Πολιτικη

Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια

Φωτογραφία: Δελτίο τύπου/ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Επισκεφθήκαμε την Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2022, μαζί με τον εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,  Δ. Μάτζο, τη Μεγαλόπολη, τη λαϊκή αγορά και τον Εμπορικό Σύλλογο Μεγαλόπολης.

Κατόπιν επισκεφθήκαμε τα καταστήματα λιανικής και καφεστίασης στην Τρίπολη, τον Εμπορικό Σύλλογο Τρίπολης καθώς και το Επιμελητήριο Αρκαδίας  για να συζητήσουμε για τα προβλήματα που προκύπτουν από την ακρίβεια, αλλά και θέματα που αφορούν την απολιγνιτοποίηση. Αναδείξαμε τις προτάσεις μας, που αποτελούν ρεαλιστικές και κοστολογημένες λύσεις. Συνομιλήσαμε με πολίτες και επαγγελματίες στα πλαίσια της δράσης της παράταξής μας για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις προτάσεις μας για την ακρίβεια.

Για το ενεργειακό: Στη Μεγαλόπολη, αντί να προκριθεί η σαφώς πιο οικονομική λύση της επέκτασης της τηλεθέρμανσης που μπορούσε να συνδεθεί με το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο (μονάδα 5) επιλέχθηκε η ζημιογόνα και αντι-περιβαλλοντική λύση της υποχρεωτικής σύνδεσης όλων των κατοίκων με το νέο δίκτυο φυσικού αερίου. Όμως το λάθος της κατάργησης της τηλεθέρμανσης δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ένα μεγαλύτερο αυτό της δημιουργίας μονοπωλίου στην παροχή φυσικού αερίου για θέρμανση στη Μεγαλόπολη. Τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη έκλεισαν απρογραμμάτιστα στη Μεγαλόπολη και τίποτα εναλλακτικό δεν έχει προωθηθεί για την οικονομία της περιοχής. Αν σήμερα στη Μεγαλόπολη είχαν θέρμανση με φυσικό αέριο, θα πλήρωναν 500% πάνω και στην Αρκαδία 200% όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας δεν είναι παροδικό. Ως σοσιαλδημοκράτες πιστεύουμε ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλους τους εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για να επιβιώσουν. 

Ειδικά για την περιοχή της Μεγαλόπολης, αλλά και την υπόλοιπη Αρκαδία, μετά από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, πρέπει να υπάρξει ένα γενναίο πιλοτικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις που θα συνδυάζεται με την ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας από Φωτοβολταϊκά και χρήση αντλιών θερμότητας. Έτσι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα έχουμε μόνιμη και βιώσιμη λύση - αντιμετώπιση του προβλήματος του αυξημένου κόστους θέρμανσης. Το μέτρο αυτό πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους για την δίκαιη μετάβαση για την απολιγνιτοποίηση και είναι ένα μέτρο αντιστάθμισης των απωλειών της περιοχής από την κατάργηση του λιγνίτη για περιβαλλοντικούς λόγους. Η πρόταση έχει υλοποιηθεί στην Πορτογαλία με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Κοινωνικές κατοικίες: Έχουμε αναδείξει την ανάγκη αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης για την κατασκευή κατοικιών, που θα μπορούσαν να δοθούν για ενοικίαση σε χαμηλότερη τιμή με κοινωνικά κριτήρια, όπως έκανε η Πορτογαλία με πρόβλεψη κατασκευής 26.000 κατοικιών, η Ισπανία με 20.000 κατοικίες και η Ιταλία με 10.000 κατοικίες. Είναι υποκρισία της κυβέρνησης που στο εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης συμπεριέλαβε την ανακαίνιση μόνο 70 κατοικιών στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη.

Νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους: Εμείς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν σταματάμε να είμαστε κοντά στα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και έχουμε κοστολογημένη και σωστή πρόταση. Ο Πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει ως προτεραιότητά μας την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από την αδιαφορία της Κυβέρνησης και την επέλαση της ακρίβειας.  Γι’ αυτό προτείνουμε μια νέα μορφή ΕΚΑΣ, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να ενισχυθούν αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.  Το «Νέο ΕΚΑΣ» αφορά περίπου 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους συμπολίτες μας και το ετήσιο κόστος είναι 600 εκατ. ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό.

Μαζί με το «Νέο ΕΚΑΣ» προτείνουμε άλλα δύο μέτρα που είναι σημαντικά για τους ευάλωτους: τη  μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε βασικά προϊόντα και είδη διατροφής και μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ρύθμιση 120 δόσεων: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποκλείει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ίδιες, οι εργαζόμενοι και να μετακυλίεται ένα μεγάλο μέρος του κόστους στους καταναλωτές, σε μία εποχή που καλπάζει η ακρίβεια. Στόχος των προτάσεών μας είναι να ενισχυθούν να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν μακροχρόνια βιώσιμες οι Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να υπάρχει ρύθμιση 120 δόσεων με επιπλέον κίνητρα για όσους ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους σε λιγότερες. Ένα ποσοστό των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει υποχρεωτικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με περιβαλλοντικά κριτήρια, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και κίνητρα για τις συνέργειες.

(Δ.Τ.)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.