Πολιτικη

Οδυσσέας: Η ακρίβεια καταστρέφει τον κλάδο της εστίασης (vd)

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Η Σοσιαλδημοκρατία έχει τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των κρίσεων...

Βασικά σημεία της ομιλίας του βουλευτή Αρκαδίας και Ε' Αντιπροέδρου της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο από τη  Συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής με θέμα: "Πλήρης απραξία της Κυβέρνησης μπροστά στο τσουνάμι της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας".

Η Πανδημία είναι μια ευκαιρία για να  επαναπροσδιορίσουμε τις πολιτικές μας. Αυτή τη δυνατότητα την παρέχει η σοσιαλδημοκρατία η οποία έχει τα εργαλεία να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη κρίση. Θα αναφερθώ στην εστίαση. Η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ δεν προτείνει απλώς μερικά μέτρα, αλλά θέλει να φτιάξει μία συμφωνία για την επιβίωση και το μέλλον της εστίασης.

Θέλει να συνομιλήσει με τον κλάδο που είναι δεύτερος σε απασχόληση στην Ελλάδα, που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα της χώρας με τον τουρισμό.

Να συνομιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους είμαστε σε καθημερινή επαφή μαζί τους, που περνάμε μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής μας. Όλοι έχουμε μία επαφή με την εστίαση, έχουμε δουλέψει εμείς ή κάποιος από την οικογένειά μας.

Όλα αυτά που θα πω, τα ξέρετε κ. Υπουργέ, έχετε συνομιλήσει με ανθρώπους της εστίασης. Είναι νέα παιδιά, επιστήμονες του κλάδου. Τα είδα όλα αυτά στο εξαιρετικό συνέδριο της estiasi.gr στην Τρίπολη,  όπου γνώρισα ανθρώπους που δείχνουν την αγάπη τους για τη χώρα και θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα.

Η εστίαση στη χώρα κάνει 6 δις έσοδα το χρόνο. Με βάση τον όγκο των καταστημάτων, αυτό αφορά περίπου 200 ευρώ το κάθε κατάστημα.

Υπάρχει ένα μοντέλο, όπου σύμφωνα με αυτό, μια επιχείρηση βγάζει π.χ. 1εκ. ευρώ. Η Deloitte αναφέρει ότι με βάση τις πληρωμές που πρέπει να κάνει η επιχείρηση σε όλα τα επίπεδα, θα είναι (με 1 εκ.) μέσα, μείον 7% . Με βάση το μοντέλο που έχει καταθέσει η estiasi.gr θα είναι 15%-20% μέσα η επιχείρηση.

Στα ασφαλιστικά, πώς γίνεται ένας εργοδότη με 15-20 χρόνια ασφάλιση να πληρώνει 220 ευρώ υπολογιζόμενα για 12μήνες, ενώ ο ανειδίκευτος σερβιτόρος με μηδέν(0) χρόνια προϋπηρεσία που θέλει ασφάλιση με τεκμαρτό ημερομίσθιο να φτάνει στα 450 ευρώ;

Πώς θα αντιμετωπισθεί αυτό; Άρα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι να μπορέσουν να επιβιώσουν αυτές οι επιχειρήσεις. Πως θα γίνει αυτό;

Με Πλαφόν στις εργοδοτικές εισφορές (220 €) για 8ωρο και 25 ημέρες εργασία ποιοτικές για τον εργαζόμενο, για τα πρώτα 5 χρόνια.

Εργόσημο στην εστίαση για να σταματήσει η ανασφάλιστη εργασία.

Μόνο έτσι θα γίνει πράξη η αύξηση του Κατώτατου μισθού που θέλουν όλες οι επιχειρήσεις.

Καταθέτω έναν πραγματικό λογαριασμό ρεύματος από κατάστημα στην Πάτρα. 4.685 ευρώ και ενοίκιο 2000. Ρήτρα αναπροσαρμογής 2700. Πόσο καιρό μπορεί ο επιχειρηματίας να στηρίξει την επιχείρησή του;

Επιχείρηση με ψυγεία πλήρωνε πέρσι 180.000 ευρώ. Φέτος της ήρθε λογαριασμός 500.000 ευρώ ρεύματος. Πόσο θα αντέξει η επιχείρηση να πληρώνει; Πόσο θα αντέξει ο επιχειρηματίας να σώζει την επιχείρηση με τα δικά του χρήματα; Δεν μπορεί πάνω από 2 μήνες.

Πριν πάρει την εξουσία η ΝΔ μιλούσε για μείωση του Φ.Π.Α., όμως σήμερα αυτό δεν αρκεί. Διότι όταν έχουμε μια αύξηση στην τιμή του αγαθού, τότε το Φ.Π.Α. που παίρνει το κράτος, είναι ακόμα μεγαλύτερο. Σε αυτό, δεν μπορεί να γίνει μια αναπροσαρμογή; Το κράτος δηλαδή θα παίρνει από τις επιχειρήσεις παραπάνω από αυτό που έπαιρνε πριν; Πως θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις; Πως θα επιβιώσει ο δυναμικός κλάδος της εστίασης;

Εμείς δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις από την ακρίβεια. Η Κυβέρνηση κρατά μεγάλες αποστάσεις από την ακρίβεια και αυτές είναι που θα κρίνουν το έργο της. Αυτές είναι που θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις, θα κρίνουν στο τέλος της ημέρας τις πολιτικές για τα επόμενα χρόνια. Εμείς πιστεύουμε ότι η Σοσιαλδημοκρατία έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει αυτές τις κρίσεις.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.