Πολιτικη

"Να μην γίνουν τα Βαλτετσοχώρια, η «Φυλή» της Πελοποννήσου"

Δύο ανακοινώσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας με πολύ υψηλούς ρυπαντές στην περιοχή της Ασέας Αρκαδίας, καθώς και οι πολύ πρόσφατες φωτιές σε Γεράνεια Ορη και Μαίναλο αποτέλεσαν το αντικείμενο των δύο ανακοινώσεων που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΚΕ Πελοποννήσου. 

Αρχικά σε αυτή με τίτλο: "να μην γίνουν τα Βαλτετσοχώρια, η «Φυλή» της Πελοποννήσου" αναφέρεται:

Πριν ακόμη κατασκευαστεί το σκουπιδοεργοστάσιο στην Παλαιόχουνη, άρχισαν να ξετυλίγονται οι σχεδιασμοί για μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε ζώνη υποδοχής δραστηριοτήτων υψηλής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Στα μουλωχτά την Τετάρτη 26-5-2021 έρχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με θετική εισήγηση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση στο Αθήναιο της Δ.Ε Βαλτετσίου του Δήμου Τρίπολης, μονάδας με πολύ υψηλούς ρυπαντές και θα έχουμε και συνέχεια.

Πρόκειται για μονάδα παραγωγής κρεατάλευρων και άλλων τέτοιων ζωοτροφών για «ζώα συντροφιάς» από ανεπεξέργαστα ζωικά υποπροϊόντα.

Θα παράγει ζωοτροφές από μεγάλες ποσότητες προϊόντων σφαγείων (εντόσθια κόκαλα κλπ), σάπια κρέατα, υπολειμμάτων εστίασης, ακόμη και νεκρά ζώα που θα συγκεντρώνει από ολόκληρη τη χώρα. 

Ουσιαστικά πρόκειται για μεταφορά των δραστηριοτήτων μιας εταιρείας που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε στο Νομό Ηλείας και της αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας ακόμα και με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για λόγους υψηλής ρύπανσης στην περιοχή εγκατάστασης. 

Σε όλη τη διάρκεια που λειτουργούσε υπήρχαν έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία λόγο των μεγάλων προβλημάτων ρύπανσης του περιβάλλοντος και της υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. 

Η αφόρητη βρώμα και δυσοσμία, που ήταν πολλαπλάσια από όση μπορεί να υποφέρει ο ανθρώπινος οργανισμός, ήταν αισθητή και απειλούσε την υγεία των κατοίκων σε απόσταση 8 και 10 χιλιομέτρων από την μονάδα. 

Πολύ σοβαρά ήταν και τα προβλήματα ρύπανσης των υδάτων, επιφανειακών και υπόγειων.

Μετά τον γενικό ξεσηκωμό των κατοίκων οι αρχές προχώρησαν στην αναστολή λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων από τον Φλεβάρη του 2019.

Αυτές οι δραστηριότητες απειλούν τώρα «ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ» την ευρύτερη περιοχή της Ασέας. 

Η εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας στην μέση του κάμπου είναι μεγάλη απειλή για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων. 

Είναι απειλή για την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα όχι μόνο της Ασέας και της Μεγαλόπολης, αλλά και όλης της Πελοποννήσου, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Είναι απειλή όχι μόνο για τις μικρές οικονομικές οικογενειακές δραστηριότητες στη περιοχή, αλλά και για την υγεία των κατοίκων. 

Δεν μπορεί να υπάρξει σκέψη για συναίνεση, ούτε καν για συζήτηση, ενός τέτοιου εγκλήματος.

Θα γίνει της «Μπέλμπερης».

Δεν θα επιτρέψουμε κάτοικοι και φορείς, να γίνει η περιοχή «η Φυλή» της Πελοποννήσου.    

Επιχειρηματικά συμφέροντα καραδοκούν για να αξιοποιήσουν τέτοιες καταστροφές σαν τις πυρκαγιές σε Γεράνια και Μαίναλο

Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες πυρκαγιές, που κατέστρεψαν φυσικό πλούτο, δασικές εκτάσεις και περιουσίες σε Γεράνια όρη και Μαίναλο.

Για ακόμα μια χρονιά ακούμε από τους υπεύθυνους την γνωστή καραμέλα για ανέμους και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όχι δεν φταίει για αυτές τις καταστροφές ούτε ο θεός ούτε το κακό το ριζικό μας. Όχι κ. Νίκα δεν φταίει μόνο η ερήμωση της υπαίθρου, που και εδώ υπάρχουν ευθύνες.

Φταίνε οι διαχρονικές ανεπάρκειες στους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, οι ελλείψεις σε προσωπικό και σύγχρονα μέσα για πρόληψη, η εμπορευματοποίηση των δασών και της γης.

Στις περιοχές που κάηκαν επιχειρηματικά συμφέροντα καραδοκούν για να «αξιοποιήσουν», αυτές τις καταστροφές. 

Στα Γεράνια όρη το 2012 ήρθε στο ΠεΣυ έγκριση για εγκατάσταση 41 ανεμογεννητριών ισχύος 123 MW. Στη περιοχή του Μαίναλου που είχαμε και παλαιότερα και χθες πυρκαγιά, είναι να εγκαταστήσουν 54 ανεμογεννήτριες ισχύος 377 MW.

Δάση-περιοχές ολόκληρες βουνοκορφές παραδίδονται σε επενδυτές. 

Ήρθε η ώρα να τους σταματήσουμε.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.