.D.A.), η οποία εκπροσωπεί τους ασθενείς, τους φροντιστές και τους γιατρούς τους σε όλη τη γηραιά ήπειρο και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Άγγλου Τζέιμς Πάρκινσον (1755-1824). Ο Τζέιμς Πάρκινσον, το 1817 περιέγραψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας που πλήττει το νευρικό σύστημα του άνθρωπο.

Η συγκεκριμένη ημέρα έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο Πάρκινσον, τα συμπτώματα, τις διαθέσιμες θεραπείες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασθενείς.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση, μια ασθένεια που προκαλεί βλάβη στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση. Η νόσος προκαλείται από την απώλεια των κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Ωστόσο, για ποιο ακριβώς λόγο εξαφανίζονται τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη δεν είναι σαφές. 

 Ο κάθε ασθενής με Πάρκινσον μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα, όμως τα πιο κοινά είναι το τρέμουλο μερών του σώματος (όπως χέρια, πόδια, πρόσωπο), η ακαμψία χεριών και ποδιών, η ελλιπής ισορροπία και ο κακός συντονισμός των μελών του σώματος. Τα συμπτώματα της ασθένειας σταδιακά επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

 Υπολογίζεται ότι περίπου 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο. Το Πάρκινσον δεν κάνει διακρίσεις, επηρεάζοντας ανθρώπους όλων των φυλών και πολιτισμών. Οι περισσότεροι ασθενείς που υποφέρουν από Πάρκινσον είναι πάνω από 60 ετών, όμως 1 στους 10 είναι κάτω από 50 ετών. Οι άνδρες κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο από ότι οι γυναίκες από την ασθένεια(European Parkinson’s Disease Association).

Η νόσος του Πάρκινσον είναι δύσκολο να εντοπιστεί, διότι τα συμπτώματά διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μοιάζουν με τα συμπτώματα μια σειράς άλλων ασθενειών αλλά και δεν υπάρχει κάποιο ειδικό διαγνωστικό τεστ.

 Τα συμπτώματα και η ανταπόκριση στη θεραπεία διαφέρουν από άτομο σε άτομο, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί με ακρίβεια πώς θα προχωρήσει η νόσος του Πάρκινσον.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια σοβαρή ασθένεια που αλλάζει τη ζωή αλλά με την κατάλληλη θεραπεία δεν θα την απειλήσει πρόωρα!

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να δείτε τα παρακάτω τα links:

www.parkinsonportal.gr (Επίκουρος, Ελληνική Εταιρεία εθελοντών& ασθενών για τη ν. Πάρκινσον)

www.epda.eu.com (European Parkinson’s Disease Association)

www.parkinson.org (Parkinson’s Disease Foundation)

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.