Πολιτικη

Αρκαδία: Η απόφαση του Πε.Συ για την υπόθεση "Αθήναιο"

Συνέχεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Το θέμα της εγκατάστασης μονάδας παραγωγής ζωοτροφών στο Αθήναιο της Αρκαδίας ήταν, επί της ουσίας, το "αντικείμενο" της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου που ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 23 του μήνα, μετά από διακοπή.

Όπως αναμενόταν, το Περιφερειακό Συμβούλιο δήλωσε τη διαφωνία του σχετικά με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, η οποία ενέκρινε τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Κατά συνέπεια, το "ψήφισμα", που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφέρεται σ' εξάντληση των ενδίκων μέσων και, καταρχάς, προσφυγή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης στον αρμόδιο Υπουργό. Πολλοί Σύμβουλοι αναφέρθηκαν σε "ευθύνες" της Περιφερειακής Αρχής, όσον αφορά τη διαχείριση του θέματος, χωρίς, ωστόσο, να της καταλογίζουν, οι περισσότεροι, "δόλο".

Από εκεί και πέρα, οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις- οι οποίες "προκάλεσαν" την συνεδρίαση-, με διαφοροποιημένη "ρητορική" όσον αφορά τις επιμέρους λεπτομέρειες του θέματος, επεσήμαναν την, κατά την άποψή τους, "ολιγωρία" της Περιφερειακής Αρχής. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως η τελευταία ανακοίνωσε πως θα "παγώσει" την διαδικασία χορήγησης άδειας εγκατάστασης του εργοστασίου στο Αθήναιο, καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία βρίσκεται υπό τον "έλεγχό" της.

Επί της ουσίας, από τη στιγμή που το Περιφερειακό Συμβούλιο- όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης-, δεν έχει "αποφασιστική" αρμοδιότητα περί κανενός περιβαλλοντικού θέματος, οι τοποθετήσεις των επικεφαλής έχουν, μεν, την όποια πολιτική τους "βαρύτητα", αλλά είναι, δε, "εκ του ασφαλούς".

Έτσι, οι παρατάξεις που θα λέγαμε πως πρόσκεινται στον "αριστερό" χώρο, υποστήριξαν πως οι "μεθοδεύσεις" στην υπόθεση του Αθήναιου- όπως και σε άλλες ενεργειακής φύσεως επενδύσεις ή ενέργειες- είναι αποτέλεσμα και "έκφραση" μιας γενικότερης πολιτικής ιδεολογίας που προτάσσει την υποστήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ οι παρατάξεις των κ. Τατούλη και Δέδε εστίασαν στη συγκεκριμένη περίπτωση της μονάδας παραγωγής ζωοτροφών στο Αθήναιο, χωρίς να "γενικεύουν".

Η κ. Νικολάκου, μάλιστα, τόνισε πως η συνεδρίαση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 14 Ιουνίου ή ακόμα και στις 26 Μαΐου, καθώς πιθανή "αρνητική" απόφαση τότε εκ μέρους του Πε.Συ, θα μπορούσε να "χρησιμοποιηθεί" στις περαιτέρω ενέργειες. Ζήτησε δε να γίνει συζήτηση για το αν υφίστανται συγκεκριμένες ευθύνες από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής και όχι "συζήτηση περί γενικόλογων πολιτικών ευθυνών".

Όσον αφορά τις τοποθετήσεις κάποιων εκ των Αρκάδων Συμβούλων, "ξεχώρισε" η πρόταση της κ. Δημητρακοπούλου για τη διεξαγωγή του Συμβουλίου, σ' εξωτερικό χώρο, δίπλα στους κατοίκους της περιοχής του Αθήναιου- γεγονός που θα είχε ένα "συμβολικό" αλλά και "επικοινωνιακό" ενδιαφέρον, ενώ ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, ο κ. Γιαννακούρας, κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή για "ανικανότητα" και "δολιότητα", καλώντας, μάλιστα, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να παραιτηθεί. Τέλος, ο κ. Ρουμελιώτης χαρακτήρισε "εμπαιγμό" την συμπεριφορά της Περιφερειακής Αρχής και την όλη υπόθεση "εσκεμμένη" περιβαλλοντική υποβάθμιση της Αρκαδίας.

