Πολιτικη

Θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη διαχείριση της πανδημίας

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Η κυβέρνηση επιμένει στην άρνηση της να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για να σωθούν ζωές.

Μετράμε ήδη 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας και παρά το ότι γύρω από αυτό το ζήτημα έχει συσσωρευτεί και επιστημονική γνώση και εμπειρία βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση, αντιμέτωποι με το 4ο κύμα της πανδημίας – με «εκτίναξη» των κρουσμάτων, των εισαγωγών και των διασωληνωμένων ασθενών, με ασθενείς σε ράντζα και δεκάδες να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, ενώ τακτικά  χειρουργεία συνεχώς ακυρώνονται!

Η πανδημία και οι βαριές συνέπειές της στο λαό, στους ανθρώπους που νόσησαν από τον κορωνοϊό, αλλά και σε αυτούς με άλλες παθήσεις, αποκαλύπτουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων με την πολιτική τους και τη διαμόρφωση ενός συστήματος υγείας τελείως αναντίστοιχο με τις σημερινές δυνατότητες και τις ανάγκες του λαού ,το οποίο έγινε «φύλλο-φτερό» και άφησε σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτο το λαό όχι μόνο απέναντι στην πανδημία, αλλά πολύ περισσότερο σε όλες σχεδόν τις άλλες ανάγκες του σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.

Σήμερα την ώρα που σφίγγει ο κλοιός, με την αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων με τους θανάτους να αγγίζουν τους 100 καθημερινά, η κυβέρνηση επιμένει στην άρνηση της να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για να σωθούν ζωές.

Δεν ανακοινώνει ούτε ένα μέτρο για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Νοσοκομείων των Κέντρων Υγείας, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα άνευ όρων, την προστασία σε χώρους – κρίκους της μετάδοσης, μέτρα τα οποία είναι αναγκαία προϋπόθεση και για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Αντίθετα με την στάση της μετατρέπει ένα πολύτιμο εργαλείο της επιστήμης, όπως είναι το εμβόλιο είτε σε άλλοθι, είτε σε μέσο για να διαχωρίζονται εργαζόμενοι και να αναπαράγεται η «ατομική ευθύνη». Μετατρέπει την πανδημία σε «πανδημία ανεμβολίαστων» κρύβοντας τις ευθύνες και τις παλινωδίες της πολιτικής της.

Δεν ακούσαμε κουβέντα από την κυβέρνηση, για τα απαραίτητα μέτρα που θα συγκροτούσαν ένα αποτελεσματικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, με αξιοποίηση όλων των επιστημονικών κριτηρίων και όλων των κατάλληλων εμβολίων, με δωρεάν και πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο, με συστηματική και στοχευμένη ενημέρωση, με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων. 

Όλα αυτά απαιτούν ενίσχυση με πόρους και μόνιμο προσωπικό προπάντων της ΠΦΥ, η οποία παραμένει ξεχαρβαλωμένη από την πολιτική του «κόστους – οφέλους» για το κεφάλαιο, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων.

Αντίθετα όμως όπως αποκαλύπτεται και στον προϋπολογισμό του 2022, προκλητικά πετσοκόβεται η κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία κατά 139 εκατ. ευρώ, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για την ήδη ξεχαρβαλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κατά 52%, Καρατομούνται οι παροχές Υγείας κατά 245 εκατ. ευρώ!

Και την ίδια στιγμή, που τα αρνητικά ρεκόρ από κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς σπάνε καθημερινά το ένα μετά το άλλο, τα νοσοκομεία να έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου και συνολικά η υγεία του λαού να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΥ, που προωθεί την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και διασύνδεση του συστήματος Υγείας με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Και στον τόπο μας βιώνουμε την αντίστοιχη ανησυχητική κατάσταση, με ρεκόρ κρουσμάτων και  τα μεγάλα προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας που είναι ορατά σε όλες τις δημόσιες δομές, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, με κενές οργανικές θέσεις, στο 50% και πάνω, με δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και με αναστολή αδειών για τρίτη φορά, από την αρχή της πανδημίας.

Με τις ελάχιστες ΜΕΘ να λειτουργούν οριακά με πολλά προβλήματα πολλές αποκλειστικά με ασθενείς covid,  με κλινικές που υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου λόγω μετατροπής τους σε covid ή της έλλειψης του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού. Ενδεικτικά:

Στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας η μόνιμη κλινική covid παραμένει υποστελεχωμένη με επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτές που κάνουν ειδικότητα και θεωρούνται εκπαιδευόμενοι, να καλύπτουν βάρδιες και κενά. Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στο προσωπικό καθαριότητας με αποτέλεσμα να υπάρχει μια καθαρίστρια τη νύχτα για όλο το νοσοκομείο!

Στην Αργολίδα με τις δύο νοσηλευτικές μονάδες Άργους και Ναυπλίου να είναι υποστελεχωμένες, με τις ανοιχτές εφημερίες να καλύπτονται από γενικούς γιατρούς καθώς και αγροτικούς  από  τα περιφερειακά ιατρεία και Κ.Υ του νομού. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα πέρα από την υπερβολική κόπωση να τους χρωστούν ρεπό και άδειες. Πολλές ειδικότητες που είναι σε έλλειψη καλύπτονται  στις εφημερίες από παθολόγους! Αντίστοιχες είναι και οι ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό!

