Πολιτικη

Παπαηλιού: Η "ξεχασμένη" πυρόπληκτη Γορτυνία ακόμη περιμένει!

Έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της, ανέφερε σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής (22.3.2022),  για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το «Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς …»,  είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :  

Το πολυνομοσχέδιο  του Υπουργείου Εσωτερικών «Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς …» που συντίθεται από πολλά μικρά νομοσχέδια διαφορετικών υπουργείων, που θα έπρεπε να αποτελέσουν αυτοτελή νομοσχέδια.

Στην αυτονόητη ένσταση, η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου Υπουργού, απαντά με κυνικό τρόπο, ότι θα νομοθετεί ή με τροπολογίες ή με πολυνομοσχέδια. 

Είναι προφανές, ότι πρόκειται για «εκβιαστικό» ψευτοδίλημμα ως προς την «καλή νομοθέτηση». Πρόκειται για καινοφανή εξήγηση, βάσει της οποίας «εισάγεται» ένας νέος τρόπος νομοθέτησης, που βέβαια απαιτεί ακόμη και τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής.   

Η κακή ή μάλλον η κάκιστη νομοθέτηση, σε όλο το μεγαλείο της, και μάλιστα με όρους κυνικής ομολογίας και εκβιασμού, εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη. 

Στη δημόσια διαβούλευση, το νομοσχέδιο  είχε κατατεθεί με 51 άρθρα, στη Βουλή κατετέθη με 89. Δεν υπήρξε ο απαραίτητος χρόνος για αναλυτική συζήτηση κατά την ακρόαση των φορέων, ώστε αυτοί να τοποθετηθούν επί των ζητημάτων που τους αφορούν. 

Η «καλή νομοθέτηση» της επιτελικής κυβέρνησης του «συστήματος Μητσοτάκη»  «πήγε περίπατο» για ακόμη μία φορά. 

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο χωρίς εσωτερικό ειρμό, χωρίς συνοχή και συνεπώς χωρίς κεντρική ιδέα. 

Σε αυτά προστίθενται η προχειρότητα, η αδιαφορία, η ανικανότητα και βέβαια η αδιαφάνεια σε όλο το μεγαλείο τους. 

Το ένα και μοναδικό άρθρο για την κατάρτιση  του «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς», ως προοπτική, από την «Εθνική Αρχή Διαφάνειας» έχει τεθεί στην προμετωπίδα του τίτλου του νομοσχεδίου. Παραπλάνηση ή μάλλον εξαπάτηση όλων.   

Η «Εθνική Αρχή Διαφάνειας» έχει συσταθεί ως  ανεξάρτητη αρχή, με σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας. Όμως από τον τρόπο της σύστασής της διαφαίνεται η  πρόθεση της κυβέρνησης όχι να καταστεί μία πραγματικά ανεξάρτητη αρχή αλλά εργαλείο απόλυτα ελεγχόμενο από την ίδια. Ο τρόπος διορισμού με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες και οι υπερεξουσίες  του Επικεφαλής της Αρχής, δείχνουν ακριβώς αυτό. Όπως ακριβώς και η σύσταση της κεντρικής επιτροπής συντονισμού με πρόεδρο τον Επικεφαλής  της. 

Ακόμη και το «Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας» που εμπεριέχεται στο «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς», σχεδιάζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και οι μεταβολές στο σχεδιασμό του αποφασίζονται από το υπουργικό συμβούλιο. 

Κατά τα άλλα πρόκειται για Ανεξάρτητη Αρχή ! 

Από όλα αυτά και από όσα με πληρότητα ανέπτυξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προκύπτει, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι όχι η καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά, μέσω του  απόλυτου ελέγχου  όλων των εμπλεκομένων φορέων και μηχανισμών, η συγκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς, αλλά και η δίωξη αυτών που τις αποκαλύπτουν, τις ερευνούν και τις διώκουν. 

Με τη διάταξη που αφορά στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων δίδεται μεγάλο βάρος στη συνέντευξη και χορηγούνται λιγότερα μόρια στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του υποψηφίου. Μάλιστα καθιερώνεται και κατώτατο όριο βαθμολόγησης της δομημένης συνέντευξης.   

