Πολιτικη

Κελλάρης: Να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα στις πυρόπληκτες περιοχές

Ολη η τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Πε.Συ. της 30ής Αυγούστου.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στο ΠΕ.ΣΥ. για την «Αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» η Λαϊκή Συσπείρωση μέσα από την τοποθέτησή της κατέδειξε τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των  κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για τις πρόσφατες καταστροφές, που κινούμενες στην  λογική του «κόστους - οφέλους» έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των κρατικών υπηρεσιών στην ελαχιστοποίηση των κονδυλίων για την πυροπροστασία, στην ανεπάρκεια προληπτικών μέτρων, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των δασαρχείων, την διάσπαση της πρόληψης από την καταστολή.

Τεκμηριωμένα και με στοιχεία αντιπαρατέθηκε με τα «γνωστά» επιχειρήματα περί «ακραίων καιρικών συνθηκών» και «κλιματικής αλλαγής», που αναπαρήγαγε η περιφερειακή αρχή Νίκα ότι ευθύνονται για τις καταστροφές, καθώς και επιχειρήματα για «λάθος προτεραιότητες», των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που τελευταία συνηθίζουν να κατεβαίνουν με κοινές προτάσεις, ως κοινό «μπλοκ» μαζί με την παράταξη «Τατούλη» που είχε την ευθύνη της διοίκησης για μια δεκαετία, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της «δασοκτόνας» πολιτικής που είναι συνειδητή επιλογή.       

Ανέδειξε ότι τόσο οι πρόσφατες όσο και οι παλαιότερες καταστροφές, δεν οφείλονται σε κάποια επιμέρους λάθη και παραλείψεις αλλά η πραγματική αιτία και η υλική τους βάση είναι η ίδια η εμπορευματοποίηση της γης, τα επιχειρηματικά σχέδια για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, η περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη», που έχουν ως κριτήριο το κέρδος, ότι όλα αυτά είναι που λειτουργούν σαν εύφλεκτη ύλη για τις πυρκαγιές!

Κατέδειξε επίσης τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές, γιατί δεν παίρνουν κάθε φορά όσα μέτρα χρειάζεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και δεν διεκδικούν από το κράτος την θέσπιση ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας και δασοπροστασίας με βάση τις ανάγκες ανά περιοχή, ανά Π.Ε., αλλά ουσιαστικά στηρίζουν και εφαρμόζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων.

Ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές ώστε να μην θρηνήσουμε νεκρούς με τις πρώτες βροχές, σημειώνοντας ότι στα Γεράνεια όπου είχαμε την πυρκαγιά από το Μάιο,  δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο και ότι ακόμα είναι στη φάση των μελετών. 

Τέλος κατέθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων ως βάση διεκδίκησης για την πραγματική ανακούφιση των πληγέντων με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς αποκλεισμούς και προϋποθέσεις, τονίζοντας την ανάγκη της λαϊκής παρέμβασης και οργάνωσης, καλώντας ταυτόχρονα τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών  στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα, γιατί όπως ανέφερε η συλλογική διεκδίκηση είναι η μόνη που μπορεί να δώσει ελπίδα.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Κελλάρη Γιάννη:

Οι πρόσφατες μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές τόσο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας που έκαψαν πάνω από 1.200.000 στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, σπίτια, αποθήκες, καταστήματα, αυτοκίνητα, λαϊκές περιουσίες, ζώα και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, διέψευσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης αλλά και των μηχανισμών της στη τοπική διοίκηση, περί δήθεν ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και επαρκή μέτρα προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές.

Καταδεικνύουν ταυτόχρονα τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες αφού το «κατά συρροή» έγκλημα έχει «αυτουργό» κι αυτός δεν είναι άλλος από την πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και των άλλων αστικών κομμάτων. Πυρήνας αυτής της πολιτικής είναι η εμπορευματοποίηση της γης, είναι η υπεράσπιση της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος του περιβάλλοντος και του λαού. 

