Πολιτικη

Παπαηλιού: Τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε νοσοκομεία μιας νόσου

Η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βουλευτή Αρκαδίας στη Βουλή.

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού μιλώντας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Ολομέλεια της Βουλής (23.11.2021) κατά τη συζήτηση της κύρωσης των συμφωνιών  με την Αλβανία για την «ίδρυση … κέντρου για την αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία»,  με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία για την «επανεισδοχή ατόμων … χωρίς άδεια» και με την Frontex για τη «φιλοξενία αξιωματικού-συνδέσμου …» ανέφερε μεταξύ άλλων:

1) α) Η  υγειονομική κρίση που βιώνει και η χώρα μας επιδεινώνεται. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εκμεταλλεύτηκε το χρόνο που είχε, για να θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενισχύοντάς το, και να αναδιαρθρώσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Χωρίς την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, χωρίς ΜΕΘ που να πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας ΜΕΘ, χωρίς την πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και με το υπάρχον στα όρια της εξάντλησης, αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων, των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και των κρουσμάτων. Τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε νοσοκομεία μιάς νόσου, προς όφελος των ιδιωτών-κλινικαρχών και εις βάρος της υγείας των πολιτών.

Η ευθύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι βαριά.      

β) Η οικονομική κρίση είναι απότοκος της υγειονομικής και της ενεργειακής (κρίσης), κυρίως όμως της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, διότι δεν την αντιμετωπίζει. Αφήνει την ακρίβεια να εξελίσσεται, «να ίπταται» σε δυσθεώρητα ύψη, χωρίς να παρεμβαίνει ρυθμιστικά. Το αποτέλεσμα είναι, να πλήττονται τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα διαμορφούμενα δυσμενή δεδομένα.                      2) α)  Το διασυνοριακό έγκλημα, ιδίως αυτό που έχει ως πεδίο δράσης την οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται τη συνεργασία περισσοτέρων κρατών, ιδιαίτερα των όμορων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι υπό κύρωση συμφωνίες με την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.   

β) Η διαχείριση της επανεισδοχής των παρατύπως εισερχομένων προσώπων πρέπει να γίνεται με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κυρίως επειδή η χώρα μας επικαλείται τους κανόνες  του διεθνούς δικαίου για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, η εκ μέρους της τήρηση των   κανόνων του πρέπει να γίνεται με απόλυτη ευλάβεια, για να είναι πειστική και αποτελεσματική η επιχειρηματολογία της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί δύο μέτρα και σταθμά για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και τη Λευκορωσία : Προκρίνοντας γεωπολιτικά κριτήρια και όχι την τήρηση των διεθνών κανόνων, επιβάλλει με ευκολία κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και αφήνει στο απυρόβλητο την Τουρκία.

Η χώρα μας, ως ισότιμο (με τα άλλα) κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να προασπίσει τα συμφέροντά της, ασκώντας τα δικαιώματά της.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.