Πολιτικη

Παπαηλιού στη Βουλή: Κύριε υφυπουργέ "το τερματίσατε"

Η αγόρευση του βουλευτή Αρκαδίας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις πυρκαγιές.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση των 2 Π.Ν.Π. για τις πυρκαγιές προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος: (που προηγήθηκε στο βήμα) :

Αποδώσατε την  αιτία των πυρκαγιών στην κλιματική αλλαγή και παραπέμψατε στις πυρκαγιές στη Σιβηρία και την Καλιφόρνια. Το πράξατε, προκειμένου να αποκρύψετε και να αποσιωπήσετε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για την πρόκληση και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την εξ αυτών τεράστια καταστροφή στη χώρα μας.

Κύριε Υφυπουργέ, «το τερματίσατε».

Αναγορεύσατε εθνικούς ευεργέτες αυτούς που θα οριστούν ανάδοχοι αποκατάστασης και αναδάσωσης δημοσίων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες,  μετά την καταστροφή της βλάστησής τους από πυρκαγιές, όταν οι ανάδοχοι αποκατάστασης μπορεί, εκτός από ν.π.δ.δ., να είναι και ν.π.ι.δ. ανεξαρτήτως αν έχουν κερδοσκοπικό ή μη χαρακτήρα. Δηλαδή τους ιδιώτες κερδοσκόπους !!! Συγχαρητήρια !!!  

Ολη η αγόρευση του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Παπαηλιού

1) Το υπό κρίση νομοσχέδιο αφορά στην κύρωση 2 Π.Ν.Π., ο τίτλος των οποίων δημιουργεί άλλη μία φορά ψευδείς εντυπώσεις, αφού τα έκτακτα μέτρα ούτε αποτελεσματικά είναι, ούτε με την αναγκαία ταχύτητα λαμβάνονται και κυρίως δεν αφορούν όλες τις πυρόπληκτες περιοχές. Η Γορτυνία και η Μεγαλόπολη «μένουν στην απέξω».

Οι πυρκαγιές σε περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης κατάφεραν τεράστιο πλήγμα σε αυτές.

Δεν χρειάζεται να αναφερθεί, ότι δεν υπήρξε πολιτική πρόληψης  και ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο πεδίο υπήρξε πλημμελής : Έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού, καθυστερημένη, σημειακή και περιορισμένη χρήση των επίγειων, κυρίως όμως των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, και βέβαια η τακτική των άκριτων «εκκενώσεων» χωριών και οικισμών, εκτός από την πολιτική σκοπιμότητα που υπέκρυπτε, ήταν και επιχειρησιακά εσφαλμένη. Και αυτό, διότι, χωρίς τη σύμπραξη και τη συμμετοχή των ντόπιων και των εθελοντών που γνωρίζουν τους χώρους (στα χωριά και στους οικισμούς αλλά και στο βουνό) όπως «την παλάμη του χεριού τους» και την ψυχολογία ότι υπερασπίζονται το χωριό τους, το σπίτι τους, η σωτηρία χωριών και σπιτιών δεν θα ήταν δυνατή. 

Τελικά η απειθαρχία αυτών των ανθρώπων απέτρεψε μεγαλύτερες καταστροφές, αφού έσωσε χωριά και σπίτια.            

2) Οι περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης είναι οι πλέον μειονεκτούσες περιοχές της Αρκαδίας. Οι μόνιμοι κάτοικοί τους είναι λίγοι και προχωρημένης ηλικίας. 

Ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς, με την εκτροφή αιγοπροβάτων και με τη μελισσοκομία. Η επαναφορά σε πλήρη ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων θα απαιτήσει χρόνο και πόρους, τους οποίους η πολιτεία οφείλει να διαθέσει.   

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αυτών των περιοχών συνδέονται με αυτές τις δραστηριότητες (ελαιοτριβεία, τυροκομεία) και συνεπώς γι΄ αυτές χρειάζεται ιδιαίτερη πρόνοια, όπως επίσης και για τα τοπικά καταστήματα εστίασης. Η παρουσία του καφενείου ή και ταβέρνας στα μικρά χωριά είναι σημαντική για την ίδια την ύπαρξη του χωριού και των ανθρώπων του.    

Η καταστροφή που επήλθε από τις πυρκαγιές υπήρξε τέτοιας έκτασης, ώστε το εισόδημα των κατοίκων να έχει μηδενιστεί. 

