Πολιτικη

Παπαηλιού: Το Μεσοπρόθεσμο δεν αποτελεί σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας

Αποσπάσματα από την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Παπαηλιού κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής …» στην Ολομέλεια της Βουλής (1.7.2021) ανέφερε μεταξύ άλλων:

Είναι γνωστό, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πορεύεται βάσει διαυγών πολιτικών, όταν απευθύνεται στους πολίτες. Πορεύεται βάσει των προεκλογικών υποσχέσεών της που δεν υλοποιούνται, ψευδών και ενός προπαγανδιστικού μηχανισμού που αποσιωπά, αποκρύπτει, συσκοτίζει, διαστρεβλώνει και εν τέλει παραπλανά. Ακόμη και τα επίσημα κυβερνητικά κείμενα βρίθουν ανακριβειών, ωραιοποιημένων εικόνων και ανεδαφικών προβλέψεων.   

Έτσι και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 δεν αποτυπώνονται με ειλικρίνεια και ρεαλισμό οι προθέσεις της για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει. 

Η αποσιώπηση της βασικής στρατηγικής  για την οικονομία βοηθά την κυβέρνηση να παρουσιάζει ένα άλλο, ένα περιοριστικό σχέδιο στο εξωτερικό και τα ευρωπαϊκά όργανα και ένα πιο γενναιόδωρο στο εσωτερικό, στο ακροατήριο των ψηφοφόρων της, κυρίως με διατήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων. 

Και πάντως, το  Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής δεν αποτελεί ένα σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας που έχει ανάγκη η χώρα. 

Βάσει αυτών, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής  δεν υπάρχει αναφορά στην αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αλλά ούτε και στις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και τις εξ αυτών επιπτώσεις στην ελληνική. Επιπλέον δεν συνυπολογίζονται σοβαρά οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού αλλά και η πορεία των κόκκινων δανείων. 

Αυτό που αποτυπώνεται με σαφήνεια στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής είναι η κατάργηση των μέτρων στήριξης και των περιορισμένων φοροελαφρύνσεων που ελήφθησαν  λόγω της υγειονομικής κρίσης, η οποία είναι προφανές ότι δεν έχει τελειώσει. 

Κομβικό σημείο για το ποιά οικονομική πολιτική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι η πρόβλεψη, ότι από πρωτογενές έλλειμμα άνω του 7 % φέτος, θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 2 % το 2023. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλυφθεί μία διαφορά 16 δις ευρώ. Για να γίνει αυτό, εκτός από τις περικοπές των μέτρων, προβλέπεται αύξηση των εσόδων από τους φόρους κατά 28 %. Προβλέπεται επίσης μια αλματώδης αύξηση των επενδύσεων κατά 30 %, όταν στην ΕΕ ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων εκτιμάται σε ποσοστό 5 % !!! 

Με αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η χώρα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει εκ νέου οικονομικό-δημοσιονομικό πρόβλημα. Και αυτό παρότι παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια θετική οικονομική-δημοσιονομική κατάσταση, με το γνωστό  και μη αμφισβητούμενο «μαξιλάρι» δημοσιονομικής ασφάλειας, ύψους  37 δις ευρώ. Σε αυτά, αν προστεθούν  η άρση των δημοσιονομιών περιορισμών και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, η αποφυγή της οικονομικής-δημοσιονομικής κρίσης να είναι εφικτή. 

Όμως το σχέδιο της κυβέρνησης έχει ως μοναδική προοπτική ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο «ανάπτυξης», που σημαίνει ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, τους εργαζόμενους, μειώνεται το εισόδημα και το επίπεδο των κοινωνικών υπηρεσιών. Πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος για την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση του μισθολογικού κόστους. 

Παράλληλα προγραμματίζεται να κατευθυνθούν τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και  στην ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων σε υποδομές  και ενέργεια. 

Επιλέγεται να ανατεθούν σε ΣΔΙΤ τα έργα υποδομής. Προωθούνται ήδη η μερική ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, ακόμη και υπό συνθήκες πανδημίας η ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. 

Στο οικονομικό επίπεδο προωθούνται πολιτικές καταστροφικές για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες και για την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, που στηρίζουν την οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας. Η φορολογική μεταρρύθμιση αποβλέπει στην αναδιανομή πόρων υπέρ των προνομιούχων κοινωνικών ομάδων και στη συσσώρευση κεφαλαίου προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στον αντίποδα αυτών των πολιτικών, με την προοδευτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προκρίνεται μια στρατηγική για την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη  (με επεξεργασμένες προτάσεις και εξειδικευμένες θέσεις), με έμφαση στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και στην ενίσχυση των εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων στο πλαίσιο αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος. Με αυτό το παραγωγικό υπόδειγμα αποκαθίσταται η ασφάλεια, η σταθερότητα και η κοινωνική συνοχή μέσω της ενίσχυσης της εργασίας, της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους (που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας) και των πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος. 

Ειδικά, η κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα και η διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους είναι ουσιαστικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία. Μόνον κατά την πανδημία δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 17 δις ευρώ προς το δημόσιο και τις τράπεζες, τα οποία συνεχίζουν να σωρεύονται. Προτείνεται η πλήρης διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για τα χρέη προς το δημόσιο και η  διαγραφή μέρους της ονομαστικής οφειλής με αποπληρωμή της υπόλοιπης με έως 120 δόσεις. Παράλληλα προτείνονται μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Είναι προφανές, ότι, δεδομένης της εργασίας ως παραγωγικής δύναμης, δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη με απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και μειώσεις μισθών. Με την προοδευτική πρόταση,  προωθείται η ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις εργασίας,  αύξηση των μισθών αλλά και μια συνολική πολύπλευρη στήριξη των εργαζομένων.

Εξάλλου, η διοχέτευση της χρηματοδότησης σε παραγωγικές και τεχνολογικές επενδύσεις, όπως και στον αγροτοδιατροφικό τομέα (συνδυαστικά στην παραγωγή και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων), αποτελούν απαραίτητους όρους για τη δίκαιη ανάκαμψη, με μείωση των  περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας.

Άλλωστε στην προοδευτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δίδεται ιδιαίτερο βάρος στην τοπική και περιφερειακή αναπτυξιακή στρατηγική, στη συμμετοχή  των τοπικών κοινωνιών στο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών κονδυλίων και στην αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Πρόκειται για  πολιτική περιφερειακής και κοινωνικής συνοχής, η οποία αποσκοπεί στη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας με πραγματική προοπτική, χωρίς αποκλεισμούς, ανισότητες και ανασφάλεια.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.