Πολιτικη

Τατούλης: "Στρουθοκαμηλίζει" η παράταξη Νίκα

Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Παράταξης του Πε. Συ. "Νέα Πελοπόννησος"

 

Άμεση αναπομπή από την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) της απόφασης που αφορά τη συνέχιση των εργασιών του οδικού άξονα Τζάνε-Καλαμάκι, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης της «Νέας Πελοποννήσου» κ.Πέτρος Τατούλης.

Ο κ. Τατούλης μαζί με τα μέλη της παράταξης της «Νέας Πελοποννήσου» Περιφερειακούς Συμβούλους κ. Απόστολο Γκούνη, κα. Αντωνία Μπούζα και κα. Ντίνα Νικολάκου επισκέφτηκαν χθες (5-5-2021) στο Πεταλίδι, την περιοχή των ανασκαφών των αρχαιοτήτων της Αρχαίας Κορώνης, η οποία αποκαλύφθηκε  με τη διάνοιξη του οδικού άξονα Τζάνε-Καλαμάκι.

Ο κ.Τατούλης σε δηλώσεις του ανέφερε πως ο χώρος των αρχαιοτήτων στο Πεταλίδι που αποκαλύφθηκε με τη διάνοιξη του οδικού άξονα Τζάνε-Καλαμάκι, είναι ένα έργο πνοής, τόσο ζωτικό, τόσο μεγάλης σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εφάμιλλο σε αξία σαν της Αρχαίας Μεσσήνης και της Αρχαίας Θουρίας.  

Είναι ένα έργο που έχει περάσει από πολύ μεγάλες δυσκολίες, το οποίο όμως το έχει αποδεχθεί ολόκληρη η τοπική κοινωνία. Είναι ένα έργο που εμείς ως Περιφερειακή Αρχή το θωρακίσαμε επιπλέον με 7 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί, αλλά και να ευοδωθούν οι προσπάθειες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για να το αναδείξουν.

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή του κ. Νίκα, συστηματικά απαξιώνει το χώρο και το έργο, λαϊκίζοντας και στρουθοκαμηλίζοντας πως πρόκειται για έργο που έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα. 

Αυτή τη στιγμή, τόνισε ο Πέτρος Τατούλης δεν έχει ολοκληρωθεί το οικονομικό αντικείμενο της πράξης που εμείς ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε εντάξει και πρέπει η σημερινή Περιφερειακή Αρχή να μεριμνήσει για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της.

Καλούμε τον κ. Περιφερειάρχη να σταματήσει τις παλινωδίες και τις αντικρουόμενες δημόσιες δηλώσεις του, οι οποίες οδηγούν την πορεία του έργου σε αδιέξοδο με ορατό τον κίνδυνο της μη ολοκλήρωσης του.

Η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου

“Καθώς οι πιστώσεις που διαθέτει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ΕΣΠΑ δεν επαρκούν, θα αγωνιστώ σε κάθε περίπτωση για την ολοκλήρωση του έργου με πόρους προφανώς εθνικούς, χωρίς δυστυχώς να είναι βέβαιο ότι θα εξευρεθούν τόσα χρήματα”.

 Την πιο πάνω δήλωση έκανε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας αναφορικά με το θέμα του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι, όσον αφορά την παράκαμψη του Πεταλιδίου, μετά την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το οποίο ενέκρινε την πλέον δαπανηρή από τις εναλλακτικές λύσεις που εξέτασε.

 Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το τμήμα μέχρι το Πεταλίδι και αυτό από το Πεταλίδι μέχρι το Καλαμάκι ολοκληρώνονται μέχρι τις αρχές του φετινού καλοκαιριού, πρόσθεσε όμως ότι μετά την απόφαση του ΚΑΣ εξετάζεται πλέον η απένταξη του επίμαχου τμήματος Τζάνε – Καλαμάκι, η υλοποίηση της οποίας απαιτεί σημαντικά μεγάλη πίστωση η οποία δεν είναι διαθέσιμη μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας:

 “Εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου προετοιμάζεται, από νομικούς και μηχανικούς, αίτηση θεραπείας προς το ΚΑΣ. Το Συμβούλιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν στην διάθεση της Περιφέρειας οι πόροι για να υλοποιηθεί το εν λόγω έργο σύμφωνα με την απόφασή του” σημείωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας παράλληλα:

 “Δεν είναι κατανοητό πώς μπορεί το ΚΑΣ να μεταβάλει τις απόψεις του, δεδομένου ότι το οδικό έργο υλοποιούνταν στο πλαίσιο απόφασης που  το ίδιο όργανο είχε λάβει το 2015. Πλέον ο αγώνας μου είναι να εξευρεθεί χρηματοδότηση προκειμένου το εν λόγω τμήμα να ολοκληρωθεί ως εθνικό έργο”.

 Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο εν λόγω δρόμος συνιστά “παράδειγμα προς αποφυγήν”, προσθέτοντας ότι αποτελεί “χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών σε συνδυασμό με κακή μελέτη, καθώς 9 χιλιόμετρα κοντεύουν να στοιχίσουν περί τα 40 εκ. ευρώ”.

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.