Αυτές οι πολιτικές στη λογική του «κόστους - οφέλους» είναι που έχουν οδηγήσει στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των κρατικών υπηρεσιών και στην ελαχιστοποίηση των κονδυλίων για την πυροπροστασία, στην ανεπάρκεια προληπτικών μέτρων, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των δασαρχείων.

Ο σχεδιασμός και τα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί για το αστικό κράτος αποτελούν κόστος, χωρίς προσδοκώμενα κέρδη για το κεφάλαιο, δεν είναι ανταποδοτικά. Είναι ακριβώς η ίδια πολιτική που τσακίζει το σύνολο των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων. Η εμπορευματοποίηση της γης, ο χωροταξικός σχεδιασμός που είναι προσαρμοσμένος σε αυτή τη κατεύθυνση, τα επιχειρηματικά σχέδια για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, η περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη» που έχουν ως κριτήριο το κέρδος, λειτουργούν σαν εύφλεκτη ύλη για τις πυρκαγιές, οι καταστροφές δεν οφείλεται σε κάποια επιμέρους λάθη και παραλείψεις.

Τόσο η προσπάθεια από την Κυβέρνηση, αλλά και από «στελέχη της Τ.Δ. » ώστε  να αποδοθεί η καταστροφή για άλλη μια φορά στις ακραίες καιρικές συνθήκες όσο και οι αναφορές του Πρωθυπουργού αλλά και του Περιφερειάρχη κ. Νίκα από την Γορτυνία, ότι πρέπει να «είμαστε και ευχαριστημένοι που δεν θρηνήσαμε θύματα», προσπαθούν να μειώσουν το πραγματικά τεράστιο μέγεθος της καταστροφής και να κρύψουν τα πραγματικά αίτια και τις εγκληματικές ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της Τ.Δ. για τις καταστροφές.  

Τα στοιχεία όμως είναι αμείλικτα:

Για την προστασία του 65% του εδάφους της χώρας, που είναι δάση και δασικές εκτάσεις, διατίθεται μόλις το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού! Για το 2021 δόθηκαν 1,7 εκ. ευρώ, από τα 17,7 εκ. που ζήτησαν τα δασαρχεία! Αυτό μεταφράζεται ότι π.χ. στην  Π.Ε. Κορινθίας δόθηκαν μόλις 45.000€ για την συντήρηση 650 χλμ δασικού δικτύου, στην Π.Ε. Αρκαδίας 80.000€ και αντίστοιχα ποσά για τις υπόλοιπες Π.Ε. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που για το 2021 η κυβέρνηση δίνει στο ΝΑΤΟ 6,6 δις. ευρώ, 1,9 για τα RAFAL, χαρίζει 120 εκ. στην AEGEAN και δίνει 30 εκ. για την πανεπιστημιακή αστυνομία!

Αποτέλεσμα, δάση ακαθάριστα οι όποιοι δασικοί δρόμοι υπάρχουν να είναι ασυντήρητοι, αδιάβατοι για τα οχήματα και τους πυροσβέστες! Ανύπαρκτες ή ασυντήρητες αντιπυρικές ζώνες και άλλες υποδομές πυρόσβεσης όπως πυροσβεστικοί κρουνοί κ.α! Ανύπαρκτοι δρόμοι διαφυγής του κόσμου που εγκυμονούν τον κίνδυνο κάθε φορά για ένα «νέο Μάτι». Υποστελεχωμένες και απαξιωμένες υπηρεσίες όπως τα δασαρχεία με 70% ελλείψεις αναγκαίου προσωπικού! Πυροσβεστική Υπηρεσία με ανεπαρκή κονδύλια, απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Ελάχιστα και μη επανδρωμένα με το απαραίτητο προσωπικό πυροφυλάκια, διάσπαση της πρόληψης από την καταστολή, ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων και οδικού δικτύου! 

