Πολιτικη

Τρίπολη: Το ΚΚΕ τίμησε τους εκτελεσμένους της Πρωτομαγιάς του 1944

Εκδήλωση μνήμης για τους 40 εκτελεσμένους πατριώτες στην Τρίπολη, την πρώτη Μάη 1944, από το Κ.Κ. Ελλάδας

 

Η Τομεακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ κατέθεσε χθες στεφάνι προς τιμήν των εκτελεσμένων 40 Πατριωτών στην Τρίπολη μαζί με τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944 ως αντίποινα για το θάνατο του στρατηγού Φρανς Κρεχ, διοικητή της 4ης Μεραρχίας Πεζικού των Γερμανικών Στρατευμάτων Κατοχής που σκοτώθηκε στις 27 Απρίλη 1944 σε ενέδρα του ΕΛΑΣ στους Μολάους Λακωνίας.

 

Ειδικά σήμερα, και μπροστά στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που σηματοδοτεί τις "ανατροπές του αιώνα", καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις της 6ης Μάη.

 

Ακολουθεί η ομιλίας της κ. Παναγιώτας Πανούση, εκπροσώπου των σωματείων που στηρίζουν το Π.Α.ΜΕ στην Αρκαδία.

 

Τιμάμε σήμερα τους αλύγιστους της ταξικής πάλης σε όλο τον κόσμο.

Στο δρόμο των εργατών του Σικάγο του 1886.

Στο δρόμο των εργατών της Θεσσαλονίκης το Μάη του 1936.

Στο δρόμο των εκτελεσμένων από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους την Πρωτομαγιά του 1944.

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα και μνήμης, μέρα τιμής για την εργατική τάξη, για την προσφορά της στην κοινωνική πρόοδο.

Ο χώρος που βρισκόμαστε είναι χώρος θυσίας τόσο την περίοδο της γερμανικής κατοχής όσο και μετά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

Την περίοδο 1946 – 1949 διεξάγεται η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.

Εδώ δίπλα υπάρχει το μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν των εκτελεσμένων με αποφάσεις του Έκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947- 1949, το οποίο βεβηλώθηκε πριν ενάμιση χρόνο και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία αποκατάστασης.

Μπροστά μας είναι το μνημείο του ΕΚ Αρκαδίας προς τιμήν των εκτελεσμένων πατριωτών της 1ης Μάη 1944.

Ως Αντίποινα για το θάνατο του στρατηγού Φρανς Κρεχ, διοικητή της 4ης Μεραρχίας Πεζικού των Γερμανικών Στρατευμάτων Κατοχής που σκοτώθηκε στις 27 Απρίλη 1944 σε ενέδρα του ΕΛΑΣ στους Μολάους Λακωνίας, εκτελέστηκαν συνολικά 335 όμηροι σε όλη την Ελλάδα μεταξύ αυτών και οι 200 κομμουνιστές της Καισαριανής. Η Τρίπολη ήταν ένας από αυτούς τους τόπους θυσίας καθώς την πρωτομαγιά του 1944 οι δυνάμεις κατοχής των Γερμανών και τα συνεργαζόμενα με αυτές Τάγματα Ασφαλείας εκτέλεσαν σε αυτόν εδώ τον τόπο 40 Πατριώτες.

Η 1η Μάη έρχεται από το παρελθόν αλλά δείχνει το δρόμο για το μέλλον!

Διδασκόμαστε και διαπαιδαγωγούμαστε από το παράδειγμα των αλύγιστων αγωνιστών της ταξικής πάλης. Παίρνουμε δύναμη από τον αγώνα και τη δράση τους για να αντέξουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες σήμερα. Γιατί μόνο με την αντοχή στις πιο δύσκολες περιόδους της ταξικής πάλης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να εφορμήσει το κίνημα με νέα δυναμική. Αντέχουμε γιατί ξέρουμε ότι μετά το πιο βαθύ σκοτάδι ξημερώνουν οι πιο όμορφες μέρες που δεν έχουμε ζήσει ακόμα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο αγώνας σήμερα είναι πολύ δύσκολος, αλλά εμπνεόμαστε από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης και έχουμε πίστη στην δύναμη του οργανωμένου λαού.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.