Ο κ. Λαμπρόπουλος, ο νυν Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, δήλωσε πως υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για κατάθεση προσφυγής κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης, ενώ "υπερασπίστηκε" τη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας. "Κινηθήκαμε στην ουσία, που είναι η προσφυγή κατά της απόφασης στον Υπουργό", είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης της προσφυγής είναι η 4η Ιουλίου. Ο κ. Μπουντρούκας, δήλωσε, σαφώς, πως η παράταξή του είναι αντίθετη με τις "μεθοδεύσεις" που οδήγησαν στην απόφαση της Αποκεντρωμένης, αλλά, όσον αφορά το θέμα της "αναξιοπιστίας" και της "παράβασης καθήκοντος" εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, διαπίστωσε "καθυστερήσεις" αλλά όχι "δόλο". Ο δε κ. Γόντικας ανέφερε πως δεν έχει "αυταπάτες" για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, προσθέτοντας "ο αγώνας θα κριθεί στους δρόμους". 

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Σκαντζός (φωτογραφία), ο οποίος εγκαλείτο για "αναξιοπιστία", επανέλαβε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, μέχρι τώρα, σχετικά με το ζήτημα της Περιβαλλοντικής Μελέτης, εστιάζοντας στη "δημόσια διαβούλευση" που έλαβε χώρα τον προηγούμενο Απρίλιο, μέσω δημοσίευσης σε τοπική εφημερίδα της Αρκαδίας, τονίζοντας πως οι ευθύνες είναι "συλλογικές", λέγοντας χαρακτηριστικά: "Για δυο μήνες ήταν άπραγοι οι πάντες!"

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Νίκας, αφού είπε καταρχάς πως "ευτυχώς που θάψαμε τον Κλεισθένη" (σ.σ. δηλαδή, την απλή αναλογική, λες  και αυτή ευθύνεται για την μετέπειτα πολιτική διαχείριση των θεμάτων ευθύνης της Περιφερειακής Αρχής), επανέλαβε, μεταξύ άλλων, πως η Περιφερειακή Αρχή είναι στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας.

Να θυμίσουμε πως το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε "σφραγίσει" το ίδιο, ουσιαστικά, εργοστάσιο που λειτουργούσε στα Λεχαινά της Ηλείας, ενώ η "επίμαχη" Μελέτη είχε κριθεί "θετικά" από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, χωρίς να έχει γίνει "αυτοψία". 

Πέρα, λοιπόν, από τις όποιες τυπικές, αλλά και ποιοτικές, "διαφοροποιήσεις" μεταξύ των Συμβούλων- σε όποια παράταξη κι αν ανήκουν-, η αντικειμενική δημοσιογραφική καταγραφή, τόσο της συγκεκριμένης συνεδρίασης όσο και του θέματος εν γένει, είναι υποχρεωμένη να καταδείξει πως η υπόθεση του Αθήναιου απέδειξε, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, τα παρακάτω:

-Τον απόλυτα υποβαθμισμένο, "διακοσμητικό" ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Τον "αυτοματοποιημένο" τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες είναι, φυσικά, "έρμαια" στις επιθυμίες της κεντρικής εξουσιαστικής δυναμικής, ακόμα κι όταν δεν ακολουθείται, επί της ουσίας, το νομικό πλαίσιο αλλά τα.. "παραθυράκια" του.

-Την "απάθεια" μεγάλου μέρους των πολιτών, η οποία οδηγεί στην έλλειψη ενημέρωσης κι ενδιαφέροντος, ακόμα και για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.

-Τον "προσχηματικό" και, αδικαιολόγητα, "διχαστικό" ρόλο που επιμένουν να "διαδραματίζουν" πολλοί αιρετοί.

-Την παντελή έλλειψη αξιοπιστίας που χαρακτηρίζει, δυστυχώς, τόσο την κεντρική πολιτική "σκηνή" όσο και την τοπική και

-Τις "ενδοοικογενειακές" διαμάχες στο κυβερνών κόμμα εντός Πελοποννήσου. Τα.. "χαστούκια" πέφτουν..."βροχή", όταν κάποιος χάνει την.. "πυξίδα" του.

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.