Πολιτικη

Παπαηλιού: Το "Πολυτεχνείο" ζει μέσα από τους αγώνες του "σήμερα"

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Το μήνυμα του Βουλευτή Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) με αφορμή τη σημερινή 48η Επέτειο από την εξέγερση.

Στο σύνθημα-μήνυμα της εξέγερσης του «Πολυτεχνείου» κατά της δικτατορίας  «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» αποτυπώνονται τα προτάγματα  για πολιτική και κοινωνική αλλαγή, ελευθερία, δημοκρατία, παιδεία και ευημερία για όλους.

Σήμερα (και) στην Ευρώπη κυριαρχούν η οικονομία επί της πολιτικής, ο τεχνοκρατικός δήθεν μονόδρομος, η νεοφιλελεύθερη αντίληψη, η ακραία συντήρηση, ακόμη  και φασιστικές πρακτικές. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε ένα σύστημα με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.

Η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία, εκτός των άλλων, αλλάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και την καθημερινότητα όλων, εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, επιχειρώντας «να σπάσει», με αυταρχικό τρόπο, το αγωνιστικό  πνεύμα όσων αντιδρούν σ΄ αυτές  και επιβάλλοντάς τες με  κατασταλτικά μέσα.

Ταυτόχρονα η πανδημία αναδεικνύει την ανάγκη να ασκηθούν πολιτικές στον αντίποδα της ανάθεσης στην «αγορά» έργων που ανήκουν στο κράτος και της εμπορευματοποίησης των πάντων. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην προάσπιση των δημόσιων αγαθών και της πολιτικής για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, την ανάταξη του δημόσιου συστήματος υγείας και της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για όλους .   

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία  η ενωτική στάση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και η συμπαράταξη των λαϊκών, μεσαίων και κατώτερων, κοινωνικών στρωμάτων, του κόσμου της εργασίας, της μικρομεσαίας δημιουργίας, του πολιτισμού και της νεολαίας, προκειμένου να ανασχεθούν η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και ο εκφασισμός και εν τέλει να διασφαλιστεί, να εμβαθυνθεί και να επεκταθεί η δημοκρατία, να κατοχυρωθούν η ελευθερία, η αξιοπρέπεια των πολιτών και η κοινωνική ευημερία.

Κατά συνέπεια, και υπό τις σημερινές συνθήκες, το μήνυμα του «Πολυτεχνείου» παραμένει επίκαιρο και ενεργό. Η υλοποίησή του παραμένει ζητούμενο, ώστε να ανακτηθούν, να εμπεδωθούν και να ενισχυθούν τα προτάγματα που εμπεριέχονται σ΄ αυτό. 

Το «Πολυτεχνείο» ζει μέσα από τους αγώνες του «σήμερα».

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.