Πολιτικη

Παπαηλιού: Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ γίνεται "ύπουλα"

Φωτογραφία: Δελτίο τύπου/Γιώργος Παπαηλιού

Η τοποθέτηση του Βουλευτή Αρκαδίας στο συλλαλητήριο κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη- 15/10/2021

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επιχειρείται με τρόπο που δεν είναι απολύτως εμφανής σε όλους, σε όλη την κοινωνία. Γίνεται «ύπουλα», μεθοδευμένα, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην οποία δεν μετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, με συνέπεια την απομείωση της συμμετοχής του σ΄αυτήν. 

Βάσει αυτής της μεθόδευσης,  η ΔΕΗ πωλείται δωρεάν, χωρίς το Δημόσιο να λαμβάνει κάποιο αντάλλαγμα, δηλαδή χαρίζεται («ξεπουλιέται»). 

Έχουν προηγηθεί η πώληση των δικτύων, του 49 % του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ  Υποδομών.

Αν σε αυτά προστεθεί και η βίαιη  διακοπή της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, η βίαιη απολιγνιτοποίηση,  χωρίς σχεδιασμό και πρόνοια για τις περιοχές που φιλοξενούν τις λιγνιτικές μονάδες,  ο τομέας της ενέργειας εκχωρείται συνολικά σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αφαιρείται και ο τελευταίος πυλώνας-το τελευταίο εργαλείο  για την άσκηση ενεργειακής πολιτικής από το Δημόσιο. Αυτό, εκτός των άλλων, συνεπάγεται την εκτόξευση της ενεργειακής φτώχειας με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

(Η ίδιωτικοποίηση της ΔΕΗ) εντάσσεται στη γενικότερη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποσκοπεί στην εκχώρηση του εθνικού πλούτου και της δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα, με το κράτος «υπηρέτη» τους.

 Ο αγώνας για την απόκρουση αυτής της πολιτικής δεν είναι στιγμιαίος και  δεν μπορεί να περιοριστεί σε μία ή περισσότερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. 

Είναι ένας διαρκής αγώνας, που, προκειμένου να είναι νικηφόρος, χρειάζεται τη διαμόρφωση μιάς ευρείας κοινωνικής συμμαχίας, η οποία πρέπει  να βρει αντιστοίχηση σε πολιτικό επίπεδο, με τη δημιουργία ενός μετώπου προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων. 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.