Πολιτικη

Με την υπογραφή Παπαηλιού η ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα κενά στα σχολεία

Για πολλά κενά και σε σχολεία της Αρκαδίας κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Μετά από δύο σχολικά έτη, με τα σχολεία κλειστά και πάντως προβληματικής  τηλεκπαίδευσης, τα σχολεία άνοιξαν χωρίς να υπάρξει κάποια  προσπάθεια για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά σχολική αίθουσα. Έτσι, εν μέσω πανδημίας, οι μαθητές εξακολουθούν να στοιβάζονται στις σχολικές αίθουσες.

Επιπλέον, δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, τα κενά εκπαιδευτικών στην Αρκαδία  (και όχι μόνον), σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης,  στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην ειδική εκπαίδευση και  στην παράλληλη στήριξη είναι πολλά, με συνέπεια να χάνονται καθημερινά πολλές ώρες διδασκαλίας. 

Οι καταγγελίες εκπαιδευτικών, αλλά και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων πολλαπλασιάζονται.

Αποδεικνύεται έτσι, η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας για την εκπαίδευση των παιδιών των οικογενειών της ελληνικής περιφέρειας και συνακόλουθα των πιο ευάλωτων  ομάδων της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας, αυξανομένων των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων. 

Το Υπουργείο οφείλει να καλύψει αμέσως τα κενά των σχολείων.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού, απ΄ αυτόν και 10  συνυπογράφοντες βουλευτές  κατατέθηκε προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετική ερώτηση και υποβλήθηκε αίτημα κατάθεσης των εγγράφων που να στοιχειοθετούν τις ενέργειες του Υπουργείου για την πλήρωση των κενών.   .

Η ερώτηση και το αίτημα κατάθεσης εγγράφων έχουν κατά λέξη ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς την κ.Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2021

ΘΕΜΑ: «Πολλά κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της Αρκαδίας»

Μετά από δύο σχολικά έτη, με τα σχολεία κλειστά και πάντως προβληματικής  τηλεκπαίδευσης, τα σχολεία άνοιξαν χωρίς να υπάρξει κάποια  προσπάθεια για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά σχολική αίθουσα,  με το Υπουργείο Παιδείας να αγνοεί επιδεικτικά επιστημονικές μελέτες και τις επιφυλάξεις των ειδικών επιστημόνων της υγείας. Έτσι, εν μέσω πανδημίας, οι μαθητές εξακολουθούν να στοιβάζονται στις σχολικές αίθουσες.

Επιπλέον, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας,  δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, τα κενά εκπαιδευτικών στην Αρκαδία  (και όχι μόνον), σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης,  στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην ειδική εκπαίδευση και  στην παράλληλη στήριξη είναι πολλά. Καθημερινά χάνονται πολλές διδακτικές ώρες. 

Συγκεκριμένα : 

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση 

Στη γενική υπάρχουν 4 κενά δασκάλων και 5 ειδικοτήτων 

Στην παράλληλη στήριξη υπάρχουν 7 κενά δασκάλων και 3 νηπιαγωγών

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Στη γενική υπάρχουν 27 κενά διαφόρων ειδικοτήτων 

Στην ειδική υπάρχουν 2 κενά πλήρους απασχόλησης και 1 μειωμένου ωραρίου 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες εκπαιδευτικών, αλλά και Συλλόγων Γονέων, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα με τα κενά. 

Αποδεικνύεται, έτσι η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας για την εκπαίδευση των παιδιών των οικογενειών της ελληνικής περιφέρειας και συνακόλουθα των πιο ευάλωτων  ομάδων της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας, αυξανομένων των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων. 

Επειδή οι μαθητές της ελληνικής περιφέρειας και ειδικότερα της Αρκαδίας έχουν τα ίδια δικαιώματα στην εκπαίδευση  με τους υπόλοιπους μαθητές.  

Επειδή είναι αδιανόητο, δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, τα σχολεία να μένουν χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό θέτοντας σε κίνδυνο την εκπαίδευση των  μαθητών.

Επειδή το Υπουργείο οφείλει να καλύψει αμέσως τα κενά των σχολείων,   ώστε και οι μαθητές της Αρκαδίας να συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, με σκοπό την άμεση κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων στην Αρκαδία;

Αίτημα κατάθεσης εγγράφων:

Επιπλέον, παρακαλούμε να κατατεθούν όλα τα έγγραφα της Διεύθυνσης Προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και οι ηλεκτρονικές καταχωρήσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου που αφορούν στα εκπαιδευτικά κενά της πρωτοβάθμιας,  της δευτεροβάθμιας και της ειδικής εκπαίδευσης, αλλά και της παράλληλης στήριξης  που έχουν δηλωθεί στην Αρκαδία, πριν και μετά από τις προσλήψεις αναπληρωτών στις δύο πρώτες φάσεις.  

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Παπαηλιού Γιώργος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Γκιόλας Γιάννης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Χρηστίδου Ραλλία

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.