Κατά συνέπεια, υπάρχει σημαντικότατο έλλειμμα αξιοκρατίας. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η αλλαγή του νόμου για τους προϊσταμένους που η κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε, και η επικείμενη νέα αλλαγή, είναι προφανής η απαξίωση του συστήματος επιλογής. Δεν επιδιώκεται μια σταθερή και αξιοκρατική διαδικασία με συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής, αλλά, μέσω των  οι αλλεπάλληλων αλλαγών, επιδιώκεται να τοποθετούνται προϊστάμενοι της δικής της επιλογής, τα «δικά της παιδιά», «προσωρινά» !!!

Κάτι αντίστοιχο φαίνεται ότι γίνεται και με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που η ΝΔ ψήφισε, για τις οποίες υπάρχουν διαρροές από κύκλους της ΝΔ, αν βέβαια πραγματοποιηθούν. Όταν κάτι δεν την εξυπηρετεί κομματικά, το αλλάζει για να «έρθει στα μέτρα της». Αλλά ως προς αυτό, «θα πάει για μαλλί και θα βγεί κουρεμένη».

Η προχειρότητα της νομοθέτησης της κυβέρνησης της ΝΔ αποτυπώνεται και στη ρύθμιση για την ένταξη  στον κλάδο των επιτελικών στελεχών των σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης-Αυτοδιοίκησης, οι θέσεις των οποίων είχαν προβλεφθεί στο  νόμο για το επιτελικό κράτος. Όμως  δυόμισυ χρόνια μετά δεν έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες κανονιστικές πράξεις για την ολοκλήρωση της σχετικής  διαδικασίας. Πρόχειρη νομοθέτηση χωρίς αυτή να εφαρμόζεται και συνεπώς να έχει αποτελέσματα. 

Το ίδιο συμβαίνει και μετά την ψήφιση του Ν. 4830/2021 για τον οποίο  δεν έχει εκδοθεί ο νέος οργανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών  ώστε να λειτουργεί το τμήμα προστασίας των ζώων συντροφιάς, η αρμοδιότητα για τα οποία μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών   από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Με άλλα λόγια δεν υφίσταται διοικητικός μηχανισμός και δεν έχουν διατεθεί οι αναγκαίοι πόροι.

Όπως και με την υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, χωρίς να ενισχυθούν (οι δασικές υπηρεσίες) με προσωπικό και πόρους, ενώ η αντιπυρική περίοδος είναι επί θύραις.

Η «ξεχασμένη» πυρόπληκτη Γορτυνία ακόμη περιμένει.

Έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της.

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι επαγγελματίες, οι μόνιμοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών έχουν χάσει τα βασικά εργαλεία για το βιοπορισμό τους.   

Έχουν δοθεί μόνον κάποιες μικρής κλίμακας αποζημιώσεις. 

Δεν έχουν γίνει και πάντως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι και αυτοψίες.

Όλα είναι στον αέρα. 

Η ΝΔ έχει πει «μεγάλα» λόγια», ότι όλα θα γίνονταν γρήγορα και ότι η καταστροφή θα μετατραπεί σε ευκαιρία.   

Κούφια λόγια.

Δυστυχώς, η Γορτυνία παραμένει εκτός στήριξης, μόνη, αβοήθητη, αβέβαιη για το μέλλον της.

Η αδιαφάνεια που διακρίνει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ φαίνεται και στην πρόβλεψη  παράτασης της δυνατότητας ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων για την προμήθεια υλικών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί, ύψους 6,7 δις ευρώ, μέχρι στιγμής  «καλά κρατούν» και μάλιστα προβλέπεται να έχουν συνέχεια,   με διάταξη στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. 

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που με αποσπασματικές ρυθμίσεις, προβλέπει τακτοποιήσεις και εξυπηρετήσεις. Διαπνέεται όχι από τις αρχές για την καθιέρωση αντικειμενικών κανόνων, με σκοπό τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Κυριαρχείται από τα στοιχεία του κομματισμού και συνεπώς της αναξιοκρατίας.  

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.