Πολιτικη

ΚΙΝΑΛ: Η Κυβέρνηση κοροϊδεύει αγρότες και κτηνοτρόφους

Φωτογραφία: Δελτίο τύπου/ Κίνημα Αλλαγής

 Aνακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής- ΠΑΣΟΚ

Στον απόηχο της εξειδίκευσης των κυβερνητικών μέτρων της 17.3.0222 από τον υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνέχεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, δεν μένει παρά απογοήτευση και δυσαρέσκεια για τον εμπαιγμό των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Η κυβέρνηση επικαλείται ότι «βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών,  για την μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατ. ευρώ, τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%, επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, σε ποσοστό 4% των συνολικών εσόδων από παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2021, και την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης των αγροτών για το 2022 καθώς και την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης».

 Η αδυναμία λήψης ουσιαστικών μέτρων κάλυψης του αυξημένου κόστους παραγωγής  από την  κυβέρνηση οδηγεί σε αδυναμία παραγωγής από τους αγρότες και δημιουργεί κινδύνους - εν μέσω του πολέμου-  για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση προκρίνει την επικοινωνία έναντι της πραγματικής πολιτικής. Γιατί:

·         Δεν πρόκειται για καινούργια μέτρα αλλά για αυτά που έχουν ήδη εξαγγελθεί και δεν έχουν εφαρμοσθεί, δεν καλύπτουν τις ανάγκες των αγροτών αλλά μόνο την επικοινωνία της κυβέρνησης.

 

·         Από μόνη της η καθυστέρηση των - έστω και ελλιπών αρχικών μέτρων του Σεπτεμβρίου 2021 - έχει οδηγήσει παραγωγούς να εγκαταλείψουν την παραγωγή με ό,τι  αρνητικό αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων για την χώρα.

 

·         Σε πρακτικό επίπεδο κανένας παραγωγός και κτηνοτρόφος δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα εισπράξει, με ποια διαδικασία και πότε, προκειμένου ώστε να συνεκτιμήσει ποιο μέρος του σημερινού κόστους της ενέργειας και των εφοδίων θα καλυφθεί από τις ενισχύσεις και να λάβει τις αποφάσεις του για το τί θα καλλιεργήσει.

 

·         Η μείωση του ΕΝΦΙΑ αποτελεί ελάφρυνση μόνο ελάχιστους  μεγαλοϊδιοκτήτες  και όχι την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών για τους οποίους η μείωση είναι ελάχιστη ή μηδενική και δεν αποτελεί έτσι κάποια άξια λόγου ελάφρυνση.

 

·         Η μείωση του ΦΠΑ των λιπασμάτων από το 13% στο 6% δεν έχει καμία πρακτική αξία στην μείωση του κόστους αγοράς τους από τους αγρότες. Οι αγρότες έχουν ήδη αγοράσει τα λιπάσματα και οι κτηνοτρόφοι τις ζωοτροφές. Η μεγάλη αύξηση της τιμής τους όμως λόγω της ακρίβειας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ για το κράτος.  Η εφαρμογή της επιστροφής του 4%  επι των εσόδων για το 2ο εξάμηνο του 2021 έχει πολλά προβλήματα εφαρμογής και δεν καλύπτει όλους τους κτηνοτρόφους. Δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο που να καλύπτει τη μεγάλη αύξηση του κόστους τους που οφείλεται στην συμμετοχή  της ενέργειας στην παραγωγή τους  όπως έχουμε ζητήσει ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

 

·         Η  επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες για το έτος 2022, που εξαγγέλθηκε ανέρχεται σε  60 εκατ. ευρώ, πρόκειται για ποσό που έχει ανακοινωθεί για το 2021 για να καταβληθεί το 2022 και τώρα φαίνεται τελικά ότι θα καταβληθεί το 2023. Οι αγρότες τώρα έχουν ανάγκη στήριξης για να καλλιεργήσουν. Το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης που είχε δοθεί το 2014, σε όλους όσους παρήγαγαν και όχι σε  μέρος των παραγωγών  που ανακοινώθηκε σήμερα,  ήταν 167 εκ ευρώ

 

·         Για την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 έχει ανακοινωθεί ποσό γύρω στα  50 εκατ. ευρώ και θα ότι θα καταβληθεί το  2022. Δεν καλύπτεται όλη η καλλιεργητική περίοδος του 2021, όπως έχει ζητηθεί από τους αγρότες. Με τον τρόπο εφαρμογής  που έχει δημοσιοποιηθεί πολλές κατηγορίες αγροτών δεν καλύπτονται πλήρως, ενώ με το όριο που τίθεται στα 20.000 ευρώ, πρακτικά αρκετοί οργανισμοί άρδευσης των αγροτών δεν ενισχύονται. Το ποσό των 50 εκ ευρώ αυτό είναι ανεπαρκές, χρειάζονται 140-160 εκ ευρώ. Για το λόγο αυτό έχουμε ζητήσει ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής την εφαρμογή πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής στην αύξηση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να υπάρχει μια σταθερότητα  για τους αγρότες και οι ενισχύσεις που θα δοθούν για την κάλυψη του κόστους να αφορούν όλη την καλλιεργητική περίοδο και όλη την παραγωγική διαδικασία για να διατηρηθεί η παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.