Ευθύνες γι αυτή τη κατάσταση  έχουν πέρα από τις κυβερνήσεις και οι Περιφερειακές αλλά και οι Δημοτικές αρχές, γιατί δεν παίρνουν όσα μέτρα χρειάζεται και δεν διεκδικούν από το κράτος την θέσπιση ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας και δασοπροστασίας με βάση τις ανάγκες ανά περιοχή, ανά Π.Ε., αλλά ουσιαστικά στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων. Και οι ευθύνες αυτές είναι διαχρονικές γιατί και η προηγούμενη Π.Α. Τατούλη βάδιζε στην ίδια ρώτα με την σημερινή, της μη διεκδίκησης δηλαδή ουσιαστικών μέτρων από την κυβέρνηση, εφαρμόζοντας την ίδια δασοκτόνο πολιτική στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση είχαμε έγκαιρα μέσα από επερώτηση μας επισημάνει τους κινδύνους και για την φετινή χρονιά απέναντι στις δασικές πυρκαγιές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εξαιτίας των ανεπαρκών μέτρων πρόληψης. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και δέσμη μέτρων που θα έπρεπε να είχαν γίνει υπόθεση διεκδίκησης από την Περιφέρεια όπως :

•  Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης.

• Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα στους Πυροσβεστικούς & Λιμενικούς Σταθμούς.

• Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική Υπηρεσία.

• Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό εξειδικευμένο για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και Περιφερειών.

• Να συγκροτηθεί ενιαίος κρατικός φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου σε κάθε περιφέρεια για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

• Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, στις δασικές εκτάσεις.

• Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος 4685/20 και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές Νatura.

Δυστυχώς αυτά τα αιτήματα, δεν τα πήρατε υπόψη, δεν τα διεκδικήσατε, αντίθετα συνεχίσατε με συνέπεια στην ίδια κατεύθυνση, βγάζοντας από το ίδιο συρτάρι με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή καρμπόν σχέδια πολιτικής προστασίας όπως π.χ. είναι το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ, βασισμένα στην ίδια λογική του «κόστους – οφέλους», που όχι μόνο αποδείχθηκαν στην πράξη «αδειανά πουκάμισα, ανίκανα και αναποτελεσματικά να  προστατέψουν δάση και λαϊκές περιουσίες αλλά αποτελούν και προσάναμμα γι αυτές τις καταστροφές. 

Οι διαβεβαιώσεις σας για δήθεν επαρκή μέτρα σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες, στην ίδια κατεύθυνση με τις  εξαγγελίες στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν από κοινού Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς στις 15 Μάη, όπου ακούσαμε ότι φέτος έχει γίνει "τομή και πρότυπη δουλειά στην πυροπροστασία", «έγιναν στάχτυ» από τα ίδια τα γεγονότα και τις εξελίξεις με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Κορινθία, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις μας ότι και φέτος η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι ανοχύρωτη απέναντι στις δασικές πυρκαγιές!

Σήμερα και ενώ οι κάτοικοι των κατεστραμμένων περιοχών μετρούν τις πληγές τους, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα. Η πραγματική αποκατάσταση και ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές δεν εξασφαλίζεται με τα αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά με ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων. Ούτε βέβαια με τα «σχέδια ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης» που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από τον πρωθυπουργό για την ανασυγκρότηση για τις πυρόπληκτες περιοχές, τα οποία δείχνουν την επιδίωξή τους ότι πάνω στα αποκαΐδια θα χτιστούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στους κλάδους που οι ίδιοι έχουν θέσει σε προτεραιότητα.

Στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων σημαίνει 100% αποζημιώσεις για όλους.

Σημαίνει, πλήρη, καθολική, δωρεάν και άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, στάβλους, αποθήκες, επιχειρήσεις σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλαφόν και όρια από το πρώτο ζώο, την κάθε ρίζα ελιάς, το κάθε περιβόλι. Σημαίνει ενίσχυση όλων των πληγέντων για όσο καιρό διαρκούν οι επιπτώσεις των καταστροφών.

Γνωρίζουμε ότι κάθε φορά σημαντικό μέρος του κόσμου και της περιουσίας που έχει πληγεί αποκλείεται από τις αποζημιώσεις και οι εξαιρέσεις είναι πολλές, η γραφειοκρατία, τα έξοδα και η ταλαιπωρία ατελείωτη για να μαζέψει τα δικαιολογητικά και να πάει σε κάμποσες υπηρεσίες. 

