Πολιτικη

Παπαηλιού: Το "βόλεμα" των ημετέρων καλά κρατεί!

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Η τοποθέτηση του Βουλευτή Αρκαδίας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο περί ΕΦΚΑ

«Αφού έχετε  αποτελέσματα με τη θεαματική μείωση των «εκκρεμών συντάξεων» από τότε που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας, γιατί προωθείτε αλλαγές στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, με την τοποθέτηση διευθυντικών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα έναντι «χρυσών» αμοιβών».     

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ, είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής : 

Μετά τη σωρεία αντεργατικών ρυθμίσεων και τον αντεργατικό νόμο «Χατζηδάκη», μετά   την παράδοση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικά συμφέροντα, εισάγεται  προς συζήτηση στη Βουλή, άλλο ένα ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του ηλεκτρονικού εθνικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης …». Από το περιεχόμενό του δεν προκύπτει ότι αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ αλλά στην κομματικοποίηση και στην ιδιωτικοποίησή του, δηλαδή στην άλωσή του. 

Άλλο ένα νομοσχέδιο του,  κατ΄ ευφημισμόν πλέον, Υπουργείου Εργασίας, που στρέφεται κατά των εργαζομένων. Άλλο ένα νομοσχέδιο που πλήττει το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική πλειοψηφία ή μάλλον ολόκληρη  την κοινωνία. 

Ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό, παρά το γεγονός ότι η σχετική ένσταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία  – μάλιστα βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι η επίκληση και η παραπομπή στο Σύνταγμα συνιστά ιδεολογική αγκύλωση !!! Αν είναι δυνατόν ! – με το οποίο η κυβέρνηση καταλύει τις αρχές και εγγυήσεις της αξιοκρατίας και διαφάνειας που διασφαλίζουν την αντικειμενική, πολιτικά ουδέτερη, δημοκρατική και εν τέλει ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ εφάρμοσε τη γνωστή  μέθοδο απαξίωσης του ΕΦΚΑ, όπως ακριβώς πράττει και  με τη ΔΕΗ και με άλλους τομείς του Δημοσίου, που είναι προς πώληση και εκποιούνται. Απαξιώνεται συστηματικά ο φορέας και κατασυκοφαντούνται οι υπάλληλοί του.

Έτσι στη συγκεκριμένη περίπτωση (και ενδεικτικά),  έμειναν αναξιοποίητοι  700 περίπου έμπειροι νέοι επιστήμονες που είχαν προσληφθεί για την έκδοση συντάξεων, στο πλαίσιο  προγράμματος του ΟΑΕΔ,  (αυτοί απομακρύνθηκαν) και 400 πτυχιούχοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (αυτοί δεν προσλήφθηκαν ποτέ). Αυτό έγινε.  προκειμένου ο ΕΦΚΑ να αλωθεί από πανάκριβα γαλάζια golden boys αμφίβολων προσόντων και να «αξιοποιηθεί», δηλαδή να εκποιηθεί με διάτρητες διαδικασίες, η τεράστια ακίνητη περιουσία του εις βάρος των συμφερόντων των ασφαλισμένων 

Για το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος και λειτουργίας του ΕΦΚΑ που είναι η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων, δεν έγινε από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ κάποια προσπάθεια βελτίωσής του,  με τις αναγκαίες προσλήψεις, και αναβάθμισης του πληροφοριακού συστήματος, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ταχείας απονομής των συντάξεων. Αντί αυτών, ανατέθηκε σε ιδιώτες, δικηγόρους και λογιστές, η έκδοση συντάξεων και η απόδοσή τους με το «πάτημα ενός κουμπιού».

Μαύρη γάτα άσπρη γάτα, δεν έχει σημασία το χρώμα, αρκεί να πιάνει ποντίκια, είπαν  βουλευτές της συμπολίτευσης και ο ίδιος ο Υπουργός. Αλήθεια, πόσες συντάξεις εκδόθηκαν από τότε που την εκκαθάρισή τους ανέλαβαν ιδιώτες ; Ελαχιστότατες, μόλις 10 !!! Έτσι  σήμερα  υπάρχουν περίπου 340.000 εκκρεμείς συντάξεις, ενώ  το 2019, όταν  ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη διακυβέρνηση ήταν 107.180. 

Παράλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας μια άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική, εξυπηρετεί συμφέροντα, με απευθείας αναθέσεις και με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

 

Με το  νομοσχέδιο: 

Προβλέπεται η πρόσληψη 256 συνολικά σε όλη την Ελλάδα  γενικών διευθυντών και διευθυντών του e- ΕΦΚΑ από τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό γίνεται, κατά παράβαση του Συντάγματος, που θεσμοθετεί τη δημόσια διοίκηση ως πολιτικά ουδέτερη,  αντιμετωπίζοντας τους δημοσίους υπαλλήλους ως εκτελεστές της θέλησης του κράτους και θεματοφύλακες τους δημοσίου συμφέροντος, και όχι ως πειθήνια όργανα της εκάστοτε κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι  ένας ιδιώτης  δεν μπορεί να  δεσμευτεί, ότι θα υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον.

Παρακάμπτεται η υφιστάμενη διαδικασία του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη στελεχών στη δημόσια διοίκηση και μάλιστα σε νευραλγικές θέσεις. Οι προκηρύξεις δεν θα διενεργούνται από το ΑΣΕΠ αλλά με τη σύμπραξη του ΑΣΕΠ. Επί της ουσίας ο διορισμένος από την εκάστοτε κυβέρνηση διοικητής του ΕΦΚΑ θα αποφασίζει για τον ορισμό των γενικών διευθυντών και διευθυντών. Και αυτό, αφού τα κριτήρια επιλογής θα ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο η διορισμένη διοίκηση θα έχει τη σχετική πλειοψηφία.

Ταυτόχρονα ματαιώνονται οι εκκρεμείς προκηρύξεις, γεγονός που θα επιβαρύνει τον ΕΦΚΑ με τις εύλογες αξιώσεις των υποψηφίων σε αποζημιώσεις (μισθούς και επιδόματα).

Αυτή η προδήλως αντισυνταγματική  διαδικασία συμπληρώνεται με την αύξηση του μισθού του διοικητή του ΕΦΚΑ στο ποσό των 8.134 ευρώ  και των αμοιβών των γενικών διευθυντών και διευθυντών που θα ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. 

Αυξάνονται οι θέσεις μετακλητών που θα διατίθενται στο Διοικητή και τους Υποδιοικητές του ΕΦΚΑ.  Το «βόλεμα» των ημετέρων καλά κρατεί !

Θεσπίζεται μία fast truck διαδικασία απευθείας αναθέσεων, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών, με το επιχείρημα της ευελιξίας.

Συστήνεται μία μονοπρόσωπη εταιρία ειδικού σκοπού, η Εταιρία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας e-ΕΦΚΑ με σκοπό την αξιοποίηση, στην πραγματικότητα την εκποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ, με όρους «ξεπουλήματος», που ανέρχεται σε 400 ακίνητα και κοστολογείται στο ποσό του  1 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση «σπάει» σε μετοχές, τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Η διοίκηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του e-Ε.Φ.Κ.Α. οι οποίες θα γίνονται από διορισμένο διοικητή,  εξαιρείται του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά στις προμήθειες και τις δημόσιες συμβάσεις.

Είναι προφανές ότι, συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, που θέλει να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση, «έχουν βάλει στο μάτι» τα ακίνητα-φιλέτα του e-ΕΦΚΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση λειτουργεί για άλλη μία φορά, ως μεσάζων.

Ζητείται να αποσυρθεί αυτό το αντικοινωνικό νομοσχέδιο, με το οποίο δημιουργείται «προηγούμενο» για όλο το Δημόσιο, όπως ομολόγησαν και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Όταν στις προσεχείς εκλογές, με τη λαϊκή βούληση, σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτικής πλειοψηφίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  αναλαμβάνει τη δέσμευση να καταργήσει τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση (για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ) και να διαμορφώσει έναν σύγχρονο, αποτελεσματικόν ΕΦΚΑ, που να λειτουργεί ως φορέας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης  στην υπηρεσία του πολίτη, και όχι ως κομματικό «μαγαζί» στην υπηρεσία ιδιωτικών συμφερόντων.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.