Πολιτικη

Γούργαρης: Το "όχι" του Δ.Σ. για τις ανεμογεννήτριες μοιάζει με "ναι"

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Τα τελευταία χρόνια σε όλη την χώρα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συγκροτήματα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων μαζί με την μακροχρόνια εγγυημένη κερδοφορία από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας , είναι τόσο ισχυρά κίνητρα ώστε να μην αφήσουν ούτε ραχούλα χωρίς ανεμογεννήτριες, ούτε πλαγιά χωρίς φωτοβολταϊκά.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι και οι αγρότες έχουν πείρα από την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πολιτική της ΕΕ, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στήριξαν η περιφερειακή αρχή της Πελοποννήσου (προηγούμενη και σημερινή) και αρκετές δημοτικές αρχές της Αρκαδίας. Όλοι μαζί στήριξαν και στηρίζουν την εξάπλωση των ΑΠΕ και η περιοχή μας μετατρέπεται σε ένα απέραντο δάσος από ανεμογεννήτριες και πυλώνες γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας προωθείται η πολιτική της «πράσινης» ανάπτυξης, του green new deal, με στόχο να διαμορφωθούν νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια ομίλων

Η επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων θα γίνει πιο άγρια το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα θα διατεθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας τεράστια ποσά. Μόνο από το ταμείο ανάκαμψης θα δοθούν δεκάδες Δις Ευρώ (πάνω από το 1/3 του προγράμματος). Είναι βέβαιο ότι θα διατεθούν σημαντικά ποσά και από άλλες πηγές χρηματοδότησης, εθνικές και ευρωπαϊκές.

Είναι γνωστές οι επιπτώσεις από τα έργα πρόσβασης, εγκατάστασης και λειτουργίας των ανεμογεννητριών στο Μαίναλο και τα άλλα βουνά της περιοχής μας. Θα πλήξουν καίρια τις τοπικές δραστηριότητες, στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την εστίαση και τον τουρισμό.

Να επισημάνω ότι κατά τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, τα καταβατικά ρεύματα που δημιουργούν τα τεράστια στροφεία προκαλούν αφύγρανση και σταδιακά μετατρέπουν τους χώρους εγκατάστασης σε κρανίου τόπο.

Η εκπομπή υπόηχων από τις ανεμογεννήτριες έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη μελισσοκομία (μια βασική δραστηριότητα στο Μαίναλο), στα ζώα αλλά και στην υγεία των ανθρώπων.

Κροκοδείλια τα δάκρυα

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων, στελέχη της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δικές τους διαπιστώσεις και αναφορές για τις βαριές συνέπειες στην περιοχή μας από την επέλαση των ανεμογεννητριών, αρνήθηκαν να πάρουν θέση ενάντια στις βασικές αιτίες που οδηγούν στις καταστροφές που και οι ίδιοι επικαλέστηκαν.

Αρνήθηκαν να πάρουν θέση ενάντια στη νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους να κερδοσκοπούν σε βάρος της υγείας μας, της ζωής και του μέλλοντος μας, που του δίνει τη δυνατότητα να επιλέγουν που και πότε θα επενδύσουν με γνώμονα πάντα τη μέγιστη κερδοφορία.

Η νομοθεσία των εκάστοτε κυβερνήσεων διευκολύνει τα επενδυτικά κεφάλαια, παραβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Οι κυβερνήσεις δεν τους εξασφαλίζουν μόνο τεράστιες επιδοτήσεις και εγγυημένη μακροχρόνια κερδοφορία από την πώληση του ρεύματος, διαμορφώνουν και το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο και μάλιστα το προσαρμόζουν πολύ συχνά στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι αυταπάτη να νομίζει κάποιος ότι τέτοιες επενδύσεις στοχεύουν στη διασφάλιση φτηνής και επαρκούς κατανάλωσης, το αντίθετο συμβαίνει, κάνουν το ρεύμα ακριβότερο και αυξάνουν την ενεργειακή φτώχεια των λαϊκών στρωμάτων.

Αρνήθηκαν οι άλλες παρατάξεις την παρακάτω πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για ουσιαστική υπεράσπιση των συμφερόντων των Δημοτών μας.

Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για απόφαση

Για τις ανεμογεννήτριες στο κεντρικό Μαίναλο στη θέση Προφήτης Ηλίας- Μαδάρα – Βούρτσα Δ.Ε. Φαλάνθου Δ. Τρίπολης και Δ.Ε. Βυτίνας Δ. Γορτυνίας Π.Ε. Αρκαδίας

Το Δ.Σ. Τρίπολης διεκδικεί.

- Να σταματήσει τώρα το επιχειρούμενο έγκλημα εγκατάστασης Ανεμογεννητριών στο Μαίναλο.

- Καμία άδεια για ΑΠΕ στην Περιοχή. 

- Η κυβέρνηση να καταργήσει τη νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους να κερδοσκοπούν σε βάρος της υγείας μας, της ζωής και του μέλλοντος μας, που τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέγουν που και πότε θα επενδύσουν με γνώμονα τη μέγιστη κερδοφορία.

- Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με χαμηλό εισόδημα.

- Μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και πετρελαίου για να μπορέσει ο αγρότης να παραμείνει στο χωράφι του. 

- Προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που απειλούνται με διακοπή του ρεύματος λόγω αδυναμίας πληρωμής.     

Παρότι και οι ίδιοι ομολόγησαν ότι το επιχειρούμενο έγκλημα στο Μαίναλο είναι στα όρια της ισχύουσας νομοθεσίας, ουσιαστικά ταυτίστηκαν με την πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών σπέρνοντας αυταπάτες ότι το πρόβλημα θα βρει λύση με ενστάσεις στα πλαίσια της νομοθεσίας που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΟΧΙ που είπαν στις ανεμογεννήτριες στο τέλος ακούγεται περισσότερο σαν ΝΑΙ.

Τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας δεν έχουν να περιμένουν τίποτε περισσότερο από αυτές τις δυνάμεις.

Χωρίς καθυστερήσεις οι κάτοικοι, οι μαζικοί φορείς, τα εργατικά σωματεία, τα πολιτισμικά και αθλητικά σωματεία, οι αγροτικοί σύλλογοι να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια. Να σταματήσουν και να ακυρώσουν το επιχειρούμενο έγκλημα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μαίναλο και τα άλλα βουνά μας.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.