Πολιτικη

Αυτοψία Παπαηλιού στον ΟΑΕΔ Τρίπολης

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Ενεργό και επείγον το πρόβλημα ενίσχυσης του προσωπικού του Οργανισμού, τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αρκαδίας.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Η. Παπαηλιού στις 18.3.2022, επισκέφθηκε τα γραφεία και τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Τρίπολη, όπου συναντήθηκε με τους διευθυντές και είχε διαλογική συζήτηση με τους εργαζόμενους. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δελτίο Τύπου που μας εστάλη ο κ. Παπαηλιού είπε:  

Ο κομβικός ρόλος του ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, επιχειρείται να ακυρωθεί με τον προωθούμενο από την κυβέρνηση της ΝΔ μετασχηματισμό του ΟΑΕΔ σε υπηρεσία, τη «Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης» (ΔΥΑΠ).

Μέσω αυτού του μετασχηματισμού, επιχειρείται η διαγραφή μακροχρόνια άνεργων πολιτών από τα μητρώα του Οργανισμού για 2 χρόνια και συνακόλουθα η διακοπή καταβολής του επιδόματος ανεργίας (αν αυτοί για 3 συνεχόμενες φορές δεν ανταποκριθούν σε πρόταση τοποθέτησής τους σε θέση εργασίας, άραγε υπό ποιές προϋποθέσεις ;), η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή παροχών και βοηθημάτων και ο περιορισμός της εκπροσώπησης των κοινωνικών εταίρων στο διοικητικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα ο «Οργανισμός» να ελέγχεται πλήρως από την κυβέρνηση. Σε αυτό προστίθενται και όλες οι κυβερνητικές ενδουπηρεσιακές κινήσεις για την προώθηση των «δικών της» παιδιών.

Το πρόβλημα της ενίσχυσης του προσωπικού του «Οργανισμού» παραμένει ενεργό και επείγον.

Οι Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ παρέχουν σημαντική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στους μαθητές τους. Και αυτό, παρότι αυτές  αδίκως υποβαθμίστηκαν με το Ν. 4763/2020  και δεν θα χορηγούν πλέον πτυχία, αλλά απλές βεβαιώσεις !!!, με συνέπεια οι απόφοιτοι να μην αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η υποστελέχωση – υπηρετεί μόνον ένας υπάλληλος !!! και ο διευθυντής, μόνιμος εκπαιδευτικός αυτός – ενώ οι υπόλοιποι  εκπαιδευτικοί είναι  αναπληρωτές και ωρομίσθιοι,  ευρισκόμενοι έτσι σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας ακόμη και επί πολλά χρόνια. 

Είναι ανάγκη να αναβαθμισθούν οι Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ και κυρίως να εμπλουτισθούν με κατάλληλες ειδικότητες,  για  να   προσελκυσθούν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, στη χώρα και στο νομό μας, ο οποίος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα  που, αν αξιοποιηθούν, μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακές αιχμές (αγροτοδιατροφικός τομέας, αγροτουρισμός, ενέργεια, ΒΙΠΕ Τρίπολης κλπ). 

Αυτά όμως μπορούν να προωθηθούν μόνον από μία προοδευτική κυβέρνηση, στη βάση ενός   διαφορετικού παραγωγικού προτύπου.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.