Πολιτικη

Οικονομία: Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων υπό προϋποθέσεις

To Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων προσεχώς

Παράλληλα, "κύκλοι" του Υπουργείου υποστηρίζουν πως δεν θα υπάρξει "επιστρεπτέα προκαταβολή 8" ούτε και νέα επιδότηση ενοικίων για το λιανεμπόριο. Σε ειδικές περιπτώσεις, θα ενεργοποιείται η λεγόμενη "αποζημίωση ειδικού σκοπού".

Τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν είναι τα εξής:

Επιχορήγηση επανεκκίνησης

Επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν ποσό αντίστοιχο με το 35% των "επιστρεπτέων 1-3", για να αποπληρώσουν φόρους και εισφορές μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο, θα πρέπει να πληρώσουν το 100% των "επιστρεπτέων" σε 60 δόσεις.

Επιδότηση παγίων δαπανών

Πρόκειται περί χορήγησης "πιστωτικού υπόλοιπου" που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών υποχρεώσεων. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από το πακέτο των κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Για να είναι "επιλέξιμη" μια επιχείρηση, θα πρέπει να πληροί τα παρακάτω κριτήρια:

-Να ανήκει σε κλάδους που πλήττονται.

-Να έχει υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που έχει τέτοια υποχρέωση.

-Να παρουσιάζει ζημία, προ φόρων, τουλάχιστον 30%, είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά της, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά της για το 2020.

-Να εμφανίζει πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Για νεοφυείς επιχειρήσεις και αυτές που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνεται έμφαση στη ζημία και όχι στην πτώση του τζίρου.

-Να μην ήταν προβληματική το 2019, εκτός κι αν ανήκει στις πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις.

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.