Πολιτικη

Βουλή: "Υψηλοί" τόνοι για τη συνεχιζόμενη "καραντίνα"

Συζήτηση σε "υψηλούς" τόνους στην Ελληνική Βουλή για τα μέτρα που συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ εντός Κοινοβουλίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε ν' αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ανακοινώνοντας, παράλληλα, πως οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά στις συνεδριάσεις.

"Έχω την τιμή να σάς ενημερώσω ότι από σήμερα και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προσέρχονται στο σύνολό τους κανονικά στις συνεδριάσεις της Βουλής είτε το θέλετε είτε όχι. Κι εσείς αν θέλετε μπορείτε να συνεχίζετε τον αυτοεξευτελισμό"  δήλωσε από το βήμα ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Σώματος, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ο τελευταίος απάντησε πως σε δύο εβδομάδες αναμένεται να εξεταστεί η πρώτη αλλαγή στη λειτουργία της Βουλής, λόγω Covid-19. Τόνισε δε ότι, μέχρι σήμερα, 107 άνθρωποι που εργάζονται στη Βουλή (είτε βουλευτές είτε αστυνομικοί είτε εργαζόμενοι) έχουν νοσήσει από κορωνοϊο, ξεκαθαρίζοντας ότι η λειτουργία της Βουλής δεν αποτελεί απόφαση του Πρωθυπουργού αλλά του Προέδρου της Βουλής.

"Η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως επιβάλλουν υγειονομικοί κανόνες γιατί αυτό επιτάσσει το χρέος μας. Όταν φιλοδοξούσα να διοικήσω την Βουλή, μετά την τιμητική σας ψήφο του καλοκαιριού του 2019, δεν σκέφτηκα ότι θα το κάνω συνεργαζόμενος με τους γιατρούς της Βουλής επειδή το επέβαλλε η ανάγκη. Και δεν φιλοδοξούσα να χειριστώ θέματα επιπολασμού του κορωνοϊού στο Κοινοβούλιο, θέματα self test ή και μοριακών τεστ στο κοινοβούλιο. Ούτε φιλοδοξούσα να μη βλέπω εσάς την ώρα που σας μιλάω ή εσείς εμένα και να βλέπω μία μασκοφορεμένη Βουλή. Ούτε φιλοδοξούσα να μιλάω αφού απολυμάνουν το χώρο από τον προηγούμενο ομιλητή", προσέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας, σε νέα του τοποθέτηση, αναφέρθηκε σε "υποκρισία" από την πλευρά της Κυβέρνησης.

"Πέρα από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, θα ήταν χρήσιμο κι ένα εμβόλιο κατά της υποκρισίας, γιατί αυτό που γίνεται εδώ σήμερα είναι προφανές ότι είναι υποκρισία. Ποιες είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης; Οι αποφάσεις της ήταν να κάνει lockdown με 200 κρούσματα και να ανοίξει τα πάντα με 3.000 κρούσματα, τα πάντα εκτός από το Κοινοβούλιο. Aν η έγνοια σας ήταν ο επιπολασμός του ιού, δεν θα άρατε το lockdown μονάχα για να έρθουν οι τουρίστες. Εκτός αν φέρουμε τουρίστες και στη Βουλή μπας και κάνουμε κανονικές διαδικασίες…" δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο πως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ζητήσει, αρκετές φορές, από τον κύριο Τασούλα την επαναλειτουργία της Βουλής σε κανονικούς ρυθμούς και με την φυσική παρουσία των βουλευτών όμως εκείνος επικαλείτο τεχνικά προβλήματα που δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν. Επιπλέον ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει ήδη από τον Δεκέμβριο να συζητηθεί ερώτησή του για θέματα Δημοκρατίας εν καιρώ πανδημίας, αίτημα που δεν προχώρησε ποτέ παρότι διεξήχθησαν αντίστοιχες ερωτήσεις που είχε καταθέσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κ. Φώφη Γεννηματά.

Από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η επαναλειτουργία πολλών δραστηριοτήτων και επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία πολλών ανθρώπων στον ίδιο χώρο- πάντα υπό το καθεστώς τήρησης μέτρων ατομικής κυρίως προστασίας- είναι, όντως, απορίας άξιο γιατί δεν γίνεται το ίδιο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια ανά την Επικράτεια.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.