Στην Λακωνία  στην Ν. Μ.  Μολάων υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε τμήματα και υπηρεσίες. Στο προσωπικό οφείλονται άδειες και ρεπό, ενώ πάνω από το 50% είναι επικουρικό και με συμβάσεις του ΟΑΕΔ που λήγουν τον Μάρτη του 2022. Για να καλύψουν τα κενά από το Γ.Ν. Σπάρτης μεταφέρουν ειδικότητες από το νοσ. Μολάων με αποτέλεσμα αυτό να μένει χωρίς απαραίτητες ειδικότητες όπως π.χ. αναισθησιολόγο, ενώ περιστατικά που χρειάζονται άμεση διασωλήνωση διακομίζονται στο Γ.Ν. Σπάρτης κάνοντας ακόμα και 61 χλμ! Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Σε αντίστοιχη κατάσταση είναι τα νοσοκομεία σε Αρκαδία και Κορινθία. Στο Παναρκαδικό νοσοκομείο η εξαντλητική κατάσταση που υπάρχει ανάγκασε τον λοιμωξιολόγο και υπεύθυνο του τμήματος covid να παραιτηθεί!

Οι ελλείψεις στην παθολογική κλινική είναι μεγάλες και αντί να ενισχύσουν με προσωπικό με εντολή της 6ης ΥΠΕ μετακινούνται γιατροί να στελεχώσουν το Γ.Ν. Πύργου! Στο Γ.Ν. Κορίνθου έχουν συγχωνευτεί πολλά τμήματα ενώ τραγική είναι η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και του προσωπικού καθαριότητας! Η ΜΕΘ με μόνο έξι κρεβάτια έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε covid, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα υπόλοιπα σοβαρά περιστατικά.

Η αποδυνάμωση των Κ.Υ. και των Π.Φ.Υ. αντίστοιχα, είναι ορατή σε όλες τις Περ. Ενότητες αφού έχουν μετακινηθεί γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων προς τα νοσοκομεία με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να είναι τραγικές.

Επιπλέον, η έξαρση της πανδημίας βρίσκει τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας αποδυναμωμένες από προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα για τους απαραίτητους ελέγχους. Τα σχολεία μας με πολυπληθείς τάξεις, με ελλείψεις σε εκ παιδευτικούς οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να κάνουν επιπλέον τους ελέγχους και τις ιχνηλατήσεις. 

Τα δρομολόγια των μαθητών συνεχίζουν να πραγματοποιούνται με πληρότητα στα λεωφορεία 100%. Τα σχολεία μετατρέπονται σε χώρους υπερμετάδοσης με ευθύνη της κυβέρνησης που αντί να πάρει μέτρα αραίωσης συγχωνεύει τμήματα στοιβάζοντας ακόμα περισσότερο τα παιδιά.

Αυτή η εγκληματική πολιτική φέρει τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων, της Ε.Ε., του κράτους, αλλά και της τοπικής διοίκησης, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που διαχρονικά αντιμετωπίζουν την υγειονομική περίθαλψη ως πεδίο επενδύσεων και την υγεία του λαού στην λογική του κόστους. 

Το Πε.Συ. Πελοποννήσου αντιλαμβανόμενο την σοβαρή κατάσταση με την ένταση της πανδημίας, με το 4ο κύμα που θα είναι πιο φονικό από το 1ο  και 2ο μαζί και γενικότερα τα προβλήματα υγείας του λαού, αξιώνει από την κυβέρνηση να μπουν σε προτεραιότητα τα εξής μέτρα:

• Ένα καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Εμβολιαστική εκστρατεία με ευθύνη του κράτους, εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτήματα, με ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού. 

• Η άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και ακύρωση των αναστολών εργασίας που έχει επιβάλει.

• Άμεση επίταξη, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών, των μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων του ιδιωτικού τομέα, των διαγνωστικών κέντρων και των κέντρων αποκατάστασης,  για τις ανάγκες διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης των Covid και μη Covid ασθενών.

• Απόσυρση της χρηματοδότησης των ιδιωτικών φαρμακευτικών εταιρειών και γενναία επιχορήγηση των δημοσίων ερευνητικών φορέων για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων, με πλήρη  κατάργηση της πατέντας.

•  Να παρθούν τώρα πίσω τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης που προβλέπει συγχωνεύσεις, παραπέρα εμπορευματοποίηση και αντιδραστικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ. Καμία εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας.

• Ουσιαστικά μέτρα προστασίας, για υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, ενίσχυσης της Π.Φ.Υ ως αναγκαίο όρο για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολιαστικού προγράμματος.

• Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ παντού σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με ευθύνη του κράτους. Μαζικά τεστ σε όλα τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και όλους τους εργαζόμενους στον χώρο δωρεάν. 

• Συστηματικά προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του συγχρωτισμού στα σχολεία, σχολές, μέσα μαζικής μεταφοράς, τόπους δουλειάς. Δωρεάν διάθεση των μέσων προστασίας, όπως μάσκες και αντισηπτικά.

• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, παροχή των αναγκαίων ΜΑΠ, ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας, ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.