Πολιτικη

Παπαηλιού: Η κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη

Αποσπάσματα από την ομιλία...

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «πρόβλεψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες  …» στην Ολομέλεια της Βουλής (8.7.2021) :

Η δικαιοσύνη και η συνδεόμενη με αυτήν αντεγκληματική πολιτική (την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ απέκοψε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την υπήγαγε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη !!!)    αποτελούν τα τελευταία χρόνια αντικείμενο εκτεταμένου δημόσιου διαλόγου. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη και την αντεγκληματική πολιτική. Πορεύεται με το αφήγημα της επιβολής «του νόμου και της τάξης», όταν αυτές αφορούν την άσκηση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών. Εμφανίζεται άτεγκτη και χρησιμοποιεί κατασταλτικές μεθόδους όταν απευθύνεται σε αυτούς που την «ενοχλούν» διότι αντιτίθενται και αντιδρούν στις πολιτικές της. 

Όσον αφορά στην «άλλη», στην κοινή εγκληματικότητα, η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να λαμβάνει μέτρα πρόληψης, εκμεταλλεύεται τη δημοσιότητα αυτής (της εγκληματικότητας)  για να ενισχύσει το φόβο στην κοινωνία και περαιτέρω το οπλοστάσιο της καταστολής. Με αφορμή κάθε έγκλημα  στη χώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ προτάσσει ως αιτία τον αποσυμφορητικό νόμο Παρασκευόπουλου, που έχει παύσει να ισχύει από το έτος 2017, με ψεύδη και ψευδείς αριθμούς αποφυλακίσεων και σπεύδει να προαναγγείλει αυστηροποίηση των ποινών.

Όμως όσον αφορά στα οικονομικά εγκλήματα, στα εγκλήματα του «λευκού κολλάρου», από πλευράς της ΝΔ υπάρχει μία άλλη προσέγγιση που οδηγεί ακόμη και σε ατιμωρησία, και μάλιστα εκ των προτέρων.  

Με το νομοσχέδιο επιλέγεται μία διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με τους  σκοπούς   του, αφού ορισμένες από τις επιλογές του δεν ανταποκρίνονται στις κατευθύνσεις της οδηγίας. Αντί να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι πράξεων «ξεπλύματος χρήματος» και να το συμπληρώσει και ενισχύσει, επιλέγει να το «εξορθολογίσει», όπως διατείνεται, δηλαδή  σε ορισμένα σημεία να το αυστηροποιήσει και σε άλλα να το καταστήσει ηπιότερο.

Έτσι,  ενώ η ΝΔ ομιλεί συνεχώς για την ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών, με το νομοσχέδιο που αφορά στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μειώνεται το πλαίσιο επιβολής ποινών σε σχέση με αυτό που ισχύει με το Ν. 4557/2018.   

Σε αυτό το πλαίσιο, αφαιρείται από τις διακριτές πράξεις (τα βασικά εγκλήματα) που οδηγούν στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες η «νομιμοποίηση μέσω της χρήσης του τραπεζικού συστήματος»-(τοποθέτηση σ΄ αυτό και διακίνηση μέσω αυτού εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ερμηνευτική σύγχυση ιδίως σε εκκρεμείς υποθέσεις, που μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση ασκηθεισών ποινικών διώξεων.

Όλα αυτά προστίθενται στις ήδη προωθηθείσες από την κυβέρνηση της ΝΔ ρυθμίσεις που αποδεικνύουν την ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση τραπεζικών στελεχών και άλλων εμπλεκομένων σε εγκλήματα του «λευκού κολλάρου».

Ενδεικτικά η κυβέρνηση της ΝΔ : 

Προέβη σε τροποποίηση του ποινικού κώδικα, απαλλάσσοντας τους τραπεζίτες από τον ποινική ευθύνη για πράξεις κακουργηματικής απιστίας

Θέσπισε  την απαλλαγή από την αστική και ποινική ευθύνη των μελών των επιτροπών του υπουργείου υγείας για ζητήματα αρμοδιότητάς τους που συνδέονται με την  πανδημία

Προέβη  σε ρύθμιση για την  αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων υπόπτων ή κατηγορούμενων για σοβαρές κακουργηματικές πράξεις (πλαστογραφίες, απάτες, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κλπ), των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία είχαν δεσμευτεί, χωρίς αιτιολογία και χωρίς να  έχει λάβει χώρα ποινική δίκη ή να έχει εκδοθεί σχετική δικαστική απόφαση 

Καθιέρωσε  ανώτατο χρονικό όριο διάρκειας των μέτρων δέσμευσης 

Περιέλαβε το προϊόν «ξεπλύματος»  στην πτωχευτική περιουσία !!! όπως προβλέπονταν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών  για  το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, μέχρις ότου αποσυρθεί, μετά από καταγγελίες και πίεση από την αντιπολίτευση  

Ακόμη και  στην προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, για την οποία φαίνεται ότι υπαναχωρεί, μετά τις έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις,   εμπεριέχεται  η πρόβλεψη, με την οποία απαλλάσσονται τα μέλη του ΔΣ του νέου ταμείου που θα συσταθεί (ΤΕΚΑ) από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη. 

Με όλα τα παραπάνω, η αναφορά του Υπουργού Δικαιοσύνης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει εμμονή με το οικονομικό έγκλημα και μόνον, αντιστρέφεται. Εμμονή της κυβέρνησης της ΝΔ συνιστά η διευκόλυνση και η  απαλλαγή  όσων διαπράττουν οικονομικά εγκλήματα. 

Συμπερασματικά,  με το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα και ειδικότερα με το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»  διαπλέκονται  και  παράγοντες που «ανοίγουν το δρόμο» και διευκολύνουν τη διάπραξή του, όπως είναι η άμεση σχέση του με  το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις αγορές, η διαπλοκή με το πολιτικό σύστημα και η διαφθορά ως μέσον επικάλυψης. Αποτελεί φαινόμενο με ευρύτερες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις και, ως εγκληματική πρακτική, συνδέεται ευθέως με την αναπαραγωγή και την ενίσχυσή του. Διαχρονικά ταλαιπωρεί τη χώρα και έχει συμβάλει σημαντικά στη χρεοκοπία και, μέσω  των «μνημονιακών» πολιτικών, στην τεράστια οικονομική κρίση, και όχι μόνον, που την ταλανίζει.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.