Πολιτικη

Στο Πε.Συ. φέρνει η Λαϊκή Συσπείρωση την πορεία υλοποίησης της δακοκτονίας

Επερώτηση κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γόντικας Νίκος και Κελλάρης Γιάννης.

Όπως είναι γνωστό η δακοκτονία αποτελεί μια από τις πιο βασικές επεμβάσεις προστασίας του ελαιοκάρπου από προσβολές του  δάκου της ελιάς, που υποβαθμίζει την ποιότητα και φυσικά την ποσότητα της ελιάς και κατ επέκταση και του λαδιού. Και επειδή τα προϊόντα αυτά αποτελούν βασική πηγή της διατροφής του λαού μας, είναι επίσης  σημαντικό  εξαγώγιμο προϊόν, η προστασία του θα έπρεπε να αποτελεί πρώτιστης σημασίας ζήτημα.

Παρόλα αυτά για άλλη μια χρονιά, με ευθύνη της κυβέρνησης και των περιφερειών που αποδέχονται και υλοποιούν την πολιτική για τη δακοκτονία, ακολουθείται η τακτική με την ανάθεση της όλης διαδικασίας σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, με μπαλώματα, με κουτσουρεμένα κονδύλια, που αφήνει εκτεθειμένους τους μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Όπως καταγγέλλουν οι αγροτικοί σύλλογοι τα στοιχεία δείχνουν ότι και φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, υπάρχουν ελλείψεις στην αντιμετώπιση, με τις παγίδες να είναι λίγες και η ανάρτηση τους να γίνεται αργά,  η έναρξη του πρώτου ψεκασμού που ακολουθεί την ανάρτηση των παγίδων είναι εκτός χρόνου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πληθυσμός της πρώτης και πιο κρίσιμης γενιάς του δάκου, οι προσλήψεις γεωπόνων λίγες δεν φτάνουν για  εκτελεστεί σωστά το πρόγραμμα,  ο διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων γίνεται αργά με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείτε στη αρχή ότι υπάρχει από την προηγούμενη χρονιά.

Επιπλέον με βάση τα στοιχεία, από το 2009 οι εκάστοτε κυβερνήσεις προχωρούν   χρόνο με το χρόνο σε σταδιακή μείωση των ποσών που διατίθενται για την προστασία των καλλιεργειών με ψεκασμούς. Αρχής γενομένης από το 2010, οπότε το συγκεκριμένο κονδύλι μειώθηκε στα 24,281 εκατ. ευρώ, από τα 30,641 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009, ποσό που περίπου δινόταν για τη συγκεκριμένη δράση και τις προηγούμενες χρονιές. Η σημαντική αυτή μείωση δεν ήταν η τελευταία: Κάθε επόμενη σεζόν συνεχιζόταν το «πετσόκομμα» του σχετικού κονδυλίου, για να φτάσουμε το 2017 στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών (στις 23/2), με την οποία εγκρίνονται μόλις 18 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα. Δηλαδή, η μείωση φτάνει περίπου στο  40% σε σχέση με το 2009! 

Σε αυτή τη βάση προκύπτει  ότι και φέτος τα κονδύλια και ο τρόπος εκπόνησης της δακοκτονίας είναι στην ίδια ρότα με τα προηγούμενα χρόνια και δυστυχώς εκφράζουμε τους φόβους μας πως θα έχουμε πάλι δυσάρεστες καταστάσεις για τους ελαιοπαραγωγούς της Πελοποννήσου. Τα κονδύλια που ανέρχονται στα 4.285.000 ευρώ, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες για επαρκή δακοκτονία. 

Όταν λοιπόν μειώνονται οι δαπάνες για τη δακοκτονία από την άλλη αυξάνονται τα κοστολόγια στους ελαιοπαραγωγούς και μάλιστα  προτρέπουν με επίσημες ανακοινώσεις των διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί επικαλύψεις με ψεκασμούς αν θέλουν να σώσουν το βιός τους, τότε μιλάμε για πλήρη απαξίωση της δακοκτονίας αφήνοντας τους ελαιοπαραγωγούς στην τύχη τους όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Με μπαλώματα δε δίνεται ουσιαστική λύση. Για να έχει θετικό αποτέλεσμα η διαδικασία της δακοκτονίας και για τον παραγωγό και για τον εργαζόμενο που θα αγοράσει το λάδι, απαιτεί άλλες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν κρατική ευθύνη, γενικευμένο σχεδιασμό - προγραμματισμό, συλλογική αντιμετώπιση, επιστημονική στήριξη, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών της μικρομεσαίας αγροτιάς και την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Σε αυτή τη κατεύθυνση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και η τεράστια διαχρονική επιστημονική γνώση για τη βιολογία του δάκου αλλά και για την αντιμετώπισή του, από το επιστημονικό προσωπικό της Περιφέρειας και του Υπουργείου, που σήμερα απαξιώνεται με την πολιτική των περικοπών και εκχώρησης σε ιδιώτες.

Με βάση αυτά ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχα, τι μέτρα θα πάρετε και πως τοποθετείσθε απέναντι στα πάγια αιτήματα του αγροτικού κινήματος για την δακοκτονία που είναι:

- Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.

- Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που ήδη έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.

- Καμιά καθυστέρηση στις διαδικασίες για την δακοκτονία στη φετινή παραγωγή.

- Να εξασφαλισθούν προσαυξημένα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

- Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

- Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.