Πολιτικη

ΚΚΕ Αρκαδίας: Οι τοποθετήσεις στην εκδήλωση για τα ΑΕΙ και για τον πόλεμο

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Από τον Α. Δαμαλά, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής  Αρκαδίας. 

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πραγματοποιούν την Πέμπτη 17 του μήνα και ώρα και ώρα 7:00μμ, στο ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, εκδήλωση  για την παρουσίαση της  πρότασης  του ΚΚΕ για τα ΑΕΙ όπως την επεξεργάστηκε το Τμήμα Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ και εκδόθηκε σε μπροσούρα  από την Σύγχρονη Εποχή με τίτλο: "Για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας"  και Ομιλήτρια η  Αφροδίτη Κτενά μέλος του Τμήματος Παιδείας και έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η πρόταση του κόμματος, όπως παρουσιάζεται στη σχετική μπροσούρα,  δομείται σε τέσσερα μέρη, όπου τα τρία πρώτα αποτελούν ενιαία θεματική ενότητα. 

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται γενικά η θέση του πανεπιστημίου στον σύγχρονο καπιταλισμό, οι γενικές τάσεις στη λειτουργία του αστικού πανεπιστημίου σε συνάρτηση με τις ανάγκες της αναπαραγωγής της καπιταλιστικής οικονομίας και υπεράσπισης της αστικής εξουσίας. 

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται οι εξελίξεις στο πλαίσιο της στρατηγικής για την υλοποίηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και τα μέσα με τα οποία προωθείται, η συζήτηση περί των δεξιοτήτων των αποφοίτων που απαιτεί το κεφάλαιο, τα ζητήματα κινητικότητας και διά βίου μάθησης, της αξιολόγησης, πιστοποίησης, του ελέγχου δηλαδή των αστικών αναδιαρθρώσεων στα ΑΕΙ. 

Στο τρίτο μέρος ξεχωρίζει ο κομβικός ιδεολογικός ρόλος των πανεπιστημίων στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας, ενώ γίνεται και προσπάθεια να απαντηθούν μια σειρά από θέματα που αποτελούν σημεία ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης στους χώρους αυτούς.

Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος γίνεται προσπάθεια εξειδίκευσης του προγράμματος του Κόμματος, κάνοντας πιο ορατό το πώς θα είναι ένα ΑΕΙ σε μια κοινωνία που λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες . Πώς ο σοσιαλισμός και το κράτος του παίρνουν όλα τα μέτρα προκειμένου να βοηθήσουν ουσιαστικά τους φοιτητές να φέρουν σε πέρας το καθήκον που τους ανατίθεται για να προετοιμαστούν επιστημονικά, για να ενταχθούν άμεσα εργασιακά στις δομές της σοσιαλιστικής κοινωνίας. 

Διευκρινίζεται επίσης τι σημαίνει ενιαίος χαρακτήρας της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τι εννοούμε με τον όρο Ανώτατη Εκπαίδευση και σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζονται οι βασικές κατευθύνσεις συγκρότησης και διαμόρφωσης των επιστημονικών αντικειμένων, στο πανεπιστήμιο που θα αποτελεί κοινωνική και ιδεολογική λειτουργία του εργατικού κράτους.

Η εκδήλωση γίνεται για να βοηθήσει να κατανοηθούν πλευρές και να ξεκινήσει με βάση την πρόταση πλατιά συζήτηση στo Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων, φοιτητών, επιστημόνων. Αλλά και με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, μαζικών οργανώσεων, πρωτοπόρων εργαζομένων, γιατί οι όροι και τα δικαιώματα, το πλαίσιο στο οποίο θα ενταχθεί το αυριανό επιστημονικό δυναμικό στην εργασία αφορούν τελικά και την ταξική πάλη που διεξάγεται ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργατική τάξη.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο λαός της Ουκρανίας χάνει τη ζωή του, τα παιδιά του, το σπίτι του, ξεριζώνεται από τον τόπο του, γιατί έχει στην κυριολεξία μετατραπεί σε "σάκο του μποξ" ανάμεσα σε αδίστακτους ιμπεριαλιστές.

Από τη μια η Ρωσία, από την άλλη το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ που λύνουν τους ανταγωνισμούς τους, τις διαφορές τους πάνω στις πλάτες του ουκρανικού λαού για το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου, της Ενέργειας, των εδαφών και του εργατικού δυναμικού, των αγωγών και των δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, των αγορών.

Υπάρχουν, δηλαδή, δύο στρατόπεδα ληστών, εκπροσώπων μονοπωλιακών συμφερόντων, που χρόνια τώρα επιτίθενται σε έναν λαό για να αρπάξουν τον πλούτο της χώρας του, που κατέχει σημαντική γεωστρατηγική θέση στη Μαύρη Θάλασσα, έχει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, λόγω και της σοσιαλιστικής κληρονομιάς της, έχει πλούσια, αχανή καλλιεργήσιμα εδάφη και κυρίως έναν σπάνιο και άφθονο ορυκτό πλούτο.

Αυτόν τον πλούτο ο σοσιαλισμός τον είχε θέσει για δεκαετίες στην υπηρεσία της ευημερίας του λαού, που ζούσε αδελφωμένος κάτω από τη ίδια στέγη.

Εδώ και 30 χρόνια, όμως, μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ο πλούτος αυτός από ευλογία έγινε κατάρα για τον λαό. Γιατί αποτέλεσε και αποτελεί αντικείμενο καταλήστευσης από τα μονοπώλια της Ουκρανίας και άλλων κρατών, αλλά αποτέλεσε και το "μήλον της Έριδος" στον ανταγωνισμό ανάμεσα σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το ποιος θα τον βάλει στο χέρι, βάζοντας την Ουκρανία στη δική του σφαίρα επιρροής, απέναντι στα συμφέροντα του αντιπάλου του. Αυτή ήταν η "καύσιμη ύλη" που οδήγησε στον σημερινό ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Κι ας κάνουν πως "δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα" η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα άλλα κόμματα μαζί με τα παπαγαλάκια του συστήματος, που λίγο ακόμα και θα ζητήσουν από τον ελληνικό λαό δηλώσεις υποταγής στη λεγόμενη Δύση, δηλαδή στους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους. Κάνουν ότι δεν ξέρουν πως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος δεν προέκυψε πριν δυο βδομάδες, με την απαράδεκτη και καταδικαστέα ρώσικη εισβολή, αλλά προετοιμάζεται χρόνια τώρα και με το σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας.

Απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στον κίνδυνο αυτός να γενικευτεί, η απάντηση από τη σκοπιά των λαών είναι μόνο μία:

Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών. Αυτή η επιλογή βάζει τον λαό μας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας στο πλευρό όλων των άλλων λαών, απέναντι από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις τους.

Απαιτούμε απεμπλοκή τώρα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Να μη χρησιμοποιείται το ελληνικό έδαφος, η θάλασσα και ο αέρας ως πολεμικά ορμητήρια.

Καμία συμμετοχή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές με κανέναν τρόπο ή πρόσχημα.

Αυτή είναι μόνη συνεπής πατριωτική στάση υπέρ του ελληνικού λαού και η αληθινή αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, των άλλων γειτονικών λαών.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.