Απαιτείται, τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης που αποφασίζονται για την Εύβοια να επεκταθούν και πέραν αυτής, στη Γορτυνία, στη Μεγαλόπολη και αλλού,  αλλά και  να λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν,  όπως το γεγονός ότι, λόγω του κατακερματισμένου κλήρου και των συγκεκριμένων καλλιεργειών (ιδίως της ελιάς), ασχολούνται με αυτές και εν γένει με αγροτικές εργασίες  και κάτοικοι αστικών κέντρων, προερχόμενοι από αυτές τις περιοχές και διαμένοντες επί αρκετούς μήνες το χρόνο σε αυτές, οι οποίοι έτσι συμπληρώνουν το εισόδημά τους. 

Βάσει όλων αυτών, απαιτείται η αναπλήρωση του εισοδήματος και η διασφάλιση οικονομικής βάσης για όλους τους πυρόπληκτους επί όσο χρόνο χρειαστεί, με την εφαρμογή κατεπειγουσών διαδικασιών που να συνάδουν με τα τοπικά δεδομένα και ανάγκες και με διαφάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάθεση των αναγκαίων έργων υποδομής και η απασχόληση σ΄ αυτά των ντόπιων κατοίκων αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση μεροκάματου.

Τα μέτρα ανακούφισης που προβλέπονται στις Π.Ν.Π. δεν επαρκούν. Είναι «στάχτη στα μάτια». Συνίστανται σε προκαταβολές, αναστολές καταβολής οφειλομένων υποχρεώσεων, σε επιστρεπτέες καταβολές κτλ.    

Για την ανασυγκρότηση, τη  βιώσιμη επιβίωση αυτών των περιοχών, την παραμονή και τη δραστηριοποίηση των ανθρώπων σ΄ αυτές, απαιτείται η κατάρτιση ειδικών τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων, με την αποφασιστική συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων. Και αυτό, διότι οι περιοχές αυτές έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και κατά συνέπεια προοπτικές ανάταξης.   

Ο τρόπος αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών σε περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης, ανέδειξε τις αδυναμίες και την ανικανότητα της ελληνικής πολιτείας, υπό την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τη δύναμη των τοπικών κοινωνιών της ελληνικής περιφέρειας – εν προκειμένω της Αρκαδίας, της Γορτυνίας, της Μεγαλόπολης. Οι ντόπιοι και οι εθελοντές, σε συνεργασία με τους πυροσβέστες και τις δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, επέδειξαν ικανότητες,  δύναμη ψυχής, αλλά και αλληλεγγύη. 

Όλα αυτά σηματοδοτούν το μέλλον περιοχών που μπορεί να στηρίζονται στους ανθρώπους τους, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν. 

Όμως αντίστοιχα η πολιτεία οφείλει να επιτελέσει το χρέος της, πράγμα που γίνεται με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να κάνουν «στρατηγική υπομονή». 

3) Στο άρθρο 6 της υπουργικής τροπολογίας που κατατέθηκε (άλλο ένα δείγμα «καλής» νομοθέτησης από την κυβέρνηση των αρίστων)  και αφορά σε αποζημιώσεις για υπερωρίες εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ κατά παρέκκλιση των διατάξεων για το ανώτατο όριο αποδοχών, πρέπει να συμπεριληφθούν για την ταυτότητα του λόγου και οι εργαζόμενοι της «πρώτης γραμμής» που συνέβαλαν στην αποκατάσταση του δικτύου και κατ΄ αναλογίαν οι εργαζόμενοι της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης ΑΕ που εργάστηκαν στη μονάδα 3 της Μεγαλόπολης, όταν αυτή τέθηκε και πάλι σε λειτουργία όπως-όπως (χωρίς την ενεργοποίηση της αποθείωσης) κατά την περίοδο του καύσωνα, λόγω των συνακόλουθων προβλημάτων ενεργειακής επάρκειας και ισορροπίας του συστήματος που ανέκυψαν.   Οι εργαζόμενοι που εργάστηκαν κατ΄ αυτό  το διάστημα πρέπει να αποζημιωθούν και για την  υπερωριακή απασχόληση που παρείχαν, προκειμένου να διατηρηθεί η ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος. 

Το ζήτημα της ενεργειακής ισορροπίας που ανέκυψε έπρεπε να προβληματίσει την κυβέρνηση της ΝΔ και να αναθεωρήσει την απόφασή της για βίαιη απολιγνιτοποίηση των μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης (και όχι μόνον). Εκτός των κινδύνων για την ενεργειακή ισορροπία και ασφάλεια, η βίαιη απολιγνιτοποίηση θα οδηγήσει σε απόλυτο μαρασμό την περιοχή. Χρειάζεται χρόνος για την προετοιμασία της μεταλιγνιτικής περιόδου και η κυβέρνηση  οφείλει να τον παράσχει στην τοπική κοινωνία. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.