Πολιτικη

Παπαηλιού: Το 2022 μπορεί ν' αποτελέσει έτος καμπής

Φωτογραφία: Δελτίο τύπου/ Γιώργος Παπαηλιού

Άρθρο του Βουλευτή Αρκαδίας στην "Εφημερίδα των Συντακτών"

Το 2021 έφυγε- Το 2022  είναι εδώ

 Ο καινούργιος χρόνος, (και) λόγω πανδημίας, δεν εισέρχεται με τους καλύτερους οιωνούς για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο. 

 Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλαπλή κρίση, υγειονομική, οικονομική και θεσμική, η οποία οφείλεται και πάντως επιβαρύνεται από την  πολιτική της  κυβέρνησης της ΝΔ, που, με τις παλινωδίες της, προκαλεί, εκτός των άλλων, και αισθήματα έντονης ανασφάλειας στους πολίτες. 

 Η κρίση βιώνεται πλέον από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. 

 Όμως δεν προβάλλεται και δεν αναδεικνύεται από τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η διαχείριση και ο έλεγχος των οποίων ανήκουν στην εγχώρια ολιγαρχία, η οποία  προωθεί την πολιτική του δήθεν ενός και μοναδικού δρόμου, του νεοφιλελευθερισμού. Και αυτό γίνεται,  μέσω της μονοφωνίας, του αποκλεισμού κάθε αντίθετης-διαφορετικής γνώμης, της απόκρυψης, της συσκότισης, της διαστρέβλωσης, της παραποίησης των γεγονότων και των απόψεων που δεν συνάδουν με το κυρίαρχο αφήγημα, εν τέλει μέσω της άσκησης προπαγάνδας υπέρ των κυβερνητικών θέσεων.

 Εξάλλου, η εγχώρια ολιγαρχία, «σαν να μην έχει αλλάξει κάτι»  και «σαν έτοιμη από καιρό»,  ετοιμάζεται να απομυζήσει τους πόρους του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», αφού το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» και το αντίστοιχο Εθνικό «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» έχουν σαφή νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό. Οι πόροι, που θα διατεθούν, μέσω του τραπεζικού συστήματος, προορίζονται  για τους μεγάλους και ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Αποκλείονται οι μικρομεσαίες, οι νεοφυείς, οι καινοτόμες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας, η περιφέρεια,  όπως επίσης και όλοι οι τομείς του κοινωνικού κράτους, η εργασία, η εκπαίδευση, η υγεία, η πολιτική προστασία. Σε αυτό το πλαίσιο, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η ελληνική οικονομία παραμένουν αναξιοποίητα.

 Οι προτεραιότητες τίθενται έξωθεν και η «πράσινη» ανάπτυξη συνιστά ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για τους πολλούς και το περιβάλλον, ενώ ευνοεί συγκεκριμένους μεγάλους και ισχυρούς «παίκτες».     

 Αυτές οι πολιτικές  οδηγούν σε φτωχοποίηση ευρύτερων κοινωνικών ομάδων,  σε διεύρυνση των ήδη μεγάλων  κοινωνικών,  περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων  και σε περαιτέρω ερημοποίηση της υπαίθρου.  

 Προκειμένου δε να εφαρμοστούν, η καταστολή, οι αυταρχικές μέθοδοι  και η περαιτέρω περιστολή των ελευθεριών και δικαιωμάτων είναι  σε «πρώτη ζήτηση».

 Οι κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές αποτελούν την κοινωνική πλειοψηφία. Η ενεργοποίησή της, ώστε να σχηματιστεί μία ευρεία κοινωνική συμμαχία για την αλλαγή πλεύσης, αποτελεί  αναγκαία προϋπόθεση.  

 Η αντιστροφή της κατεύθυνσης των πραγμάτων  πρέπει και μπορεί να στηριχθεί  στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, και ειδικότερα : 

 Στον έλεγχο της αγοράς, όπου η ακρίβεια έχει ξεφύγει και επιβαρύνει κυρίως τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 Στη στήριξη των εργαζομένων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ώστε  «να σταθούν όρθιοι» και να μην αποτελέσουν τα «λουκέτα» και η ανεργία το «σήμα κατατεθέν»  της κρίσης.

 Στην  ενίσχυση του ΕΣΥ, της δημόσιας δωρεάν παιδείας και εν γένει του κοινωνικού κράτους. 

 Στην  άσκηση μιας ενεργειακής πολιτικής που να στηρίζεται σε δημόσιους πυλώνες και όχι στην ανάθεσή της στις αγορές. 

 Στην προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών που να αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε ευρύτερης περιοχής, ώστε οι πόροι να διαχυθούν δίκαια και αποτελεσματικά σε όλες της Περιφέρειες, βάσει των αναγκών και των δυνατοτήτων τους, αλλά  και της ελληνικής οικονομίας εν συνόλω, ώστε να υπάρξει αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος προς την κατεύθυνση της βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης.  

   Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία, για να υπάρξει αντιστοίχηση της κοινωνικής με την πολιτική-κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μία προοδευτική πλειοψηφία.     

 Το 2022 μπορεί να αποτελέσει έτος καμπής. Για μία νέα αρχή.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.