Τα στοιχεία που έχουμε επιβεβαιώνουν όλα αυτά, δηλ. ότι πολλοί πληγέντες, θα μείνουν απέξω από την διαδικασία επειδή δεν έχουν δηλώσει τα δέντρα, τους στάβλους, το σπίτι που κάηκε δεν είναι η πρώτη κατοικία κ.α. Για παράδειγμα στο Δήμο Γορτυνίας από τα περίπου 200.000 ελαιόδεντρα που έχουν καταστραφεί μόνο τα 110.000 έχουν δηλωθεί. Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα; Από τους 60 με 70 στάβλους που έχουν καταστραφεί ελάχιστοι έχουν άδειες κλπ. Αλλά και οι όποιες αποζημιώσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι ελάχιστες και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες. Για παράδειγμα οι τιμές αποζημίωσης για αντικατάσταση των ελαιοδέντρων με τα 7€ ανά δέντρο,  είναι ανεπαρκείς να καλύψουν το πραγματικό κόστος (φύτευση, άρδευση κλπ), τα 20 ευρώ που δίνονται ανά ζώο αντίστοιχα.

Και η Περιφερειακή Αρχή πρέπει να μας πει: Τι αλήθεια διεκδικήσατε ή τι θα διεκδικήσετε από την Κυβέρνηση, από την Ε.Ε. αντίστοιχα; Δώστε μας τα στοιχεία! Ανακοινώσατε ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά φαίνετε ότι κινείστε στην λογική να ανακυκλώσετε τα αδιάθετα υπόλοιπα από διάφορα προγράμματα και να τα μεταφέρετε για τις ανάγκες των πυρόπληκτων, αντί να διεκδικήσετε από κυβέρνηση και Ε.Ε. επαρκή κονδύλια. Και τι θα γίνει με τις υπόλοιπες ανάγκες που προορίζονται αυτά; Θα πάνε πίσω φυσικά!  Έχουμε  την εκτίμηση ότι σε αυτό το ζήτημα, των διεκδικήσεων πάτε πίσω και από την προηγούμενη Π.Α. Τατούλη!

Η πρόσφατη πείρα από την περιοχή των Γερανείων που κάηκαν από τον Μάιο και ακόμα δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής –αντιδιαβρωτικής προστασίας αφού ακόμα είναι στο στάδιο των μελετών και το φθινόπωρο έφθασε πρέπει να κτυπήσει το καμπανάκι! 

Για την πραγματική αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και ανακούφισης των πληγέντων, εκτιμάμε πως αυτά που επείγουν και πρέπει να διεκδικηθούν άμεσα με κάθε τρόπο είναι: 

- Να προχωρήσουν τα κρίσιμα και αναγκαία αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα σε όλες τις πληγείσες περιοχές, για να μη θρηνήσουμε νεκρούς με τις πρώτες βροχές. Να αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες υποδομές ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Οργανωμένο - επιστημονικό σχέδιο αναδάσωσης όλων των δασικών εκτάσεων που έχουν καεί με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

- Να εξασφαλιστεί η στέγαση, η σίτιση και ένδυση όλων των πληγέντων για όσο διάστημα χρειαστεί με οικονομική ενίσχυση που να καλύπτει τις ανάγκες αυτές χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

- Να παγώσουν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΟΥ, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη. Μηδενικός ΦΠΑ στις πυρόπληκτες περιοχές.

- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των αντιλαϊκών φόρων.

- Να προχωρήσει η άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών με αποζημίωση στο 100% των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών που έχασαν το σπίτι, τις καλλιέργειές τους για όσο διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και δήλωσης των πυρόπληκτων των ζημιών που έχουν υποστεί χωρίς καμία οικονομική τους επιβάρυνση.

- Ιδιαίτερα για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους χρειάζεται να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την καταστροφή που υπέστησαν σε κτηνοτροφικές μονάδες, γεωργικές εκτάσεις (ελαιώνες, μελίσσια, κ.ά.), ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές. Αποζημίωση της παραγωγής από τις καταστροφές που έγιναν λόγω καύσωνα και παγετού.

- Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.

- Να εξασφαλιστεί το εισόδημα ιδιαίτερα για καλλιεργητές όπως οι ελαιοπαραγωγοί, οι μελισσοκόμοι αλλά και οι κτηνοτρόφοι και για όσο χρόνο χρειασθεί, μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως το κεφάλαιο που θα τους διασφαλίσει τον βιοπορισμό τους. 

- Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ αντίστοιχα μέτρα και επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα υπολειτουργεί η επιχείρηση.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, στη βάση αυτών των αιτημάτων που καταθέτουμε ως πρόταση διεκδίκησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη και καλούμε το λαό να δυναμώσει την πρωτοβουλία που αυτές τις μέρες ξεδιπλώνεται στις καμένες περιοχές, να πρωτοστατήσει στη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα σε όλα τα χωριά και τις πόλεις της Πελοποννήσου, με πανελλαδικό συντονισμό και ενιαία δράση. Να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους πληγέντες.

Αντιλαμβανόμαστε  την αγανάκτηση των κατοίκων της Πελοποννήσου και των άλλων περιοχών, που τα τελευταία χρόνια πληρώνουν βαρύ το τίμημα της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας και υποδομών, σε κάθε μεγάλη κακοκαιρία και σε πυρκαγιές, όπως αυτές που ζούμε αυτές τις ημέρες. 

Κατανοούμε την οργή τους όταν έβλεπαν να καίγονται τα σπίτια και οι περιουσίες τους χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά καμία βοήθεια, με τους ελάχιστους πυροσβέστες να μην μπορούν σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούν, παρά τις ηρωικές τους προσπάθειες.  Νοιώθουμε τον θυμό τους όταν επί έξι μέρες και ενώ καίγονταν, δεν είδαν να πετά κανένα αεροπλάνο, παρά τους διατυμπανισμούς για στόλο με δεκάδες εναέρια μέσα! Απαιτούμε την ολοκληρωμένη διερεύνηση των συνθηκών που εκδηλώθηκαν και το πως αντιμετωπίσθηκαν οι πυρκαγιές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Νοιώθουμε τον ίδιο θυμό, την ίδια αγανάκτηση με όλους εκείνους, που βλέπουν - κάθε φορά - να καταστρέφονται οι κόποι μιας ζωής, το περιβάλλον  και η προοπτική των παιδιών μας. Όταν το εκμεταλλευτικό μας σύστημα ισχυρίζεται, πως η επιστήμη και η τεχνολογία προχωράνε ταχύτατα αλλά τα επιτεύγματά τους δεν μπορούν, με σωστές προβλέψεις και υποδομές να προστατεύσουν τα αποτελέσματα της ανθρώπινης εργασίας,  Όταν ο δασικός πλούτος της Χώρας αφήνεται απροστάτευτος στην κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου  και κάθε λογής καταπατητών.

Έχοντας πικρή εμπειρία από αντίστοιχες καταστροφές των προηγούμενων χρόνων και τις μεγάλες υποσχέσεις των κυβερνήσεων, που στο τέλος αποδείχτηκαν «μεγάλα λόγια» και «τυράκι στη φάκα» για να υπονομευθεί ο αναγκαίος αγώνας, η διεκδίκηση μέσα από τους φορείς και τις Επιτροπές Αγώνα είναι η μόνη που μπορεί να δώσει ελπίδα.

Οι συγκινητικές εικόνες με την αυτοθυσία κατοίκων που μαζί με τους λιγοστούς πυροσβέστες με τα πενιχρά μέσα, μπήκαν μπροστά στη μάχη για την προστασία της ζωής τους, του βιου τους, του τόπου τους, ξεγύμνωσε το ίδιο το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του που είναι παρόντες και ικανοί απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις αλλά απόντες και ανίκανοι όταν οφείλουν να σώσουν το βιος και τη ζωή τους. 

Απέδειξε ότι μόνο ο λαός μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, τον οργανωμένο αγώνα και διεκδίκηση, μπορεί να σώσει τον λαό!

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.